Κάθε πότε πρέπει να αλλάζεις τις πετσέτες της κουζίνας

Οι πετσέτες της κουζίνας είναι ένα από τα πιο χρήσιμα, αλλά και τα πιο βρώμικα αντικείμενα στο σπίτι. Χρησιμοποιούνται καθημερινά για να στεγνώνουμε τα χέρια, να σκουπίζουμε επιφάνειες, ακόμα και να καθαρίζουμε υγρά ή υπολείμματα τροφών. Ωστόσο, λόγω της συχνής χρήσης και της υγρασίας, μπορούν να γίνουν εστία μικροβίων και βακτηρίων, αν δεν αλλάζονται τακτικά. Και όταν υπάρχουν παιδιά στο σπίτι, είναι σημαντικό να το έχουμε υπόψη.

Πόσο συχνά πρέπει να αλλάζονται οι πετσέτες της κουζίνας;
Ο γενικός κανόνας είναι:
Κάθε 1-2 ημέρες, αν τις χρησιμοποιείς συχνά.
Καθημερινά, αν έρχονται σε επαφή με ωμά τρόφιμα, υγρά ή αν χρησιμοποιούνται για να σκουπίσεις χυμούς από κρέας, πουλερικά ή αυγά.
Αμέσως, αν εμφανίσουν μυρωδιά ή λεκέδες.

Οι πετσέτες που χρησιμοποιούνται μόνο για να στεγνώνεις τα χέρια σου μπορεί να αντέξουν λίγο περισσότερο, αλλά αυτές που έρχονται σε επαφή με πιάτα, επιφάνειες ή τρόφιμα πρέπει να αλλάζονται πολύ συχνά.

Γιατί πρέπει να τις αλλάζουμε συχνά;

  • Συγκεντρώνουν βακτήρια και μικρόβια – Οι πετσέτες που παραμένουν υγρές για πολλές ώρες γίνονται ιδανικό περιβάλλον για την ανάπτυξη βακτηρίων, όπως το E. coli και η Salmonella.
  • Μεταφέρουν μικρόβια από επιφάνεια σε επιφάνεια – Αν χρησιμοποιήσεις μια πετσέτα για να σκουπίσεις ένα σημείο του πάγκου και μετά στεγνώσεις τα χέρια σου με την ίδια, μπορεί να μεταφέρεις μικρόβια από το ένα μέρος στο άλλο.
  • Παραμένουν υγρές για πολλές ώρες – Σε ένα ζεστό και υγρό περιβάλλον, τα βακτήρια αναπτύσσονται πολύ γρήγορα.
  • Μπορεί να γίνουν πηγή δυσάρεστων οσμών – Αν η πετσέτα αρχίσει να μυρίζει, σημαίνει ότι βακτήρια έχουν ήδη πολλαπλασιαστεί σε αυτήν.

Πώς να διατηρήσεις τις πετσέτες καθαρές και υγιεινές

  •  Πλύσιμο σε υψηλή θερμοκρασία – Οι πετσέτες κουζίνας πρέπει να πλένονται στους 60°C ή και παραπάνω, αν είναι πολύ βρώμικες, για να εξουδετερωθούν τα βακτήρια.
  •  Ξεχωριστό πλύσιμο από άλλα ρούχα – Αν μπορείς, καλό είναι να πλένεις τις πετσέτες της κουζίνας ξεχωριστά από τα ρούχα σου, ώστε να αποφύγεις τη μεταφορά μικροβίων.
  • Απολύμανση αν χρειάζεται – Αν έχεις υποψία ότι η πετσέτα έχει έρθει σε επαφή με βακτήρια (π.χ., ωμό κρέας), μπορείς να προσθέσεις λίγο ξύδι ή μαγειρική σόδα στο πλύσιμο για καλύτερη απολύμανση.
  • Αποφυγή της κοινής χρήσης – Μην χρησιμοποιείς την ίδια πετσέτα για διαφορετικές εργασίες στην κουζίνα. Είναι προτιμότερο να έχεις ξεχωριστές πετσέτες για:
  1. Τα χέρια
  2. Τα πιάτα
  3. Τον καθαρισμό επιφανειών
  • Καλό στέγνωμα μετά από κάθε χρήση – Αντί να αφήνεις την πετσέτα να μένει υγρή πάνω στον πάγκο ή την κουζίνα, φρόντισε να την απλώνεις κάπου ώστε να στεγνώνει εντελώς ανάμεσα στις χρήσεις.
Ακολούθησε το TheMamagers στο Instagram

Διαβάστε περισσότερα

Best of network