Το φαγητό περιέχει θερμίδες, οι οποίες χρησιμεύουν ως ενέργεια για τους μυς, τους ιστούς και το ανοσοποιητικό σου σύστημα. Όταν είσαι άρρωστη, τα λευκά αιμοσφαίρια και άλλοι βιοδείκτες του ανοσοποιητικού σου “εργάζονται” όλο το εικοσιτετράωρο για να αντιμετωπίσουν τα επιβλαβή βακτήρια ή τους ιούς.
Αν και αυτοί οι μηχανισμοί συμβαίνουν σε κυτταρικό επίπεδο, μπορεί να αισθάνεσαι τη διαδικασία, επειδή νιώθεις ξαφνικά πιο κουρασμένη και αδύναμη σε σύγκριση με όταν είσαι υγιής. Ο καλύτερος τρόπος για να ανακτήσεις την ενέργειά σου, όταν είσαι άρρωστη, είναι να κοιμάσαι και να τρως τροφές κατάλληλες για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού σου.
Όταν εκδηλώνεται φλεγμονή λόγω λοίμωξης, η πείνα καταστέλλεται ώστε να γίνει εξοικονόμηση ενέργειας. Δαπανώντας λιγότερη ενέργεια στην πέψη, ο οργανισμός μπορεί να… αφοσιωθεί στην εξόντωση του παθογόνου εισβολέα. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι οι ανάγκες σε ενέργεια είναι μηδενικές, όμως χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή ως προς το τι θα φας. Πρέπει να αποφεύγεις τα πολλά λιπαρά, ιδιαίτερα τα κορεσμένα, καθώς απορρυθμίζουν την ισορροπία καλών και κακών βακτηρίων στο σώμα. Οι φυτικές ίνες, οι βιταμίνες (κυρίως Α και C) και οι αντιοξειδωτικές ουσίες δρουν υποστηρικτικά για την αντιμετώπιση των ιώσεων.
7 τροφές και ροφήματα που ενισχύουν το ανοσοποιητικό
Φακόρυζο
Τα μαλακά τρόφιμα, όπως το ρύζι και οι φακές, τρώγονται πιο εύκολα από τα τραγανά ή τα τηγανισμένα. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις οποιοδήποτε χρώμα φακής για αυτό το πιάτο, αλλά οι κόκκινες και οι καφέ θα ψηθούν πιο γρήγορα. Αρωμάτισε το πιάτο σου με τριμμένο τζίντζερ, σκόρδο, κρεμμύδι και θυμάρι.
Διάβασε περισσότερα στο Shape.gr