“Στην Ελλάδα έχουμε μάθει στις…τηλεφωνικές διαγνώσεις από παιδιάτρους”- Οι συστάσεις μιας παιδιάτρου που πρέπει να ακούσουμε οι γονείς

Οι Έλληνες παιδίατροι είναι ίσως οι πιο συνεργάσιμοι γιατροί σε όλη την Ευρώπη. Θα απαντήσουν στα τηλεφωνήματά μας στις 3 το βράδυ, θα απαντήσουν στα μηνύματα που έχουμε στείλει φωτογραφίες με τα εξανθήματα στο δερματάκι του μωρού, θα μας ακούσουν ακόμα κι όταν κλαίμε γιατί δεν καταλαβαίνουμε τι συμβαίνει με το παιδί. Οι Έλληνες παιδίατροι είναι άνθρωποι με ενσυναίσθηση και γνωρίζουν καλά ότι έχουμε λίγο χρόνο, πολλή αγωνία και ελάχιστα χρήματα. Αυτό που συστήνουν όμως είναι να μην το παρακάνουμε με τις…τηλεφωνικές διαγνώσεις.

Όταν ένα παιδί έχει συμπτώματα πρέπει να αναφερθούν στον γιατρό, όμως ο γιατρός πρέπει να το εξετάσει κι από κοντά το παιδί. Οι φωτογραφίες και τα μηνύματα δεν μπορούν να αντικαταστήσουν μια εξέταση. Για αυτό μια γιατρός από τα Χανιά, η Φωτεινή Φιλιούση, έκανε μια ανάρτηση που καλό είναι να διαβάσουμε όλοι οι γονείς.

Όπως έγραψε στο προφίλ της στο Facebook:

“Καθημερινά βομβαρδιζόμαστε όλοι οι Έλληνες παιδίατροι με εκατοντάδες τηλέφωνα, μηνύματα, φωτογραφίες, βίντεο, με το αίτημα ή την απαίτηση να απαντηθούν τα ερωτήματα:
▪️Τι έχει;
▪️Τι φάρμακο να δώσω;
▪️Πότε θα περάσει;
▪️Πότε να έρθει σε επαφή με άλλα παιδιά;
▪️Πότε να επιστρέψει στο σχολείο;
▪️Πως σας φαίνονται αυτές οι εξετάσεις;
▪️Κάναμε strept test βγήκε θετικό στείλτε μου μια αντιβίωση.
▪️Γράψτε μια βεβαίωση (εξ αποστάσεως )ότι είναι ή ήταν άρρωστο κοκ
Και …..δεκάδες τέτοιες ερωτήσεις κάθε μέρα όλη μέρα που μας φέρνουν αντιμέτωπους με τους γονείς, που ενίοτε θυμώνουν γιατί δεν κάνουμε αυτό που αυτοί θέλουν.
Η απάντηση είναι ΜΙΑ και ΜΟΝΑΔΙΚΗ.
«Τα παιδιά πρέπει να εξετάζονται, ενίοτε πάνω από μια φορά, κατά την διάρκεια μιας νόσου.
Οτιδήποτε άλλο είναι άκρως επικίνδυνο κι αντιεπιστημονικό.»
Είμαστε από τις λίγες ειδικότητες που αντιμετωπίζουμε ολοκληρωτικά τον ασθενή μας. Η εξέταση μας αφορά όλο το σώμα και την συμπεριφορά του παιδιού όχι μόνο το όργανο του πάσχει.
Επίσης καθημερινά γονείς μας ζητούν ή απαιτούν ψεύτικες βεβαιώσεις ασθένειας ακόμη και για προηγούμενους μήνες, για να δικαιολογηθούν απουσίες στο σχολείο με την παρότρυνση πολλές φορές δασκάλων και καθηγητών.
Η απάντηση επίσης είναι ΜΙΑ: «Βεβαίωση Ασθένειας δίνεται μόνο στο παιδί που νοσεί κι εξετάζεται.»

Πιο ξεκάθαρα δεν γίνεται . Οτιδήποτε άλλο μπορεί να οδηγήσει σε μικρά ή μεγάλα προβλήματα τον γιατρό, την οικογένεια μα κυρίως τα παιδιά”.

Ακολούθησε το TheMamagers στο Instagram

Διαβάστε περισσότερα

Best of network