Όταν η ενοχή είναι τοξική ή νοσηρή τότε κερδίζουμε επάξια την ταμπέλα: ενοχική.
Οι ενοχές είναι ένα συναίσθημα με το οποίο έχουμε έρθει όλοι αντιμέτωποι, ειδικά στην ενήλικη ζωή. Συνήθως προκύπτει, όταν έχουμε κάνει κάτι που παραβαίνει τις αξίες μας, είτε έχει να κάνει με την προσωπική μας ζωή είτε με την κοινωνική υπόστασή μας. Ουσιαστικά, δυσκολευόμαστε να αποδεχτούμε την ευθύνη μιας πράξης που τελέσαμε και κρίνουμε ως “αρνητική“.
Το αίσθημα της ενοχικότητας είναι σύνθετο, καθώς είναι πολλοί οι παράγοντες που μπορεί να το προκαλέσουν. Οι άνθρωποι μπορεί να αισθάνονται ένοχοι ακόμη και για λόγους που δεν θα έπρεπε. Τότε, κάτι αντικειμενικά “αθώο” μπορεί να προκαλέσει το αίσθημα της ενοχής λόγω ανατροφής ή προηγούμενων εμπειριών. Η ενοχή λειτουργεί ως ένα σύστημα συναγερμού που υποδεικνύει πότε έχουμε παραβιάσει τις αρχές μας και ανάβει ανάλογα με το σύστημα αξιών που έχουμε υιοθετήσει.
Παρατεταμένα συναισθήματα ενοχών μπορεί να έχουν επιβλαβείς συνέπειες στην ψυχική υγεία του ατόμου. Το χρόνιο αίσθημα ενοχής μπορεί, ουσιαστικά, να οδηγήσει σε άγχος, στρες και κατάθλιψη, ενώ παράλληλα θολώνει την κρίση και δυσκολεύει την καθημερινότητα. Επιπλέον, επηρεάζεται αισθητά ο ύπνος, καθώς οι αρνητικές σκέψεις κατακλύζουν το μυαλό.
Τι είναι το ενοχικό σύμπλεγμα;
H αίσθηση ενοχής που ξεπερνάει ένα συγκεκριμένο περιστατικό στη ζωή μας αναφέρεται ως σύμπλεγμα ενοχής. Τα άτομα με σύμπλεγμα ενοχής τείνουν να εσωτερικεύουν τις ενοχές και να αναλαμβάνουν την ευθύνη καταστάσεων ακόμα και όταν δεν είναι άμεσα υπεύθυνοι. Αυτό μπορεί να έχει αντίκτυπο στην ευημερία και τις στενές σχέσεις τους, κάτι που δημιουργεί έναν συνεχή και αφόρητο κύκλο αυτοκατηγορίας και επίμονης ενοχής.
Διάβασε περισσότερα στο Shape.gr