“Τα βάρη κονταίνουν”: Αλήθεια ή μύθος;

Εάν ένα παιδί κάνει προπόνηση με βάρη, κινδυνεύει να μείνει κοντό; Τι ισχύει στην πραγματικότητα; Ρωτήσαμε τον personal trainer Δημήτρη Ορφανάκο, ιδιοκτήτη του Jo Fitness Lab και του Gains Lab (@jo_orf), και κατέρριψε τον μύθο.

«Εάν το παιδί μου σηκώνει βάρη, θα πονάει η μέση του και θα μείνει κοντό». Εν έτει 2025 υπάρχουν ακόμη γονείς που πιστεύουν σε αυτό τον
μύθο και μάλιστα συχνά έρχονται σε έντονη αντιπαράθεση με τους γυμναστές των παιδιών τους σε γυμναστικούς και αθλητικούς συλλόγους. Αυτό που σίγουρα επηρεάζει τη στάση του σώματος και προκαλεί πόνο στη μέση αλλά και στον αυχένα του παιδιού είναι η πολύωρη ενασχόληση με το κινητό του ή και η υπερβολικά βαριά σχολική τσάντα που κουβαλά καθημερινά και όχι η προπόνηση που κάνει υπό τις οδηγίες και κάτω από την επίβλεψη ενός καλού γυμναστή.

Όσο για το αν τα βάρη «κονταίνουν», πρόκειται για έναν μύθο που έχει καταρριφθεί από έρευνες όπου αποδεικνύεται ότι η αύξηση του ύψους σε παιδιά και εφήβους δεν επηρεάζεται από την προπόνηση με βάρη. Ο personal trainer Δημήτρης Ορφανάκος μάς εξηγεί ότι στην πραγματικότητα ισχύει το εντελώς αντίθετο.

Έρευνες δείχνουν ότι η αύξηση του ύψους σε παιδιά και εφήβους δεν επηρεάζεται από την προπόνηση με βάρη

Τι δείχνουν οι έρευνες για την προπόνηση με αντιστάσεις σε σχέση με την ανάπτυξη του παιδιού; Το βοηθά ή όχι;

Στις επιστημονικές έρευνες διαπιστώνεται ότι η προπόνηση με αντιστάσεις συμβάλλει θετικά στη γραμμική ανάπτυξη ενός παιδιού, αφού έχουν παρατηρηθεί αυξημένες τιμές του ινσουλινόμορφου αυξητικού παράγοντα (IGF-I) στο αίμα παιδιών που έχουν κάνει προπόνηση αντιστάσεων. Πρόκειται για μια ουσία που χορηγείται σε παιδιά που υστερούν σε ύψος, αφού παίζει μεγάλο ρόλο στην παιδική ανάπτυξη.

Από ποια ηλικία και μετά μπορεί ένα παιδί να κάνει βάρη και κάτω από ποιες προϋποθέσεις;

Σε παιδιά άνω των 6 ετών μια ελεγχόμενη υπό εποπτεία γυμναστή προπόνηση με αντιστάσεις (βάρη) ενισχύει την οστική μάζα και την οστική πυκνότητα, αυξάνει τη μυϊκή μάζα και συμβάλλει στη μείωση του ποσοστού λίπους. Βέβαια, απαραίτητη προϋπόθεση είναι το παιδί να έχει την ωριμότητα να ακούει και να εκτελεί με προσοχή τις οδηγίες του γυμναστή.

Είναι ασφαλής για ένα παιδί η προπόνηση με βάρη;

Μια εποπτευόμενη προπόνηση με αντιστάσεις είναι πιο ασφαλής από πολλά αθλήματα, αφού όλα γίνονται σε 100% ελεγχόμενο περιβάλλον.

Πόσο απαραίτητη είναι η προπόνηση με αντιστάσεις σε ένα παιδί που προσπαθεί να διακριθεί σε κάποιο άθλημα;

Σίγουρα είναι απαραίτητο για ένα παιδί που θα ήθελε να διακριθεί σε κάποιο άθλημα να ενισχύσει την προπονητική του ρουτίνα με προπόνηση με αντιστάσεις τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα. Με αυτό τον τρόπο θα καταφέρει να είναι πιο «θωρακισμένο» από τραυματισμούς, να βελτιώσει την ταχύτητα, τη δύναμη και τη νευρομυϊκή του συναρμογή.

ΑΠΟ ΤΟ SHAPE ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2025

Ακολούθησε το TheMamagers στο Instagram

Διαβάστε περισσότερα

Best of network