Με αφορμή τη γιορτή του πατέρα, επιλέξαμε 5 ταινίες που πραγματεύονται τη σχέση πατέρα – κόρης με τον έναν ή τον άλλο τρόπο. Μέσω αυτών των διαφορετικών κινηματογραφικών μπαμπάδων βλέπουμε την αγάπη, την στοργή, την αγωνιώδη προσπάθεια αλλά και τα τραγικά λάθη που μπορεί να κάνει ένας πατέρας – γιατί μη ξεχνάμε ότι η τέχνη σχεδόν πάντα, μιμείται τη ζωή…
Fathers and Daughters (2015)
O Τζακ Ντέιβις είναι συγγραφέας βραβευμένος με Πούλιτζερ. Είναι χήρος και πατέρας που έπειτα από έναν ισχυρό νευρικό κλονισμό προσπαθεί να είναι ο καλύτερος εαυτός του στο πλάι στης κόρης του Κέιτ. Όλα αυτά στο Μανχάταν τη δεκαετία του 1980, μιας και μεταφερόμαστε 25 χρόνια αργότερα, χρόνια που πέρασαν μακριά ο ένας από τον άλλον. Τώρα, η Κέιτ έχει τα δικά της φαντάσματα να πολεμήσει, τα οποία προέρχονται από την ασταθή παιδική της ηλικία.
Prisoners (2013)
Μια υπέροχα σχεδιασμένη βραδιά για το δείπνο των Ευχαριστιών μεταξύ δυο οικογενειών μετατρέπεται σε εφιάλτη. Ο Κέλερ Ντόβερ αντιμετωπίζει τον χειρότερο εφιάλτη του κάθε γονιού. Η 6χρονη κόρη του και η φίλη της αγνοούνται και καθώς τα λεπτά μετατρέπονται σε ώρες, επέρχεται ο πανικός. Το μοναδικό στοιχείο είναι ένα ερειπωμένο RV, παρκαρισμένο μπροστά στον σπίτι του. Ο επικεφαλής της έρευνας, ντετέκτιβ Λόκι, συλλαμβάνει τον οδηγό, αλλά η έλλειψη στοιχείων οδηγεί στην απελευθέρωση του. Χωρίς να βλέπει φως από αλλού, ο Κέλερ αποφασίζει να πάρει το θέμα πάνω του. Μπροστά του, όμως, θα τεθεί ένα δυνατό ερώτημα: πότε ξεπερνάς τα όρια της επιδίωξης δικαιοσύνης και πότε φτάνεις στην παρανομία;
I am Sam (2001)
O Sam είναι ένας σαραντάχρονος ανύπαντρος πατέρας με την διανοητική ικανότητα ενός 7χρονου παιδιού. Μεγαλώνει την κόρη του με στοργή, αγάπη και με την βοήθεια μερικών φίλων του και μιας αγοραφοβικής γειτόνισσας της Annie. Όταν η 7χρονη κόρη του αρχίζει να ξεπερνάει διανοητικά τον πατέρα της, μια κοινωνική λειτουργός θέλει να δώσει την μικρή Lucy για υιοθεσία κρίνοντας τον πατέρα της ανίκανο να της προσφέρει μια φυσιολογική ζωή.
Saving Mr. Banks (2013)
Ο Ρόμπερτ Γκοφ Τράβερς ήταν ένας τραπεζίτης που περίπεσε στον αλκοολισμό, καθώς τα οικονομικά προβλήματα συσσωρεύονταν. Η κόρη του, Π.Λ. Τράβερς φρόντιζε τον πατέρα της και αυτή η συναισθηματική φόρτωση της έφερε έμπνευση για συγγραφή. Το βιβλίο της, «Μαίρη Πόππινς» έκανε επιτυχία, αλλά η Τράβερς ήταν απρόθυμη όταν ο Γουολτ Ντίσνεϊ εξέφρασε τη θέληση να το κάνει ταινία. Περισσότερο επειδή η ιστορία ήταν πολύ προσωπική και περιείχε δυσκολίες από τη δική της ζωή και τη σχέση με τον πατέρα της. Παρότι η ταινία έγινε μια τεράστια επιτυχία, αυτή συνέχισε να έχει ενδοιασμούς, κυρίως για την παρεμβολή κινουμένων σχεδίων ανά σκηνές, κάνοντας την να μην πουλήσει ποτέ ξανά στον Ντίσνεϊ δικαιώματα από άλλη της δουλειά. Με επίκεντρο το 1961 και με φλας-μπακ στα παιδικά της χρόνια στο Κουήνσλαντ της Αυστραλίας, το 1907, αυτή είναι η ζωή της δημιουργού του «Μαίρη Πόππινς».
The Last Song (2010)
Βασισμένη στο βιβλίο του επιτυχημένου συγγραφέα Νίκολας Σπαρκς (Το ημερολόγιο, Α walk to remember, Νύχτες στη Ροδάνθη) η ταινία Το Τελευταίο Τραγούδι διαδραματίζεται σε μια μικρή παραλιακή πόλη του Βορρά. Εκεί, ένας αποξενωμένος από τη ζωή της δεκαεφτάχρονης κόρης του πατέρας, βρίσκει την ευκαιρία να την ξανασυναντήσει. Η Ρόνι βέβαια θα προτιμούσε να είναι στη Νέα Υόρκη, παρά στο Γούιλμιντγκτον. Όμως η μουσική, που είναι και ο μόνος συνδετικός κρίκος στη σχέση πατέρα-κόρης, θα γίνει η αφορμή για την επανασύνδεσή τους.
Διαβάστε επίσης:
10 λόγοι για τους οποίους με συγκινεί η Ημέρα του Πατέρα