Ο ερχομός ενός δεύτερου παιδιού στην οικογένεια φέρνει αλλαγές. Οι γονείς θα έχουν περισσότερες ευθύνες και το παιδί πλέον θα μοιράζεται. Όπως εξηγεί η ψυχολόγος Ελίνα Κεπενού στην εκπομπή “Πρωίαν σε είδον” οι γονείς οφείλουν να είναι προετοιμασμένοι ότι θα υπάρχει αναστάτωση. Μπορεί ο ερχομός ενός παιδιού να τους έχει βάλει σε κλίμα χαράς και ενθουσιασμού, όμως δεν πρέπει να παραβλέπουν ότι θα υπάρξει αναστάτωση.
“Χρειάζεται να επικοινωνήσω με τον σύντροφο, τι θα κάνουμε, την ανάθεση καθηκόντων, τον χρόνο, ποιον θα επιστρατεύσουμε. Δηλαδή στο δεύτερο παιδί χρειάζεται η βοήθεια, φίλοι, συγγενείς”, εξηγεί.
Το πρώτο παιδάκι χρειάζεται αποκλειστικό χρόνο με τους γονείς
“Ο χρόνος πρέπει μέσα στην μέρα να κατανέμεται. Υπάρχει χρόνος που πρέπει να υπάρχει και αποκλειστικότητα με το πρώτο παιδί. Είναι πολύ σημαντικό αυτό”, εξηγεί η ειδικός.
“Ειδικά η μαμά που μπορεί να θηλάζει και να αφιερώνει πολύ χρόνο στο μωρό. Έστω και δέκα λεπτά”, λέει, πρέπει να περνάει χρόνο μόνη της με το πρώτο παιδί.
Το πρώτο παιδί νιώθει ματαίωση
“Υπάρχει μια ματαίωση. Το πρώτο παιδί νιώθει ζήλεια απέναντι στο μωράκι. Μπορεί να είναι άμεση ή και ετεροχρονισμένη. Στην αρχή μπορεί να είναι τρυφερό και εκφραστικό και μετά να πηγαίνει στη κούνια, να το αγκαλιάζει και να το σφίγγει λίγο περισσότερο. Όταν μεγαλώνει το μωρό ξεκινούν τα προβλήματα διεκδίκησης, διεκδικεί τον χώρο του, τα παιχνίδια. Το βασικό είναι ότι νιώθει ότι χάνει την αποκλειστικότητα”, εξηγεί.
Να επιτρέψουμε στο σπιτί να εκφραστεί
“Ακόμα κι αν λέει θέλω να το επιστρέψουμε ή να το πετάξουμε από το μπαλκόνι, πρέπει να επιτρέψουμε στο παιδί να εκφραστεί. Δεν χρειάζεται να λέμε “το αγαπάμε το μωράκι”. Η αγάπη έρχεται σιγά σιγά”, λέει η ειδικός τονίζοντας ότι πρέπει να επιτρέψουμε αυτά τα συναισθήματα στα παιδιά και να εξηγήσουμε ότι η αγάπη θα έρθει.
Δες στο σχετικό απόσπασμα για την παλινδρόμηση που μπορεί να έχουν κάποια παιδιά: