Έχεις συμπτώματα αλλά το self test βγαίνει αρνητικό. Τι μπορεί να σημαίνει αυτό;

Έχει συμβεί σε πολλούς γύρω μας. Ενώ ξεκινούν με συμπτώματα κορονοϊού, και ενδεχομένως έχουν έρθει σε επαφή με κάποιον που νόσησε, το self test ή ακόμη και το rapid βγαίνουν αρνητικά. Τι ισχύει σε αυτή την περίπτωση; Μπορεί απλά να είναι κάποια άλλη ίωση;

Υπάρχει όμως και η άλλη περίπτωση. Να βγαίνεις αρνητική ενώ έχεις συμπτώματα και προς το τέλος των συμπτωμάτων να δεις (επιτέλους;) θετικό το self test. Κι αυτό ακατανόητο για εμάς τους μη ειδικούς, ωστόσο η επιστήμη έχει απαντήσεις.

Τι σημαίνει ένα αρνητικό self test;

Παρότι ένα αρνητικό τεστ είναι μια ανακούφιση, δημιουργεί επίσης μια αβεβαιότητα εφόσον υπάρχουν συμπτώματα. Στ’ αλήθεια δεν έχω Covid; Ή απλά το τεστ δεν το “έπιασε”; Πότε να ξανακάνω τεστ; Μπορώ να βρεθώ με άλλους;

Η σύγχυση είναι δικαιολογημένη αν και στο τελευταίο ερώτημα η απάντηση των ειδικών είναι ξεκάθαρη: Ακόμη και αν το τεστ βγαίνει αρνητικό, δεν κυκλοφορούμε με συμπτώματα αλλά μένουμε σε καραντίνα για τουλάχιστον πέντε ημέρες. Μετά από αυτή τη μικρή παρένθεση, πάμε πίσω στη βασική απορία. Μια εικόνα για το πώς λειτουργούν τα τεστ θα μας βοηθήσει να καταλάβουμε καλύτερα τι συμβαίνει.

Τα self test αναζητούν ένα κομμάτι της πρωτεΐνης του ιού που θα έχει κολλήσει στο βουρτσάκι με το οποίο πήραμε το ρινικό επίχρισμα και είναι σχεδιασμένα να προσδιορίζουν εάν έχουμε ένα μολυσματικό επίπεδο του ιού. Ένα αρνητικό τεστ όμως δεν μας εγγυάται ότι δεν έχουμε Covid.

Θα μπορούσε να σημαίνει ότι τα συμπτώματα που έχεις είναι η ένδειξη που στέλνει το ανοσοποιητικό σου ότι έχει εισέλθει στον οργανισμό ο κορονοϊός ή ένας άλλος “εισβολέας”. Όσο πιο σκληρά δουλεύει το ανοσοποιητικό για να κατατροπώσει τον ιό, ιδιαίτερα ένα ανοσοποιητικό που έχει ενισχυθεί με εμβόλια και έχει παράξει αντισώματα, τόσο πιο πιθανό είναι να έχεις αρνητικό τεστ στην αρχή, ακόμη κι αν έχεις μολυνθεί. “Μπορεί αυτό να σημαίνει ότι το ανοσοποιητικό σου έχει εμπλακεί σε μάχη με τον ιό”, εξηγεί ο Dr Michael Mina, επιδημιολόγος και ανοσολόγος, επιστημονικός συνεργάτης της eMed, μιας εταιρείας που βοηθά τους χρήστες των self test να λάβουν θεραπεία στο σπίτι. “Εάν βγεις αρνητική και έχεις συμπτώματα, μην υποθέσεις ότι είσαι αρνητική. Υπόθεσε ότι ο ιός δεν είχε ακόμη την ευκαιρία να πολλαπλασιαστεί. Τα συμπτώματα μπορεί να σημαίνουν ότι το ανοσοποιητικό σου απλά έδωσε έναν πολύ άμεσο συναγερμό”.

“Βγαίνω αρνητική και έχω συμπτώματα. Κάθε πότε πρέπει να κάνω self test;”

Η συμβουλή του Dr. Mina είναι να κάνεις ένα τεστ την πρώτη μέρα των συμπτωμάτων. Ένα θετικό τεστ σημαίνει ότι σχεδόν σίγουρα έχεις Covid. Εάν το αποτέλεσμα είναι αρνητικό και τα συμπτώματά σου συνεχίζονται, θα πρέπει να παίρνεις προφυλάξεις, να φοράς μάσκα και να αποφύγεις στενή επαφή με άλλους ανθρώπους. Εάν δεν μπορείς να κάνεις καθημερινά τεστ, τότε περίμενε 48 ώρες και επανάλαβε το self ή το rapid test. Εάν εξακολουθείς να είσαι αρνητική αλλά τα συμπτώματα επιμένουν ή επιδεινώνονται, θα πρέπει να κάνεις ένα ακόμη τεστ την 4η ημέρα. Ή ίσως να κάνεις ένα PCR, το οποίο συνήθως ανιχνεύει τον κορονοϊό νωρίτερα απ’ ότι τα τεστ που κάνουμε στο σπίτι, παρότι σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να περιμένεις μια δυο μέρες για να πάρεις το αποτέλεσμα.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, εάν έχεις συμπτώματα και συνεχίσεις να παίρνεις αρνητικό αποτέλεσμα στο self test μπορεί αυτό να σημαίνει ότι το ανοσοποιητικό σου κάνει καλή δουλειά και εξουδετερώνει τον ιό. Φυσικά, θα μπορούσε να σημαίνει ότι δεν έχεις κορονοϊό αλλά κάποια άλλη ίωση, οπότε σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να μείνεις στο σπίτι και να αποφύγεις την επαφή με άλλους ανθρώπους, σχολιάζει ο Dr Robert Wachter, πρύτανης στο τμήμα Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Σαν Φρανσίσκο.

Ακολούθησε το TheMamagers στο Instagram

Διαβάστε περισσότερα

Best of network