Στο σπίτι μιας φίλης δοκίμασα τα καλύτερα ντόνατς που είχα γευτεί ποτέ μου. Όταν τη ρώτησα πού ανακάλυψε αυτό το καταπληκτικό ντονατσάδικο, πήρε ύφος περισπούδαστης ζαχαροπλάστισσας και μου είπε “δυο βήματα από δω”, δείχνοντας την κουζίνα της. Ντόνατς λοιπόν, από χέρι, που γίνονται στη στιγμή, χωρίς μυστήριες συσκευές που θέλουν μια ώρα να πλυθούν (βλέπε μίξερ). Ένα τηγάνι, λίγα υλικά και ακόμα λιγότερος μπελάς. Μπορείς να τα φτιάξεις για πρωινό, ή για εκείνες τις ώρες που μεγάλοι και πιτσιρίκια ψοφάνε για κάτι γλυκό.
ΥΛΙΚΑ
• 3 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
• 1 κούπα χλιαρό νερό
• 1 φακελάκι ξερή μαγιά
• 2 κουταλιές της σούπας ζάχαρη
• 1 βανίλια
• λάδι για τηγάνισμα
• ζάχαρη και κανέλα / μαύρη- λευκή κουβερτούρα/τρούφα, για σερβίρισμα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
1. Σε ένα μπολ ρίχνουμε το αλεύρι, τη μαγιά, τη ζάχαρη, τη βανίλια και λίγο λίγο το νερό, και ζυμώνουμε με το χέρι μας μέχρι να σχηματιστεί μια ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια.
2. Αφήνουμε τη ζύμη σκεπασμένη με μια πετσέτα να φουσκώσει για περίπου μια ώρα.
3. Στη συνέχεια, αλευρώνουμε τα χέρια μας, παίρνουμε μπαλάκια ζύμης, και σε αλευρωμένη επιφάνεια πλάθουμε χοντρές λωρίδες και ενώνουμε τις άκρες πιέζοντας ελαφρά να ενωθούν.
4. Τα αφήνουμε να «ξεκουραστούν» για 30 λεπτά μέχρι να φουσκώσουν ξανά, πάνω σε αλευρωμένη πετσέτα.
5. Βάζουμε το λάδι να κάψει και ρίχνουμε μέσα λίγα λίγα τα ντόνατς. Τα γυρίζουμε για να ροδίσουν κι απ τις δύο πλευρές και τα αφήνουμε σε απορροφητικό χαρτί να στραγγίσουν.
6. Σερβίρουμε με ζάχαρη και κανέλα, λευκή ή μαύρη κουβερτούρα λιωμένη σε μπεν μαρί, τρούφα, ινδική καρύδα, ξηρούς καρπούς ή άλλο υλικό της αρεσκείας μας.