Χριστούγεννα χωρίς κουραμπιέδες και μελομακάρονα δεν γίνονται, καθώς η μυρωδιά τους είναι μεθυστική και γεμίζει σηματοδοτεί τις αρχές των γιορτών.
Επίσης είναι μια ευκαιρία να φτιάξουμε κάτι όλοι μαζί στην κουζίνα, ενώ οι κουραμπιέδες είναι το πιο εύκολο εκ των δύο.
Δοκιμάζουμε λοιπόν μια συνταγή που προτείνει ο Άκης Πετρετζίκης για κουραμπιέδες που δεν χρειάζονται μίξερ!
ΚΟΥΡΑΜΠΙΕΔΕΣ
Υλικά
150 γρ. αμύγδαλα, ωμά
250 γρ. βούτυρο lurpak σε θερμοκρασία δωματίου
70 γρ. άχνη ζάχαρη
300 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
1 κ.γ. ανθόνερο
2 κ.σ. κονιάκ
1 πρέζα αλάτι
Για το σερβίρισμα
ανθόνερο
άχνη ζάχαρη
Εκτέλεση
-Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170°C στον αέρα.
-Απλώνουμε τα αμύγδαλα σε ένα ταψί με λαδόκολλα και ψήνουμε 15-20 λεπτά να καβουρδιστούν.
-Κόβουμε τα αμύγδαλα σε χοντρά κομμάτια και τα βάζουμε σε ένα μπολ.
-Εναλλακτικά τα σπάμε σε γουδί ή σε ένα μιξεράκι.
-Βάζουμε σε άλλο μπολ το βούτυρο και την άχνη και ανακατεύουμε με τα χέρια μας.
-Σε τρίτο μπολ βάζουμε το αλεύρι και το μπέικιν και ανακατεύουμε.
-Μεταφέρουμε στο μπολ με το βούτυρο και ανακατεύουμε.
-Προσθέτουμε τη βανίλια, το ανθόνερο, το κονιάκ, τα αμύγδαλα, αλάτι και ανακατεύουμε καλά.
-Πλάθουμε κουραμπιέδες των 25 γρ. και μεταφέρουμε σε 2 ταψιά με λαδόκολλα.
-Με το δάχτυλό μας, πιέζουμε ελαφρά την επιφάνεια του κουραμπιέ.
-Ψήνουμε 20 λεπτά το κάθε ταψί, αφαιρούμε από τον φούρνο και αφήνουμε να κρυώσουν.
-Ραντίζουμε με ανθόνερο, πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη και σερβίρουμε.
Ακολούθησε το TheMamagers στο Instagram