Tις δυσκολίες που αντιμετωπίζει μια γυναίκα που μένει σε μέρη όπως η Νίσυρος και η Θύμαινα όταν θέλει να κάνει παιδί και το “θαύμα” που βίωσαν, περιγράφουν οι δύο μαμάδες στη Mafame Figaro.
Η καθημερινότητα σε ένα νησί φαντάζει ειδυλλιακή αν σταθούμε μόνο στην εικόνα που αντικρίζουμε όταν το επισκεφτούμε τους καλοκαιρινούς μήνες. Κάτι αντίστοιχο ισχύει και για τη μητρότητα. Συχνά, μιλάμε μόνο για το όμορφο κομμάτι αυτού του “ταξιδιού”. Υπάρχουν όμως πολλές δυσκολίες και ειδικά στις σύγχρονες κοινωνίες. Αν βάλεις στην εξίσωση το μεγάλωμα του παιδιού σε ένα ακριτικό νησί, αυτές πολλαπλασιάζονται. Η Madame Figaro ζήτησε από δύο μαμάδες, που ζουν και μεγαλώνουν τα παιδιά τους σε δύο απομακρυσμένα νησιά του Αιγαίου, να μας μιλήσουν για τις δικές τους ιστορίες. Το κοινό τους στοιχείο είναι ότι η καθημερινότητά τους έγινε πιο εύκολη με την πολύτιμη βοήθεια της HOPEgenesis, μιας αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρίας που θέτει στο επίκεντρό της την καταπολέμηση της υπογεννητικότητας και τη στήριξη της οικογένειας. Οι άνθρωπόι της γνωρίζουν βιωματικά τις συνθήκες που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι νησιώτισσες που θέλουν και δεν μπορούν -για οποιονδήποτε λόγο- να κάνουν παιδί.
Το δημογραφικό αδιέξοδο σε νούμερα
Η HOPEgenesis είναι η πρώτη και η μόνη οργάνωση που ασχολείται με το δημογραφικό πρόβλημα στην Ελλάδα, ένα από τα πιο σημαντικά ζητήματα που έχει να διαχειριστεί η χώρα μας. Έχουμε 1 γέννηση ανά 2 θανάτους. Η μείωση του πληθυσμού δεν είναι η μόνη συνέπεια καθώς προκύπτουν κοινωνικές και οικονομικές πτυχές.
Οι στατιστικές έρευνες του ΟΗΕ δείχνουν ότι ο πληθυσμός της Ελλάδας θα μειωθεί από τα 10.000.000 σε 8.500.000 έως το 2050 και από τα 8.500.000 κατοίκων το 2050, το 36% θα είναι άνω των 65 ετών. Το 2050 θα εργάζεται 1 και θα συνταξιοδοτούνται 3.
Διάβασε περισσότερα στη MadameFigaro.gr