Η ομελέτα είναι ένα από τα πιο αγαπητά και συνηθισμένα γεύματα – ειδικά εάν ακολουθείς υγιεινή διατροφή. Είναι νόστιμες, χορταστικές και μπορείς να τις φτιάξεις με πολλούς διαφορετικούς τρόπους, ανάλογα με τα υλικά που σου αρέσουν. Επίσης, μπορείς να τις απολαύσεις οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας – και για πρωινό και για βραδινό είναι μια τέλεια επιλογή. Αν και η συνταγή για ομελέτα είναι εύκολη, υπάρχουν κάποια συνηθισμένα λάθη που μπορεί να κάνεις κατά την προετοιμασία και παρασκευή, που μπορεί να επηρεάσουν το τελικό αποτέλεσμα.
Αρχικά, είναι καλό να γνωρίζεις ότι υπάρχουν διάφορα είδη ομελέτας. Για παράδειγμα, η αμερικάνικη ομελέτα είναι συνήθως διπλωμένη στη μέση σαν μισοφέγγαρο και γεμίζεται με λαχανικά, κρέας και τυρί. Η γαλλική ομελέτα, αντίθετα, είναι πιο κρεμώδης και βουτυράτη, φτιαγμένη μόνο με αυγά και βούτυρο. Υπάρχουν επίσης οι ταϊλανδέζικες ομελέτες που είναι τραγανές και φουσκωτές, οι ταϊβανέζικες με στρείδια που είναι δημοφιλές street food, και άλλες πολλές παραλλαγές όπως το κινεζοαμερικάνικο “egg foo young”. Εδώ θα επικεντρωθούμε στην κλασική ομελέτα και τα λάθη που κάνουμε συχνά στο μαγείρεμά της.
1. Χρήση παλιών αυγών
Τα φρέσκα αυγά είναι βασικά για να πετύχεις μια αφράτη και σταθερή ομελέτα. Αν χρησιμοποιήσεις παλιά αυγά, η ομελέτα θα βγει στεγνή και μαραμένη. Μπορείς να ελέγξεις αν τα αυγά είναι φρέσκα με τη δοκιμή της βύθισης σε νερό: τα φρέσκα αυγά βυθίζονται, ενώ τα παλιά επιπλέουν.
2. Λάθος μέγεθος τηγανιού
Αν χρησιμοποιήσεις πολύ μεγάλο τηγάνι, το μείγμα των αυγών θα απλωθεί πολύ και η ομελέτα θα βγει λεπτή και άγευστη. Ιδανικά, ένα τηγάνι 20 εκατοστών είναι το κατάλληλο μέγεθος για να έχεις μια αφράτη και σωστά ψημένη ομελέτα.
Διάβασε τη συνέχεια στο Shape.gr