Οι μαμάδες γιορτάζουν κάθε μέρα αλλά στη Γιορτή της Μητέρας λίγο παραπάνω! Η Γιορτή της Μητέρας – που φέτος είναι στις 14 Μαΐου– γιορτάζεται σε πάνω από 50 χώρες παγκοσμίως και τιμά τις μαμάδες και την προσφορά τους στις οικογένειές τους και στην κοινωνία, αφού παίζουν σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση της νέας γενιάς.
Στο TheMamagers.gr ζητήσαμε από αγαπημένες μας μαμάδες να μας πουν τι σημαίνει μητρότητα για εκείνες. Μαμάδες που θαυμάζουμε, που μας εμπνέουν με τις αναρτήσεις τους στα social media, μας κάνουν να γελάμε, να προβληματιζόμαστε, να βρίσκουμε στήριξη σε κοινά προβλήματα της καθημερινότητας ως μαμάδες, ως μπαμπάδες, ως κόρες, ως γιοι.
Χριστίνα Κοντοβά
Η Χριστίνα Κοντοβά είναι από τις μαμάδες που μας ενέπνευσαν, μας συγκίνησαν και μας έδειξαν τη δύναμη της μητρότητας μέσα από το ταξίδι που έκανε- και μοιράστηκε με τον κόσμο- για να υιοθετήσει την κόρη της, Έιντα. Πλέον λατρεύουμε να βλέπουμε τις κοινές φωτογραφίες τους από τα ταξίδια τους, τις πάντα στιλάτες βόλτες τους στην Αθήνα και τα λαμπερά τους χαμόγελα. Άλλωστε, η σχεδιάστρια που το 2008 είχε ξεκινήσει την καριέρα της με τα ‘watermelon’ beachwear της- και αργότερα μας έκανε να ερωτευτούμε τα ‘wishribbons’ πολύχρωμα βραχιολάκια της- εξακολουθεί να είναι μία από τις πιο στιλάτες γυναίκες του ελληνικού Instagram. Εκτός από τα κομψά, minimal ρούχα της, όμως, πλέον θαυμάζουμε μέσα από τις αναρτήσεις της στα social media και την απίστευτη δύναμη, την αισιοδοξία και την γαλήνη που της έφερε η μητρότητα.
Εάν το παιδί σου σε περιέγραφε ως μαμά τι πιστεύεις ότι θα έλεγε;
Θα ήθελα πάρα πολύ όταν μεγαλώσει να με περιγράψει για να καταλάβω ακριβώς πώς ένιωθε ως παιδί. Με αυτό που αντιλαμβάνεται σήμερα λέει «Είσαι η καλύτερη μαμά του κόσμου». Αργότερα πιστεύω θα έλεγε ότι είμαι μια μαμά με αρκετά όρια, αλλά που της αφήνω πολλά περιθώρια να δράσει μόνη της. Μια μαμά που τις χαρίζει εμπειρίες μέσα από τα πολλά ταξίδια που κάνουμε. Μια μαμά κοινωνική, η Έιντα είναι μέσα σε όλες μου τις παρέες. Αλλά σε κάποια πράγματα έχω αυστηρά όρια.
Ποια είναι η χειρότερη ή πιο γελοία συμβουλή για μαμάδες που έχεις ακούσει;
Είμαι άνθρωπος που δεν δίνω εύκολα το δικαίωμα να μου δώσουν κάποια συμβουλή. Θυμάμαι όμως κάποια στιγμή, επειδή η Έιντα είναι ένα πολύ κοινωνικό παιδί, είναι πολύ ανοιχτή, μιλάει σε όλο τον κόσμο – κάτι που συζητώντας το μετά κατάλαβα ότι είναι και λόγω φυλής- και μου έλεγαν πολλοί «μάζεψέ την». Η αλήθεια είναι ότι είχα θορυβηθεί λίγο, αλλά συζητώντας με την ψυχολόγο πήρα τελικά την καλύτερη συμβουλή. Μου είπε ότι αυτός είναι ο χαρακτήρας του παιδιού και εγώ πρέπει να είμαι παρατηρητής από μακριά. Το γεγονός ότι το παιδί είναι τόσο ανοιχτό είναι προτέρημά του, δεν θα πρέπει εγώ να του λέω συνέχεια «μη» ή να το φοβίσω με τον κόσμο, είναι γνώρισμα της φυλής και του χαρακτήρα του κι εγώ θα πρέπει να το ενθαρρύνω.
Ποιo είναι το πρώτο πράγμα που θέλεις να κάνεις όταν το παιδί σου κοιμάται;
Η Έιντα έχει μεγαλώσει πια, είναι 5 χρονών και μπορώ να κάνω τα πάντα όσο είναι ξύπνια. Παλιότερα όταν κοιμόταν θα έβλεπα τηλεόραση, θα έκανα ένα μπάνιο. Πλέον, όταν θα πάει για ύπνο, θα μιλήσω στο τηλέφωνο με τις φίλες μου, θα βγω ή θα μείνω να δω μια σειρά στη τηλεόραση.
Το «mom brain» είναι μύθος ή σου έχει συμβεί κι εσένα να βάλεις κατά λάθος τα κλειδιά σου στο ψυγείο;
Δεν είχα «mom brain» ποτέ, αυτό που είχα πάθει όμως τον πρώτο καιρό ως μαμά, ήταν ότι ήμουν μόνο μαμά, δεν μπορούσα να είμαι τίποτα άλλο. Είχα μόνο αυτόν τον ρόλο για αρκετό μεγάλο διάστημα. Δεν ήμουν λειτουργική σε κανέναν άλλο τομέα, ούτε στη δουλειά, ούτε με τις φίλες μου, ούτε σαν σύντροφος. Μετά βγαίνοντας έξω από όλο αυτό, συνειδητοποιείς ότι δεν λειτουργεί, αλλά καταλαβαίνεις ότι εκείνη τη στιγμή μόνο αυτό μπορούσες να κάνεις. Πριν γίνω μαμά, το κατηγορούσα. Τις μαμάδες τις κατηγορούμε για πολλά πράγματα, δυστυχώς. Έλεγα στις αδελφές μου «δεν είσαι μόνο μαμά», αλλά μετά το κατάλαβα ότι εκείνη τη στιγμή είσαι μόνο μάνα.
Αν διάλεγες μια μέρα για να την ξαναζήσεις μαζί με το παιδί σου ποια θα ήταν αυτή;
Έχω δύο μέρες που τις θεωρώ πολύ σημαντικές. Θα ήθελα να ξαναζήσω- και δεν θα άλλαζα τίποτα- τη μέρα που γνωριστήκαμε. Είναι η δική μας ιστορία έτσι, είναι η αρχή μας, κι οι δύο την θυμόμαστε. Μια άλλη στιγμή, είναι η μέρα που ήρθαμε μαζί για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Το ταξίδι, ο ενθουσιασμός που είχαμε και το συναίσθημα που είχα ότι τα κατάφερα.
Τι σε έχει εκπλήξει περισσότερο σχετικά με τη μητρότητα;
Αυτή η αγάπη που σε κάνει να βάζεις κάποιον άλλο προτεραιότητα στη ζωή σου. Πάνω από τον εαυτό σου. Αγαπάς έναν άνθρωπο τόσο πολύ που δεν σε νοιάζει το ‘Εγώ’ και με κάποιο τρόπο όλες οι δυσκολίες ξεπερνιούνται με αυτό. Αυτού του είδους η αγάπη δεν υπάρχει με τους άλλους, μόνο με το παιδί σου.
Τι είναι αυτό που σε δυσκολεύει περισσότερο από τότε που έγινες μαμά;
Οι αγωνίες και οι φόβοι. Έχω αποκτήσει κάποιους φόβους- ευτυχώς ελεγχόμενοι ακόμα- που δεν τους είχα πριν γίνω μαμά. Φοβάμαι μην πάθω κάτι εγώ, φοβάμαι για μένα γιατί θέλω να είμαι δίπλα στο παιδί. Έχει φύγει η ανεμελιά σε όλα όσα έκανα πριν γίνω μαμά.
Τι σημαίνει τελικά να είσαι μαμά;
Μαμά σημαίνει να φροντίζεις έναν άλλο άνθρωπο, την ασφάλειά του, την ευημερία του, την εκπαίδευσή του, τη διατροφή του, τα πάντα και παράλληλα να τον αφήνεις να είναι κι ανεξάρτητος. Να φροντίζεις τα πάντα αλλά και να ξέρεις ότι αυτός ο άνθρωπος που μεγαλώνεις είναι ξεχωριστός, δεν σου ανήκει. Είσαι το backstage στη ζωή κάποιου ανθρώπου. Έχεις βάλει το λιθαράκι σου, αλλά με τα λιθαράκια που του δίνεις, το χτίζει μόνο του. Η μαμά κρατάει μια ισορροπία, στο να δίνει αλλά να μην απαιτεί, να μην θεωρεί ότι το παιδί έχει την υποχρέωση να το επιστρέψει. Εγώ είμαι ένας ανεξάρτητος άνθρωπος και το να μεγαλώσω έναν επίσης ανεξάρτητο άνθρωπο είναι η πρόκλησή μου. Να δείχνεις εμπιστοσύνη στο παιδί, εγώ της έχω εμπιστοσύνη.