Η απόφαση ενός ζευγαριού να υιοθετηθεί ένα παιδί είναι μια απόφαση ζωής, που για να ολοκληρωθεί πρέπει το ζευγάρι να περάσει από κάποιες αξιολογήσεις.
Η κάμερα της εκπομπής ‘Τώρα Μαζί’ βρέθηκε στην Μονάδα Παιδικής Προστασίας «Άγιος Ανδρέας» και μίλησε με ειδικούς και εργαζόμενους για το ζήτημα της υιοθεσίας τονίζοντας τη σημαντικότητα αυτής της διαδικασίας.
“Τα παιδιά να απομακρύνονται από τις οικογένειές τους ως το ύστατο μέτρο προστασίας τους”¨, λέει ο πρόδρος του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Αττιλής, Ιωάννης Λιβανός, εξηγώντας ότι είναι “μια εξαιρετικά τραυματική εμπειρία. Η αγάπη, η φροντίδα που θα τρέφει μια οικογένεια, ετερόφυλη, ομόφυλη, μονογονεϊκή- δεν έχει σημασία-δεν μπορεί να υποκατασταθεί από καμιά δομή παιδικής προστασίας”.
“Κάθε συμπολίτης μας, μονογονέας, ζευγάρι ή και ομόφυλο ζευγάρι, γιατί και το ομόφυλο ζευγάρι με σύμφωνο συμβίωσης μπορεί να κάνει αίτηση για αναδοχή, μπορεί να μπει στην πλατφόρμα του Υπουργείου, βάζει τα στοιχεία που χρειάζονται, κάποια πιστοποιητικά απλά και πατάει υποβολή”, εξηγεί ο κοινωνικός λειτουργός στον “Άγιο Ανδρέα”, Ανδρέας Κασκανιώτης. “Αυτό που κοιτάμε είναι η γονεικότητα, το κατά πόσο ένας άνθρωπος ή ζευγάρι είναι έτοιμος να γίνει γονέας. Αξιολογείται στην κοινωνική έρευνα που κρατάει περίπου 10 συναντήσεις. Γίνεται κοινωνική έρευνα και στον τόπο κατοικίας του αιτούντος και στο οικογενειακό του περιβάλλον και εφόσον πάνε όλα καλά και υπάρχει θετική εισήγηση, εγκρίνεται η αίτηση και ακολουθεί το στάδιο της εκπαίδευσης”, λέει ο κοινωνικός λειτουργός.
“Ένα παιδί όταν έρχεται εδώ στη δομή, είναι πολύ φοβισμένο και τρομαγμένο. Εμείς πλαισιώνουμε απευθείας το παιδί. Η διαδικασία υποδοχής ενός παιδιού περιλαμβάνει άμεση ανάθεση κοινωνικού λειτουργού, υπεύθυνο ψυχολόγο και ξεκινά η διαμόρφωση ενός πλάνου για να δούμε πώς μπορούμε να υποστηρίξουμε αυτό το παιδί”, λέει η Σάρα Μάρκου, ψυχολόγος στην Παιδόπολη “Άγιος Άνδρέας”.
Δες το σχετικό απόσπασμα: