Η Σοφία Μπεκατώρου, η Χρυσή Ολυμπιονίκης και η γυναίκα που αναδείχθηκε σε σύμβολο του #metoogr, μετά την αποκάλυψη της κακοποίησης που υπέστη στο χώρο του αθλητισμού, η οποία πυροδότησε μια αλυσίδα καταγγελιών και εξομολογήσεων, και στο θέατρο, μίλησε με την Αφροδίτη Παναγιωτάκου στο Οικονομικό Φόρουμ Δελφών για το κίνημα που επιχειρεί να καταρρίψει τα στερεότυπα και να μας απελευθερώσει από το φόβο.
Πράγματι, ένα κέρδος είναι ότι «πλέον δεν ντρεπόμαστε να μιλήσουμε ανοιχτά» όπως σχολίασε η αθλήτρια, παραθέτοντας μεταξύ άλλων το παράδειγμα της νεαρής γυναίκας που κατήγγειλε σεξουαλική παρενόχληση, πριν από λίγες μέρες, στη Νέα Σμύρνη.
«Η δική μας κοινωνία είναι πατριαρχική» πρόσθεσε, αναφερόμενη στην ελληνική κοινωνία. «Δεν έχουμε εναρμονιστεί με τις τάσεις και τις κατευθύνσεις της Ευρώπης».
Μεγάλη έμφαση δόθηκε στο ρόλο της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης, από πολύ μικρές ηλικίες: «Ακόμα ψάχνουμε υποκοριστικά για να μιλήσουμε στα παιδιά μας για το αιδοίο, το πέος».
Όπως διευκρίνισε η Μπεκατώρου, για τις κατηγορίες που έχει αντιμετωπίσει από τη στιγμή που έφερε την κακοποίησή της στο φως: «Ποτέ δεν προσπάθησα να εκμεταλλευτώ μια κατάσταση, δεν ζω για τη δημοσιότητα, είμαι αθλήτρια. […] Κανένα θύμα δεν “ψοφάει” για τέτοια δημοσιότητα». Η ίδια συμπλήρωσε ότι πέρασε έναν «Γολγοθά» μέχρι να φτάσει εδώ. Και συνεχίζει να αντιμετωπίζει δυσκολίες καθώς «ο πόνος δεν ξεπερνιέται ποτέ. Αλλά μαθαίνεις να ζεις με αυτόν και να τον διαχειρίζεσαι καλύτερα».
«Όταν έγινε η κατάχρηση εξουσίας, ένιωσα το όνειρό μου να γκρεμίζεται και να παίρνω μαζί μου και άλλους ανθρώπους. Η Ελλάδα κέρδισε μετάλλιο, όχι η Σοφία».
Τα στερεότυπα μερικές φορές εκφράζονται συγκαλυμμένα. «Γελάκια, αμφιβολίες, πειράγματα, κυρίως μεταξύ των αντρών».
«Υπάρχει ένα ακόμα hashtag, το #έλαμωρέ» σχολίασε η κ. Παναγιωτάκου. «Αν συνέβαινε κάτι τέτοιο στην κόρη σας; Ας μπούμε λίγο πιο βαθιά σε αυτή την ιστορία».
«Όταν ρωτάμε “τι φόραγε” [το θύμα], υποτιμάμε τους άντρες. Τους αντιμετωπίζουμε σαν να είναι ζώα» συμπλήρωσε η κ. Μπεκατώρου. «Πρέπει να γίνει ένα “μπαμ” στην κοινωνία, να ταρακουνηθούμε περισσότερο, να συμπορευθούμε όλα τα φύλα».
Η συζήτηση, στο τέλος, επέστρεψε στο θεμέλιο της Παιδείας και της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης που σχεδιάζεται να εισαχθεί πιο ουσιαστικά στα σχολεία. «Οι γονείς μου δεν μου μίλησαν γι’ αυτά τα ζητήματα γιατί δεν ήξεραν πώς να το κάνουν, όχι γιατί δεν το ήθελαν» όπως επισήμανε η κ. Παναγιωτάκου.
«Δεν θέλουμε ήρωες, θέλουμε ανθρώπους. Αν επιλέξουμε μια ηρωική πράξη, ας είναι μια αλλαγή στο κομμάτι της Παιδείας για να προστατεύσουμε τις μελλοντικές γενιές» κατέληξε η Ολυμπιονίκης.