Η ψυχολόγος Ελίνα Κεπενού μίλησε στην εκπομπή “Πρωίαν σε είδον” για την άβολη στιγμή που συγγενείς θέλουν να αγκαλιάσουν ή να φιλήσουν το παιδί αλλά εκείνο δεν θέλει. Πώς μαθαίνουμε στο παιδί ότι έχει δικαίωμα να πει “όχι” και πώς το προστατεύουμε από τους συγγενείς που δεν καταλαβαίνουν τα προσωπικά όρια του σώματός του;
Υπάρχουν όρια στην τρυφερότητα απέναντι σε ένα παιδί; Όπως εξήγησε η ψυχολόγος “το παιδί πρέπει να καταλάβει ότι η σωματική εγγύτητα, το φιλί, η αγκαλιά είναι επιλογή του. Δεν σημαίνει πως επειδή το θέλει ο άλλος ή επειδή είναι αγαπημένο μου πρόσωπο ότι διαφορετικά θα στεναχωρηθεί. Αν πούμε “δώσε ένα φιλάκι στη γιαγιά γιατί θα στεναχωρηθεί” μαθαίνει το παιδί ότι ανεξαρτήτως αν εγώ θέλω ή δεν θέλω σε σχέση με το σώμα μου, θα πρέπει να το κάνω για να είμαι ευγενικός”.
“Πάνω από το 80% των περιστατικών σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών συμβαίνει από το στενό οικογενειακό και φιλικό περιβάλλον. Υπάρχουν κάποιοι μύθοι γύρω από αυτό. Ο κακοποιητής δεν είναι το τέρας που έχει κάποιο ψυχιατρικό περιστατικό, είναι ένας άνθρωπος που είναι φιλικός, ζεστός κι έχει εγκριθεί από την οικογένεια. Είναι αυτός που θα δημιουργήσει στο παιδί μια ασφάλεια“, εξηγεί.
Σύμφωνα με την ειδικό οι ίδιοι οι γονείς πρέπει να σεβόμαστε τα όρια του παιδιού, ακόμα κι αν πρόκειται για μια αγκαλιά ή γαργαλητό: “Αν επιτρέψουμε στο παιδί να πει σε εμάς όχι, μαθαίνει τη σωματική αυτονομία, ότι ορίζει το ίδιο το σώμα του”.
Δες περισσότερα στο σχετικό απόσπασμα: