Το βούτυρο είναι ένα από εκείνα τα τρόφιμα που αγαπάμε όλοι. Ποιος μπορεί να αντισταθεί σε μια φέτα φρέσκου ψωμιού με βούτυρο; Όμως, πόσο υγιεινή είναι αυτή η συνήθεια; Μια νέα μελέτη αποκαλύπτει τους κινδύνους που μπορεί να κρύβει η κατανάλωση βουτύρου, ειδικά όταν το απλώνουμε στο ψωμί μας. Ωστόσο, η έρευνα δείχνει ότι δεν είναι το ίδιο να το χρησιμοποιούμε για ψήσιμο ή μαγείρεμα και να το απλώνουμε απευθείας στο φαγητό.
Βούτυρο στο ψωμί: Πόσο επικίνδυνο είναι για την υγεία μας;
Η μελέτη, που πραγματοποιήθηκε από το Πανεπιστήμιο Harvard και το Mass General Brigham και δημοσιεύτηκε στο JAMA Internal Medicine, παρακολούθησε 220.000 Αμερικανούς για 33 χρόνια και κατέληξε σε κάποιες εκπληκτικές διατροφικές παρατηρήσεις. Στη βάση της έρευνας, φάνηκε ότι η κατανάλωση βουτύρου απευθείας σε τρόφιμα, όπως το ψωμί, συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο πρόωρου θανάτου.
Αντίθετα, το βούτυρο που χρησιμοποιείται για το ψήσιμο ή τη μαγειρική φαίνεται να μην έχει τις ίδιες αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία μας. Οι λόγοι πίσω από αυτό; Όταν το βούτυρο χρησιμοποιείται σε μικρές ποσότητες ή λιγότερο συχνά, δεν έχει τον ίδιο αντίκτυπο στην υγεία όσο όταν καταναλώνεται άμεσα και σε μεγαλύτερες ποσότητες.
Ποιες αλλαγές στη διατροφή μειώνουν τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου;
Ο Δρ. Δανιήλ Ουάνγκ, καθηγητής Διατροφής στο Harvard, σημειώνει ότι η αντικατάσταση του βουτύρου με φυτικά έλαια, όπως το ελαιόλαδο, η κανόλα και η σόγια, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου μέχρι και 17%. Τα φυτικά έλαια περιέχουν υγιή, ακόρεστα λιπαρά που βοηθούν στη μείωση της φλεγμονής και στη βελτίωση των επιπέδων χοληστερόλης, προστατεύοντας την καρδιά και το ανοσοποιητικό σύστημα.
Το βούτυρο και τα κορεσμένα λιπαρά
Το βούτυρο περιέχει κυρίως κορεσμένα λιπαρά, τα οποία συνδέονται με την αύξηση της κακής χοληστερόλης και τη φλεγμονή στο σώμα. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένο κίνδυνο καρδιοπαθειών και άλλων ασθενειών. Όταν το βούτυρο καταναλώνεται συχνά, όπως για παράδειγμα όταν το απλώνουμε καθημερινά στο ψωμί, οι συνέπειες για την υγεία μας μπορεί να είναι σοβαρές.
Η πρόταση της έρευνας
Η βασική προτροπή της μελέτης είναι να αντικαταστήσουμε το βούτυρο με υγιεινότερες επιλογές, όπως τα φυτικά έλαια, και να περιορίσουμε τη χρήση του στο ψωμί και τα καθημερινά γεύματά μας. Αν αγαπάς το βούτυρο και δεν θέλεις να το αποκλείσεις, μπορείς να το απολαμβάνεις με μέτρο και να το ενσωματώνεις σε μικρές ποσότητες στις διατροφικές σου συνήθειες.
Πηγή: Shape.gr