6 φαγητά της μαμάς που σιχαινόσουν σαν παιδί – και τώρα τα λατρεύεις

1. Μπρόκολο

Η μαμά το έβαζε διαρκώς στο τραπέζι και συνόδευε με αυτό όλα τα ψητά. Τα μπιφτέκια σου και οι μπριζόλες σου έχαναν τη νοστιμιά τους στα μάτια σου, όταν ήταν περικυκλωμένες από αυτό το πράσινο πράγμα που σου έφερνε ανακατωσούρα.  Η φράση “αν δεν φας το μπρόκολό σου δεν…” ήταν ο συχνός σου εφιάλτης, και σε έκανε να το σιχαθείς ακόμα περισσότερο. Μεγαλώνοντας, και θέλοντας να κρατήσεις το σώμα σου γερό και να τρως πιο υγιεινά επέστρεψες στον “εφιάλτη” των παιδικών σου χρόνων και τώρα μάλιστα το απολαμβάνεις με ελαιόλαδο και μπόλικο λεμόνι, ογκρατέν στο τσακίρ κέφι αλλά και μακαρονάδα. Είδες πως αλλάζουν οι καιροί;

2. Μπάμιες

Αυτό το σαλιωμένο “πράγμα” που έκανε το πιάτο σου να μοιάζει με θρίλερ ήταν ακόμα ένας διατροφικός εφιάλτης. Έβλεπες τις γλοιώδεις μπάμιες με τα τεράστια σπόρια τους μπροστά σου και νόμιζες ότι θα περπατήσουν και θα σε πιάσουν από το λαιμό. Τι καυγάδες είχες κάνει και γι’ αυτό το πιάτο δεν λέγεται. Με τα χρόνια ενδέχεται και να τις συμπάθησες, να τις μαγείρεψες και να τις έφαγες με μπόλικη φέτα που τους πάει γάντι ή να τις έφτιαξες στο φούρνο με κοτόπουλο. Ωστόσο οι περισσότεροι που έχω συναντήσει δεν ξεπέρασαν ποτέ τις μπάμιες, εν αντιθέσει με άλλα φαγητά που τελικά τα λάτρεψαν.

3. Χόρτα (παντός είδους)

Αυτά τα “πράσινα μακαρόνια”, αυτά τα “σχοινιά” δεν είχαν καμιά δουλειά στο τραπέζι και απορούσες γιατί όλοι σου έταζαν λαγούς με πετραχήλια για να τα δοκιμάσεις. Η μόνη που σε καταλάβαινε σε αυτές τις δύσκολες στιγμές, όταν η μαμά έσπρωχνε το πιάτο με τα χόρτα προς το μέρος σου, ήταν η γιαγιά που έλεγε, “δεν πειράζει, θα του φτιάξω του παιδιού ένα αυγουλάκι”. Με τον καιρό πιάνεις τον εαυτό σου να παραγγέλνει χόρτα στα ταβερνάκια, άρχισες να επανεκτιμάς αυτή την “ξινή” γεύση τους την οποία αποτελειώνεις με άφθονο λεμόνι. Τα έχεις εκτιμήσει τόσο πολύ, που Τρίτη Πέμπτη Σάββατο παίρνεις χόρτα από τη λαϊκή τα οποία ταιριάζουν τέλεια με ψάρι – για το οποίο θα μιλήσουμε αμέσως τώρα.

4. Ψάρι βραστό

Όλοι προσπαθούσαν να σε πείσουν ότι είναι “φρούτο” και απορούσες γιατί να φας ένα τόσο βρωμερό “φρούτο” όταν η φύση έχει προβλέψει με τόσα άλλα όπως τα κεράσια, τις φράουλες, τα καρπούζια και τις μπανάνες. Η δόλια μάνα σου, όταν ήσουν μικρός, το έκανε μικρά κομματάκια, το καθάριζε από τα κόκαλα και στο μπούκωνε στο στόμα με το ζόρι. Προκειμένου να το φας με κάθε θυσία, πρόσθετε στη μπουκιά πατάτα, τομάτα και ό,τι έβρισκε μπροστά της για να σε ξεγελάσει. Στην εφηβεία παίζει να μην το έβαλες ποτέ στο στόμα σου. Άρχισες να το συμπαθείς όταν ξεκίνησες τα μαριδάκια και τα μπαρμπούνια και τελικά εκτίμησες και το βραστό όταν έμαθες να το μαγειρεύεις και όταν διάβασες ότι μπορείς να τρως άπειρες ποσότητες με ελάχιστες θερμίδες και τόνους βιταμινών.

5. Σπανακόρυζο

Ποτέ δεν κατάλαβες τι δουλειά έχει το πεντανόστιμο ρύζι, ανακατεμένο μέσα σε αυτή την πράσινη λαίλαπα. Κάθε φορά που το έφερναν μπροστά σου, προσπαθούσες να ξεδιαλέξεις με το πιρούνι σου το ρύζι, αλλά ήταν αδύνατον γιατί αυτό το “πράγμα” ήταν κυριολεκτικά κολλώδες. Παίζει να μην έφαγες ποτέ και να το πλήρωσες πολύ ακριβά με τιμωρίες που έτζουσαν. Και να ‘σαι τώρα που το παραγγέλνεις έξω, που το φτιάχνεις στο σπίτι και μάλιστα το απολαμβάνεις με μπόλικο λεμόνι και πιπέρι. Σου φαίνεται ελαφρύ, επιτέλους νόστιμο και ξέρεις πόσο υγιεινό είναι.

6. Συκώτι 

Σαν το ψάρι κι αυτό, σχεδόν στο τάιζαν. Αν μπορούσαν να το περάσουν με ορό μέσα σου, θα το έκαναν. Βλέπεις δεν έζησες την εποχή των τρελών αγελάδων, να γλιτώσεις λίγο από δαύτο.  Στα δικά σου χρόνια το συκώτι ήταν η επιτομή της καλής διατροφής. Μεγαλώνοντας ανακάλυψες πως μπορεί να γίνει ο καλύτερος μεζές. Μάλιστα έχεις μάθει να το μαρινάρεις στο γάλα και να το απογειώνεις με καπνιστή πάπρικα μετατρέποντάς το στην απόλυτα γκουρμέ εμπειρία.

Ακολούθησε το TheMamagers στο Instagram

Διαβάστε περισσότερα

Best of network