Ο Αμερικανός βοτανολόγος, κηπουρός και πρωτοπόρος στη γεωργική επιστήμη Λούθερ Μπέρμπανκ είπε κάποτε: “Τα λουλούδια κάνουν πάντα τους ανθρώπους καλύτερους, πιο ευτυχισμένους και πιο εξυπηρετικούς. Είναι φως, τροφή και φάρμακο για την ψυχή”. Αλλά πώς ακριβώς το κάνουν τα λουλούδια; Πώς επηρεάζει τον εγκέφαλο και, τελικά, την ψυχική ευεξία κάποιου;
Οι 3 χημικές ουσίες που διεγείρουν τα λουλούδια
Έρευνες δείχνουν ότι τα λουλούδια διεγείρουν τρεις χημικές ουσίες στον εγκέφαλο: ντοπαμίνη, ωκυτοκίνη και σεροτονίνη. Ας αναλύσουμε τα οφέλη κάθε χημικής ουσίας και πώς τα λουλούδια παίζουν το ρόλο τους στην απελευθέρωσή τους.
Ντοπαμίνη: Αυτή η ορμόνη στον εγκέφαλο κάνει κάποιον να νιώθει ευχαρίστηση, να έχει κίνητρο και ικανοποίηση, αλλά η σύνδεσης της με τα λουλούδια έχει να κάνει με την εξέλιξη: ενστικτωδώς έχουμε συνδέσει τα λουλούδια με την αφθονία, ειδικά μετά από έναν μακρύ χειμώνα. Σήμερα, αυτό το αίσθημα ικανοποίησης έχει ριζώσει βαθιά στο DNA μας όταν λαμβάνουμε λουλούδια.
Ωκυτοκίνη: Αυτή η φυσική ορμόνη είναι γνωστή ως η “ορμόνη της αγάπης” για κάποιο λόγο. Η ωκυτοκίνη είναι υπεύθυνη για πολλές κοινωνικές αλληλεπιδράσεις και ανθρώπινες συμπεριφορές, προάγοντας την εμπιστοσύνη, την αναγνώριση και το δεσμό. Είναι επίσης γνωστό ότι διευκολύνει το δέσιμο μεταξύ μιας μητέρας και του βρέφους της. Δίνοντας σε κάποιον λουλούδια ολοκληρώνεται αυτός ο δεσμός, προάγοντας ένα αίσθημα κοινωνικής σύνδεσης με τους άλλους.
Σεροτονίνη: Αυτή η χημική ουσία παίζει σημαντικό ρόλο στις λειτουργίες του σώματος όπως η διάθεση, η πέψη, ο ύπνος και η σεξουαλική επιθυμία. Όταν τα επίπεδα σεροτονίνης είναι χαμηλά, ένα άτομο μπορεί να αναπτύξει πολλές σωματικές και ψυχικές παθήσεις, από προβλήματα ύπνου έως κατάθλιψη. Αυτό αλλάζει όταν οι άνθρωποι λαμβάνουν λουλούδια, ενεργοποιώντας την αίσθηση της σημασίας.
Διάβασε περισσότερα στο Shape.gr