Η σύλληψη της 19χρονης Ειρήνης στο αεροδρόμιο του Χονγκ Κονγκ με 2.5 κιλά κοκαΐνης στον σάκο της έκανε το γύρο του κόσμου.
Κι ενώ ακόμα γίνονται έρευνες για το τί ακριβώς έχει συμβεί, σύσσωμο το facebook πήρε θέση απέναντι στο θέμα.
Συγκεντρώσαμε τις επικρατέστερες απόψεις συμπολιτών μας, όχι για να τις κρίνουμε, αλλά για να προβληματιστούμε.
– “Πολύ λυπηρό, σε τέτοια ηλικία να κάνεις τέτοια γιγαντιαία ανοησία και να καταστρέφεις μια ολόκληρη ζωή, αλλά και να επηρεάζεις τόσο καταστροφικά την ζωή των γονιών και αδελφών σου. Πραγματικά πολύ λυπηρό”.
– “Δεν φταίνε πάντα οι γονείς. Στα 19, το καλύτερο και το χειρότερο, το πιο όμορφο και το πιο άσχημο συνάμα, είναι η άγνοια κινδύνου και η βεβαιότητα του παντογνώστη, έτερα επικίνδυνα”.
– “19 χρόνων δεν είσαι ούτε τόσο μικρός για να μην καταλαβαίνεις τα βασικά, φυσικά ούτε τόσο μεγάλος για να έχεις πλήρη συναίσθηση. Τώρα ένα κοριτσάκι από επαρχία, από προφανώς χαμηλού μορφωτικού επιπέδου οικογένεια, αλλά και η ίδια, να δηλώνει μοντέλο και να επιθυμεί μάλλον μια άνετη και κυρίως εύκολη ζωής, είναι πιθανόν να ρισκάρει και να χάσει. Μια τυπική καθημερινή ιστορία. Ο κόπος και ο ιδρώτας δεν είναι τα εύκολα. Οι ένοχοι πολλοί. Το θύμα ένα”.
– “Ας μην γίνουμε εισαγγελείς για μια ακόμη φορά, επειδή η δυστυχία δεν χτύπησε την δική μας πόρτα ή επειδή νομίζουμε ότι έχουμε κάνει συμβόλαιο ότι δεν θα την χτυπήσει ποτέ”.
– “Δεν ωριμάζουν όλα τα παιδιά σε μια συγκεκριμένη ηλικία. Το ότι περνάς τα 18 και μπορείς να βγάλεις δίπλωμα ή να ψηφίσεις δεν προϋποθέτει πάντα ότι ξέρεις τι σου γίνεται. Αν ήταν όλοι εμείς άνω των 18 ξέραμε τι κάναμε, τότε δεν θα ζούσαμε σε αυτόν τον θλιβερό κόσμο”.
– “Επιλογή της δεν ήταν η εύκολη και γκλαμουράτη ζωή; Ναι, το πώς μεγαλώνει ένα παιδί μέσα στην οικογένεια και την κοινωνία και τι αξίες και πρότυπα παίρνει για την υπόλοιπη ζωή παίζει τεράστιο ρόλο. Κάποια στιγμή, όμως, σταματάει να είναι “παιδί” και βγαίνει στον κόσμο των ενηλίκων. Αντί λοιπόν να ψάχνει τις αγγελίες ή να υποαμοίβεται, διάλεξε τον εύκολο δρόμο. Να πουλήσει τη νιότη και την ομορφιά της. Μόνο που αυτά, ενίοτε έχουν και συνέπειες”.
– “Άλλοι νέοι στην ηλικία της έχουν οικογένεια”.
– “Όλοι φωνάζουν στα 50 και στα 60 για “το παιδί μέσα τους”, παλιμπαιδίζουν και ξεμωραίνονται. Όταν, όμως, πρόκειται για 19χρονα παραστρατημένα, θυμούνται το νόμο περί ενηλικίωσης”.
– “Στις συντριπτικά περισσότερες περιπτώσεις, το πρόβλημα είναι οι γονείς και ειδικά η εγκατάλειψη των παιδιών τους, εννοώντας ως εγκατάλειψη και το “παρκάρισμα” και την συνεπακόλουθη δωροδοκία-δικαιολόγηση με το iphone. Πεφτοσυννεφάκιδες οι περισσότεροι αρχικά και συντετριμμένοι όταν διαπίστωναν (αν μπορούσαν) την δική τους ευθύνη. Όχι βέβαια όλοι. Βλέπεις υπάρχει και το εγώ και η ψευδαίσθηση του “τέλεια μαμά” – “τέλειος μπαμπάς”.
– “Πώς είναι δυνατόν ένα παιδί 15 ετών να’ναι αρκετά μεγάλο για να επιλέξει το φύλο του κι ένα άλλο 19 ετών να’ναι τόσο μικρό κι αφελές για να πέσει σε τέτοια παγίδα; Οπωσδήποτε είναι σκληρό να χάσει τη ζωή της από μια τέτοια βλακεία. Μήπως, όμως, τελικά, έχουν κόστος όλες οι επιλογές μας;”
– “Θα πονάω κάθε φορά που ακούω για ρημαγμένα 19χρονα. Πριν εξαντλήσουμε την αυστηρότητά μας απέναντι στα νιάτα, ας την έχουμε πρώτα εξαντλήσει απέναντι στους εαυτούς μας”.
– “Αυτοί οι γονείς τι σόι ήταν; Αφήνεις ένα πλάσμα 19 χρονών μόνο του χωρίς να έχεις επικοινωνία; Έλειπε σε Αντίς Αμπέμπα και οι γονείς πίστευαν ότι είναι στην Καλαμάτα; Πήγαν ποτέ να δουν πού μένει;”