Είναι πιθανό ο καλύτερος σου φίλος να μπορεί να αντιληφθεί το πότε είσαι καλά και το πότε όχι, δεδομένου ότι σε γνωρίζει όσο κανένας άλλος. Άραγε, συμβαίνει το ίδιο όταν ο καλύτερος σου φίλος είναι ο σκύλος σου; Σύμφωνα με μία έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό PLOS ONE από την Clara Wilson του Πανεπιστημίου Queen’s University στο Μπέλφαστ, οι σκύλοι είναι σε θέση να ανιχνεύσουν με ακρίβεια αν διακατεχόμαστε από ψυχολογικό στρες.
Πιο αναλυτικά, όταν έχουμε άγχος συντελούνται κάποιες διεργασίες και αλλαγές στην αναπνοή μας και τον ιδρώτα, σημάδια που τα σκυλιά μπορούν να αναγνωρίσουν. Ειδικότερα, αυτά τα χημικά σήματα που εκπέμπει το σώμα, έχουν εξελιχθεί για την επικοινωνία εντός των ειδών. Δεδομένου ότι τα σκυλιά έχουν πολύ δυνατή όσφρηση είναι επόμενο να μπορούν να καταλάβουν την αλλαγή που συμβαίνει σε περιπτώσεις άγχους, πράγμα που είναι πολύ βοηθητικό για την υποστήριξη των ατόμων που αντιμετωπίζουν καταστάσεις όπως κρίσεις πανικού, μετατραυματικό στρες κ.α.
Σύμφωνα με τη μελέτη, οι ερευνητές συγκέντρωσαν δείγματα αναπνοής και ιδρώτα από συμμετέχοντες που ήταν μη καπνιστές και δεν είχαν φάει, ούτε πιει νερό για ώρες. Όπως όριζε η μελέτη, συλλέχθηκε δείγμα πριν αλλά και μετά από μια αριθμητική εργασία με γρήγορο ρυθμό, μετρώντας πριν και μετά τον καρδιακό παλμό και την αρτηριακή πίεση για να διαπιστώσουν αν υπήρχε αλλαγή στην ψυχολογική τους κατάσταση. Τα 36 δείγματα που ανέφεραν αύξηση του στρες εξαιτίας της εργασίας, ενώ εμφάνισαν ταυτόχρονα αύξηση των τιμών της πίεσης και των παλμών, παρουσιάστηκαν σε 4 εκπαιδευμένα σκυλιά, διαφορετικής ράτσας και μείξης. Στη δοκιμασία, οι 4 σκύλοι έπρεπε να βρουν το δείγμα του συμμετέχοντα που έδειχνε άγχος, ενώ οι ερευνητές είχαν συμπεριλάβει και το δείγμα των ίδιων ατόμων σε χαλαρή κατάσταση.
Όπως απέδειξαν τα αποτελέσματα, οι σκύλοι κατάφεραν να εντοπίσουν το δείγμα με το στρες σε 675 από τις 720 δοκιμές, πράγμα που μεταφράζεται σε 93,75% των περιπτώσεων, πολύ περισσότερο από ό,τι αναμενόταν από την τύχη. Αυτό αυτόματα σημαίνει, όπως κατέληξαν οι ερευνητές, πως οι σκύλοι πράγματι μπορούν να “ανιχνεύσουν μια οσμή που σχετίζεται με τη μεταβολή των πτητικών οργανικών ενώσεων που παράγονται από τον άνθρωπο ως απόκριση στο στρες”, πράγμα που μπορεί να βοηθήσει στην εκπαίδευση σκύλων συνοδών για άτομα που βιώνουν άγχος και επεισόδια PTSD.