Στη θεσμοθέτηση άδειας και για τις εργαζόμενες γυναίκες προχώρησε η νέα τροπολογία που κατατέθηκε, κάτι που ήδη ίσχυε για τον δημόσιο τομέα, για την πραγματοποίηση γυναικολογικού ελέγχου (μία ημέρα με αποδοχές ετησίως).
Με την ρύθμιση αυτή, επιδιώκεται η στήριξη των εργαζόμενων γυναικών στον ιδιωτικό τομέα με τη διευκόλυνση της πραγματοποίησης απαραίτητων ιατρικών εξετάσεων, ενώ εφαρμόζεται η αρχή της ίσης μεταχείρισης των εργαζομένων σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Η τροπολογία κατατέθηκε και ψηφίστηκε στη Βουλή.
Πλέον, στο άρθρο 232 του Κώδικα Ατομικού Εργατικού Δικαίου (π.δ. 80/2022, Α’ 222) και στο κωδικοποιηθέν άρθρο 40 του ν. 4808/2021 (Α’ 101), περί της άδειας προγεννητικών εξετάσεων, τροποποιείται ο τίτλος, ώστε να αναφέρεται και στον γυναικολογικό έλεγχο, και προστίθεται η παρ. 2.
Το άρθρο διαμορφώνεται ως εξής:
Άρθρο 232
Άδεια προγεννητικών εξετάσεων και γυναικολογικού ελέγχου
Οι έγκυοι εργαζόμενες απαλλάσσονται από την εργασία χωρίς περικοπή αποδοχών, κατόπιν προηγούμενης ενημέρωσης του εργοδότη, με κάθε πρόσφορο μέσο, προκειμένου να υποβάλλονται σε εξετάσεις προγεννητικού ελέγχου, εφόσον αυτές οι εξετάσεις πρέπει να γίνουν κατά τη διάρκεια του χρόνου εργασίας.
Στις εργαζόμενες χορηγείται μία (1) ημέρα τον χρόνο άδεια με αποδοχές για την πραγματοποίηση γυναικολογικού ελέγχου.
0 Πρωθυπουργός επεσήμανε σχετικά με τη νομοθέτηση μίας ημέρας άδειας με αποδοχές για τον ετήσιο γυναικολογικό έλεγχο: “Δύο από τις τρεις αδερφές μου πέρασαν και περνούν μια μεγάλη δοκιμασία. Ευτυχώς τα πράγματα πάνε καλά και για τη Ντόρα και για την Κατερίνα” είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης απαντώντας σε σχετική ερώτηση. “Είμαι χαρούμενος που το πρόγραμμα “Φώφη Γεννηματά” τρέχει με σημαντικά αποτελέσματα. Πάνω από 6.000 περιπτώσεις έχουν ήδη διαγνωστεί. Γυναίκες που είχαν καρκίνο, δεν τον γνώριζαν, και τώρα που το γνωρίζουν έχουν πολλές πιθανότητες να γίνουν καλά. Ο προσυμπτωματικός έλεγχος είναι βασικός πυλώνας της πολιτικής μας για την υγεία” είπε ακόμα ο πρωθυπουργός αναφερόμενος σε θέματα υγείας.