Χθες, 15 Δεκεμβρίου, ξεκίνησε η εμβολιαστική κάλυψη της τελευταίας ομάδας για την οποία ελήφθη η απόφαση, έπειτα από διεξοδική μελέτη στοιχείων και δεδομένων από τους ειδικούς της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού, καθώς πρόκειται για μία από τις πιο ευαίσθητες ομάδες πληθυσμού και μιλάμε για τα παιδιά ηλικίας 5-11 ετών.
Σε όλη τη χώρα, έχουμε 740.000 παιδιά σε αυτή την ηλικιακή ομάδα, αλλά μόνο 30.000 εξ αυτών θα δεχτούν σε πρώτη φάση το όφελος του εμβολίου. Στον εμβολιασμό των παιδιών περιλαμβάνονται όλα τα παιδιά, καθώς και τα παιδιά που έχουν κάποιο χρόνιο νόσημα.
Για τις επόμενες 15 ημέρες, τα παιδιά θα προσέρχονται για τον εμβολιασμό τους αρχικά στα 75 κέντρα στην επικράτεια, κυρίως σε νοσοκομεία και Δομές της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, ενώ από το νέο έτος αναμένεται να δοθεί έγκριση και σε ιδιώτες παιδιάτρους ώστε να χορηγούν το εμβόλιο στα ιατρεία τους τόσο σε παιδιά όσο και σε ολόκληρη την οικογένεια, σύμφωνα με όσα είπε στο Capital.gr ο πρόεδρος των ελευθεροεπαγγελματιών παιδιάτρων Κώστας Νταλούκας. Στην Αττική, προς το παρόν, θα γίνονται εμβολιασμοί από παιδιάτρους στα νοσοκομεία Παίδων “Η Αγία Σοφία” και Παίδων Πεντέλης, Ασκληπιείο Βούλας, Κέντρο Υγείας Αγία Σοφίας Πειραιά και Κέντρο Υγείας Περιστερίου.
Από την άλλη, ο Νίκος Τζανάκης, καθηγητής Πνευμονολογίας, τόνισε πως με τα Χριστούγεννα σε τελική ευθεία πλέον αυτή η εβδομάδα και η επόμενη θα είναι κρίσιμη σχετικά με την έκβαση της μετάλλαξης Όμικρον. Ο ίδιος δήλωσε βέβαιος ότι μέσα στο επόμενο διάστημα θα βρεθούν ενδιαφέροντα στοιχεία από τη γονιδιακή ανάλυση κρουσμάτων στην κοινότητα. Αναφορικά με τους εμβολιασμούς των παιδιών, ο καθηγητής είπε πως οι γονείς θα πρέπει να συζητήσουν με τον παιδίατρό τους και να τον εμπιστευτούν.
“Εγώ τουλάχιστον δεν θα ρίσκαρα, αν ήμουν γονέας, το παιδί μου να εκδηλώσει αυτό το πολύ σοβαρό φλεγμονώδες σύνδρομο και να βλάπτει τα αγγεία και την καρδιά του σε τέτοιο βαθμό, που να το συνοδεύουν σε όλη του τη ζωή. Τους καταλαβαίνω τους γονείς. Πρέπει να σκεφτούν ότι εμβολιάζουν τα παιδιά τους από βρέφη με εμβόλια χωρίς να το σκεφτούν και χωρίς να αναρωτηθούν αν υπάρχουν παρενέργειες. Δείχνουν τυφλή εμπιστοσύνη στον παιδίατρό τους. Αυτό να πράξουν και τώρα”, ήταν η σύσταση του κ. Τζανάκη.
Γιατί πρέπει να εμβολιάσετε τα παιδιά
Τους λόγους που η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών προχώρησε στην ομόφωνη σύσταση για την ανοσοποίηση των παιδιών παρουσίασε συνοπτικά η πρόεδρος της Επιτροπής κατά την προχθεσινή ενημέρωση.
Όπως είπε η κυρία Θεοδωρίδου, ο εμβολιασμός κατά του κορονοιού:
– θα προστατεύσει τα παιδιά από τη λοίμωξη και τις επιπλοκές της
– θα επιτρέψει να παρακολουθούν ανεμπόδιστα την εκπαίδευση και όλες τις δραστηριότητες τους στην κοινότητα
– θα μειώσει τη διασπορά του ιού στο περιβάλλον
– θα προστατεύσει έμμεσα και τα ευάλωτα άτομα που βρίσκονται κοντά στα παιδιά
– θα συντελέσει σημαντικά στη μείωση των μεταλλάξεων του ιού.
Τα ραντεβού για τα παιδιά εξαντλήθηκαν
Η αλήθεια είναι βέβαια πως τα ραντεβού για τον εμβολιασμό των παιδιών εξαντλήθηκαν γρήγορα καθώς ήταν “συνδεδεμένα” με τις διαθέσιμες εμβολιαστικές δόσεις. Η πρώτη παρτίδα εμβολίων που ήρθε τη Δευτέρα περιλάμβανε 60.000 εμβόλια και η επόμενη αναμένεται τον Ιανουάριο. Υπενθυμίζεται ότι ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) έχει εγκρίνει το σκεύασμα των Pfizer/BioNTech για τον εμβολιασμό των ανηλίκων, της ηλικιακής ομάδας 15-17 αρχικά, 12-14 στη συνέχεια και πλέον για την ομάδα παιδιών ηλικίας 5-11 χρόνων.
Η πλατφόρμα των ραντεβού θα ενεργοποιηθεί με τη νέα παραλαβή εμβολίων τον Γενάρη, καθώς όπως εξηγεί ο αρμόδιος για τον εμβολιασμό, γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ), κ. Μάριος Θεμιστοκλέους, “ακολουθείται πάντα η ίδια διαδικασία, δηλαδή τα ραντεβού ανοίγουν με βάση το απόθεμα εμβολίων και δεσμεύονται οι απαιτούμενες δόσεις για την ολοκλήρωση του εμβολιασμού”. Συνεπώς τα 60.000 εμβόλια αντιστοιχούν σε 30.000 παιδιά, για τα οποία έχουν εξασφαλιστεί και οι δύο δόσεις που θα χρειαστεί να λάβουν με μεσοδιάστημα 3 εβδομάδων για να είναι θωρακισμένα έναντι του κορονοιού.