Περισσότεροι από 100 νέοι – από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο – που ασχολούνται με τη γαλάζια οικονομία, το περιβάλλον, και την καινοτομία συμμετείχαν σήμερα στο 7ο “Our Ocean Youth Leadership Summit“, που πραγματοποιήθηκε στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ). Η 7η Διάσκεψη των Νέων για τους Ωκεανούς προηγήθηκε της Διάσκεψης για τους Ωκεανούς (Our Ocean Conference) που ξεκινά αύριο και θα διεξαχθεί επίσης στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ).
«Το σλόγκαν για εσάς δεν είναι ‘save the planet’, είναι σώστε την ανθρωπότητα», ανέφερε μεταξύ άλλων ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θεόδωρος Σκυλακάκης, κατά την έναρξη του 7ου “Our Ocean Youth Leadership Summit”.
«Το όραμά σας και η αποφασιστικότητά σας καθοδηγούν την αποστολή μας και είναι καθήκον μας να διασφαλίσουμε ότι οι φωνές σας ακούγονται δυνατά στο τραπέζι. Να σας ακούμε, να μαθαίνουμε από εσάς, να συνεργαζόμαστε μαζί σας για να σας στηρίζουμε. Επειδή εσείς είστε οι δημιουργοί του μέλλοντος, ενός βιώσιμου μέλλοντος με υγιείς ωκεανούς. Καθώς οι ανθρώπινες δραστηριότητες συνεχίζουν να βλάπτουν τους ωκεανούς μέσω της ρύπανσης, συμβάλλοντας στην κλιματική αλλαγή και την υπερεκμετάλλευση, είναι επιτακτική ανάγκη να επανεξετάσουμε τη σχέση μας με τον ωκεανό. Πρέπει να έχουμε επίγνωση του τρόπου με τον οποίο αντιμετωπίζουμε τους ωκεανούς μας», επισήμανε από την πλευρά της η πρόεδρος της Helmepa και Intermepa, Σεμίραμις Παληού.
Την ανάγκη να εκπαιδευτούν οι νέοι στις προκλήσεις της προστασίας του περιβάλλοντος, της αειφορίας και της βιωσιμότητας υπογράμμισε από την πλευρά του ο διοικητής της ΔΥΠΑ, Σπύρος Πρωτοψάλτης και προσέθεσε ότι οι μεγαλύτεροι χρειάζεται να ενεργήσουν ως πρεσβευτές για τη διάδοση των μηνυμάτων.
Νέοι και νέες από όλο τον κόσμο με περιβαλλοντικές δράσεις, συζήτησαν για τους τρόπους με τους οποίους μπορούν να προστατεύσουν τους ωκεανούς σε παγκόσμιο επίπεδο από τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης.
Ανταποκρινόμενη στην ανάγκη για ευκαιρίες εκπαίδευσης και απασχόλησης, στο πλαίσιο της μετάβασης του πλανήτη σε μια έξυπνη, βιώσιμη και συμπεριληπτική, γαλάζια οικονομία, η 7η Διάσκεψη “Our Ocean Youth Leadership” υπογραμμίζει την ανάγκη για διεπιστημονικότητα και σύγχρονες εκπαιδευτικές πρωτοβουλίες. Επιπλέον, τονίζει τη σημασία των προγραμμάτων αναβάθμισης των δεξιοτήτων και επανακατάρτισης σε τομείς εκπαίδευσης, που αφορούν στη θάλασσα.
«Το πρόβλημα στις ελληνικές θάλασσες είναι, ότι δυστυχώς δεν σεβόμαστε τη θάλασσα και απορρίπτουμε πολλά αντικείμενα τα οποία θα μπορούσαμε να τα αξιοποιήσουμε διαφορετικά. Ο βυθός δεν ήταν όπως ήταν κάποτε και υπάρχει μία μετακίνηση πληθυσμού της πανίδας μας», σημειώνει η εργαζόμενη σε ναυτιλιακή εταιρεία και εθελόντρια δύτρια στην Aegean Rebreath, Αθηνά Λιάκου, που συμμετείχε στην 7η Διάσκεψη των Νέων για τους Ωκεανούς. Στους βυθούς υπάρχουν πολλά σκουπίδια, πολλά ανακυκλώσιμα υλικά, «αυτό σημαίνει ότι δεν έχουμε παιδεία. Σιγά-σιγά το καλλιεργούμε και μέσα από την Aegean Rebreath με διάφορα εκπαιδευτικά προγράμματα, είτε στα σχολεία, είτε σε διάφορους οργανισμούς. Έχουμε φτιάξει και το δίκτυο μπλε δήμων που συμβάλλει σε αυτήν μας την ενέργεια και στο να καταφέρουμε μία μέρα να έχουμε καθαρές θάλασσες. Γιατί εμείς βρήκαμε – ας βρουν και οι επόμενες γενιές», επισήμανε η κ. Λιάκου.
Για την ερευνήτρια στο Πανεπιστήμιο του Τόκιο, Δρ. Ντιάνα Ουγκάρα από την Κένυα, το «κλειδί» στην προστασία των ωκεανών είναι η επιστήμη. «Η επιστήμη είναι πολύ σημαντική, η έρευνα είναι απαραίτητη, τα στοιχεία και το να βασιζόμαστε σε αυτά είναι πραγματικά απαραίτητα για βιώσιμους ωκεανούς. Ερευνητές, πολιτικοί, τοπική κοινωνία, πρέπει να συνεργαστούν για να δημιουργήσουν έναν πιο βιώσιμο ωκεανό, γιατί ο ωκεανός είναι για όλους. Ας συνεργαστούμε λοιπόν, ας δουλέψουμε μαζί και ας βοηθήσουμε να σώσουμε τη θάλασσα και τον ωκεανό μας για αυτή τη γενιά και τις επόμενες που θα έρθουν», υπογραμμίζει.
Σημειώνεται ότι το “Our Ocean Youth Leadership” στηρίζεται από τον διεθνή οργανισμό Sustainable Ocean Alliance, την HELMEPA (Blue Horizons partnership with the Yacht Club of Greece), τον πρόεδρο του Ναυτικού Ομίλου Ελλάδος, Γιώργο Προκοπίου και από το “The Sasakawa Peace Foundation”, ενώ την επιμέλειά του είχε η Δρ. Διονυσία-Θεοδώρα Αυγερινοπούλου, ειδική απεσταλμένη του πρωθυπουργού για τους Ωκεανούς, συντονίστρια του Our Oceans Conference 2024, προέδρος της επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής και βουλευτής της ΝΔ στην Ηλεία. Στην υλοποίηση του προγράμματος συνέβαλε σημαντικά η Ελληνική Εθελοντική Ομάδα Νέων του 7ου YLS.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ