Τουλάχιστον το 40% του παγκόσμιου πληθυσμού θα αρρωστήσουν από τον κορονοϊό, ενώ εκατομμύρια ασθενείς θα πεθάνουν. Αυτή η ιδιαίτερα ανησυχητική εκτίμηση γίνεται από τον γνωστό Ελληνοαμερικανό καθηγητή του Πανεπιστημίου Γέιλ, Νικόλα Χρηστάκη, σε άρθρο του στον “Economist”.
Όπως αναφέρει ο καθηγητής Χριστάκης, “έχουμε μπροστά μας έναν μακρύ και θλιβερό δρόμο. Γι’ αυτό, καλά θα κάνουμε να αντιδράσουμε σοφά”. Σημειώνει ότι “υπάρχει μία φυσική τάση για εφησυχασμό”, ιδίως από τη στιγμή που “ο ίδιος ο ιός είναι τόσο ασυνεπής, όσον αφορά ποιον μολύνει, ποιον αρρωσταίνει και ποιον σκοτώνει”.
Ο καθηγητής τονίζει ότι “η εστίαση της προσοχής μόνο στα περιστατικά υπερμετάδοσης είναι απίθανο να αποδειχθεί αποτελεσματική για να σταματήσει η επιδημία. Χρειάζεται ένα ευρύτερο “δίχτυ”, με περισσότερα τεστ και εντατική ιχνηλάτηση επαφών”.
Παράλληλα ο καθηγητής ζητά να δοθεί μεγάλη προσοχή στο τεράστιο ποσοστό των ασυμπτωματικών ανθρώπων, οι οποίοι μεταδίδουν τον ιό, κάτι που, όπως λέει, απαιτεί εκτεταμένους διαγνωστικούς ελέγχους και γρήγορη -αν όχι άμεση- εξαγωγή αποτελεσμάτων των τεστ.
Διαβάστε τη συνέχεια στο thetoc.gr