Ο παιδίατρος Στέλιος Παπαβέντσης κοινοποίησε πρόσφατα την ανάρτηση του Πρώην Διευθυντή Παιδιατρική Κλινική στο Metropolitan Hospital και Διδάκτορα στην Ιατρική Σχολή Αθηνών, Γεώργιο Τσόλα, που αναδεικνύει όλες τις λανθασμένες πρακτικές σχετικά με τον στρεπτόκοκκο στα παιδιά αλλά και όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς για να μην πανικοβάλλονται.
Όπως έγραψε ο παιδίατρος σε ανάρτησή του στο Facebook:
“Επανέρχομαι στο θέμα του στρεπτόκοκκου, διότι το πράγμα έχει ξεφύγει.
Είναι ΛΑΘΟΣ να γίνονται STREPTEST από τους γονείς, διότι τα τεστ αυτά διαφέρουν τόσο ως προς την διενέργεια, όσο και ως προς την αξιολόγηση τους από τα τεστ για ιούς.
Είναι ΛΑΘΟΣ να αποστέλλονται από τους παιδικούς σταθμούς ενημερωτικά μηνύματα σε γονείς για θετικά STREPTEST. Ενσπείρουν τον πανικό αδίκως.
Το 20% του πληθυσμού- ενήλικες και παιδιά- είναι ΦΟΡΕΙΣ του β-αιμολυτικού στρεπτόκοκκου της ομάδας Α. Στους φορείς ΔΕΝ πρέπει να χορηγούνται αντιβιοτικά!
Η στρεπτοκοκκική φαρυγγίτιδα- αμυγδαλίτιδα οφείλει να πληροί ορισμένα κριτήρια, το βασικότερο των οποίων είναι ο ΠΥΡΕΤΟΣ (38+). Απύρετη στρεπτοκοκκική φαρυγγοαμυγδαλίτιδα ΔΕΝ υπάρχει!
Πολλές περιπτώσεις- οι περισσότερες- είναι ιογενείς λοιμώξεις και εν τούτοις στα παιδιά χορηγείται αδίκως αντιβιοτικό λόγω ενός θετικού STREPTEST το οποίο έγινε με πρωτοβουλία των γονέων και χωρίς να υπάρχει πραγματική ένδειξη. Τα παιδιά αυτά είναι φορείς και δεν χρειάζεται να τους χορηγείται αντιβιοτικό. Φθάσαμε στο σημείο για έναν πονόλαιμο χωρίς πυρετό να γίνεται αυθαίρετα STREPTEST, να βγαίνει θετικό και να χορηγείται αντιβιοτικό! Ειδικά δε, όταν υπάρχει καταρροή, μπούκωμα, βήχας ή διάρροια, πρόκειται πασιφανέστατα περί ιώσεως και κάθε έλεγχος για στρεπτόκοκκο είναι απολύτως αδικαιολόγητος.
Στην πραγματική στρεπτοκοκκική φαρυγγίτιδα- αμυγδαλίτιδα, η νόσος εισβάλλει συνήθως με υψηλό πυρετό, κοιλιακό άλγος, εμέτους, δυσκαταποσία και κεφαλαλγία. Ο φάρυγγας είναι έντονα κόκκινος και πολλές φορές παρατηρούνται μικρές, στικτές, αιμορραγικές κηλίδες στην υπερώα. Οι αμυγδαλές είναι εξέρυθρες, διογκωμένες και συχνά καλύπτονται από λευκό επίχρισμα. Η γλώσσα στην αρχή καλύπτεται από παχύ επίχρισμα που αποκολλάται σε 1-2 μέρες και αποκαλύπτονται οι θηλές οι οποίες είναι εξέρυθρες και οιδηματώδεις (μοροειδής γλώσσα). Σχεδόν πάντα είναι διογκωμένοι και επώδυνοι οι επιχώριοι λεμφαδένες του τραχήλου. Εάν το στέλεχος του β-αιμολυτικού στρεπτοκόκκου που έχει προκαλέσει τη φαρυγγοαμυγδαλίτιδα και προσβάλλει συνήθως τα παιδιά, παράγει ερυθρογόνο τοξίνη, τότε 1-2 μέρες μετά την έναρξη των συμπτωμάτων, εμφανίζεται η χαρακτηριστική κλινική εικόνα της οστρακιάς, δηλαδή ένα ερυθρό, στικτό, διάχυτο, μικροκηλιδοβλατιδώδες εξάνθημα, το οποίο υποχωρεί με την πίεση και αρχίζει συνήθως από τον τράχηλο, τις μασχαλιαίες και τις βουβωνικές πτυχές και γρήγορα μέσα σε 24 ώρες, επεκτείνεται σε όλο το σώμα. Η περιοχή γύρω από το στόμα είναι ωχρή και τα μάγουλα κόκκινα.
Εξυπακούεται ότι το παιδί πρέπει να έχει και την κατάλληλη ηλικία, να είναι δηλαδή μεγαλύτερο των 3 ετών και μικρότερο των 15 ετών. Τα βρέφη και τα μικρότερα των 3 ετών νήπια δεν παρουσιάζουν στρεπτοκοκκική φαρυγγίτιδα.
Συμπεράσματα:
1. Σε κάθε πονόλαιμο δεν χρειάζεται να κάνετε εσείς οι γονείς STREPTEST!
2. Εμείς οι παιδίατροι σε παιδιά τα οποία δεν έχουν πυρετό, παιδιά τα οποία δεν έχουμε καν εξετάσει και απλώς μας αναφέρουν οι γονείς ένα αποτέλεσμα θετικού STREPTEST, πρέπει να αρνούμαστε να συνταγογραφήσουμε αντιβιοτικό.
3. Οι παιδικοί σταθμοί να πάψουν να ενσπείρουν τον πανικό στους γονείς μέσω σημειωμάτων περί “κρουσμάτων στρεπτόκοκκου”, πολλά εκ των οποίων- τα περισσότερα- αφορούν σε φορείς και όχι σε πραγματική λοίμωξη.
Είναι γνωστό ότι ο β- αιμολυτικός στρεπτόκοκκος της ομάδας Α εξακολουθεί να έχει πλήρη ευαισθησία στην πενικιλλίνη και στο παράγωγο της αμοξυκιλλίνη. Έτσι όπως το πάμε με τις υπερβολές μας, δεν είμαστε μακριά από το να κατακτήσουμε άλλη μια θλιβερή πρωτιά ως χώρα, να γίνουμε δηλαδή η πρώτη χώρα του πλανήτη που θα παρατηρηθούν στελέχη β- αιμολυτικού στρεπτόκοκκου της ομάδας Α ανθεκτικά σε πενικιλλίνη/ αμοξυκιλλίνη”.