H μόδα με τα Gingerbread houses λέγεται ότι ξεκίνησε από τη Γερμανία κάπου καπού στις αρχές του 1800 και διαδόθηκε αργότερα λόγω και της δημοτικότητας του παραμυθιού των αδερφών Grimm, Hansel and Gretel όπου αναφέρεται ένα σπίτι «φτιαγμένο από ψωμί».
Στην πορεία έφτασε η παράδοση στην Αγγλία και από εκεί μεταδόθηκε σε όλο τον κόσμο.
Το πιθανότερο είναι πως αν αφιερώσουμε 1 ώρα (αυτός είναι άλλωστε ο πραγματικός χρόνος παρασκευής του) για να το φτιάξουμε με τα παιδιά θα μπούμε στο πάνθεον, έστω και για λίγο.
Το μόνο σίγουρο είναι πως θα κάνουμε τα παιδιά πολύ χαρούμενα. Και αν τα σχέδια δεν μας βγουν και τόσο σωστά μπορούμε πάντα να το φάμε ζεστό, ζεστό με το γλασέ του.
Βρήκαμε μια τέλεια συνταγή από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου και σας τη συστήνουμε!
Υλικά
-
Για τα μπισκότα
-
675 γραμ. αλεύρι
-
150 γραμ. βούτυρο
-
75 γραμ. καστανή ζάχαρη
-
75 γραμ. ζάχαρη κρυσταλλική
-
3 αυγά
-
150 γραμ. μέλι
-
2 κ.γλ κοφτά τζίντζερ (σε σκόνη)
-
1 κ.γλ κοφτό γαρύφαλλο (σε σκόνη)
-
3 κ.γλ κανέλα
-
1½ κ.γλ baking powder
-
3 βανίλιες
-
1 κ.γλ κοφτό αλάτι
-
Για το γλάσο
-
4 ασπράδια (150 γραμ.)
-
800 γραμ. άχνη ζάχαρη
-
3-4 κ.σ χυμό από λεμόνι
-
1 κ.γλ κρεμόριο (θα το βρείτε στο σουπερμάρκετ)
-
Για την διακόσμηση
-
κόκκινο χρώμα ζαχαροπλαστικής
-
πράσινο χρώμα ζαχαροπλαστικής
-
Διαφορά ζαχαρωτά
-
(smarties-marshmallows-πουράκια-καραμέλες-Χριστουγεννιάτικα γλυφιτζουράκια κτλ)
Εκτέλεση
-Πρώτα φτιάχνουμε το πατρόν για το σπιτάκι σε χαρτιά ώστε να κόψουμε στη συνέχεια τα μπισκότα στις αντίστοιχες διαστάσεις. Συγκεκριμένα:
Μπροστινός τοίχος: 8 εκ. ύψος + 12.5 εκ. η διαγώνιος για την σκεπή x 14,5 εκ. πλάτος (2 φορές)
Πλαϊνός τοίχος: 16 εκ. x 8 εκ. (2 φορές)
Σκεπή: 20 εκ. πλάτος x 14 εκ. ύψος (2 φορές)
-Σε ένα άλλο μπολ, κοσκινίζουμε το αλεύρι και ρίχνουμε το τζίντζερ, το γαρύφαλλο, το αλάτι, το μπεικιν πάουντερ, τις βανίλιες και την κανέλα.
-Μόλις αφρατέψει το βούτυρο, ρίχνουμε τα αυγά ένα ένα.
-Χτυπάμε ίσα ίσα να ομογενοποιηθεί το μίγμα και μετά ρίχνουμε το μέλι.
-Όταν ανακατευτούν καλά τα υλικά, ρίχνουμε το μίγμα με το αλεύρι στο μίξερ και τα χτυπάμε όλα μέχρι να γίνει ένα ζυμάρι.
-Μόλις γίνει ζυμάρι, το βγάζουμε από το μίξερ και το πλάθουμε ελάχιστα με τα χέρια μας.
-Το χωρίζουμε σε 3-4 ίσα μέρη.
-Τυλίγουμε με μεμβράνη και τοποθετούμε στο ψυγείο για περίπου μια ώρα.
-Bγάζουμε από το ψυγείο μόνο το ζυμάρι που θα χρησιμοποιήσουμε κάθε φορά και το μαλακώνουμε λίγο με κυκλικές κινήσεις.
-Το ανοίγουμε με τον πλάστη, ανάμεσα σε δύο αλευρωμένα φύλλα λαδόκολλας, σε πάχος 0,5 εκ..
-Kόβουμε με τα πατρόν και ένα μυτερό μαχαιράκι τα σχήματα μας και τα τοποθετούμε σε ένα ταψί με λαδόκολλα.
Προσοχή. Δεν ξεχνάμε να κάνουμε στις σκεπές δυο μικρές τρύπες στο πάνω μέρος σε ίση απόσταση (όπως φαίνονται οι δυο λευκές βούλες στα πατρόν της φωτογραφίας) ώστε να περάσουμε την κορδελίτσα από μέσα μετά το ψήσιμο .
-Τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C στον αέρα, για 10-15 λεπτά μέχρι να ροδίσουν λίγο.
-Τα βγάζουμε από τον φούρνο και τα αφήνουμε να κρυώσουν καλά.
Για το γλάσο
-Χτυπάμε στο μίξερ τα ασπράδια μέχρι να αρχίσουν να σφίγγουν και να κάνουν απαλές κορυφές.
-Προσθέτουμε το λεμόνι.
-Αρχίζουμε σιγά σιγά και ρίχνουμε την άχνη ζάχαρη στην οποία έχουμε ανακατέψει και το κρεμόριο.
-Το μίγμα θα αρχίσει να σφίγγει.
-Χτυπάμε μέχρι να αποκτήσει μια παχιά κολλώδη υφή. Δεν θέλουμε να ρέει. Τότε είναι έτοιμο για χρήση.
-Το αποθηκεύουμε σε σακούλες κορνέ ή γενικά σε σακούλες πλαστικές χωρίς να παίρνει αέρα.
Aν θέλουμε, μπορούμε να χωρίσουμε ένα μέρος από το γλασο σε μικρότερα μπολ και να τα χρωματίσουμε με χρώματα ζαχαροπλαστικής.
Γεμίζουμε μια ή περισσότερες σακούλες ζαχαροπλαστικής με ότι μύτες κορνέ και σχέδια εμείς επιθυμούμε.
Για να το στήσουμε
-Τοποθετούμε σε μια βάση τον ένα μπροστινό τοίχο, έχοντας βάλει με το κορνέ λίγο γλάσο στο κάτω μέρος του τοίχου αλλά και επάνω στην βάση στο σημείο ακριβώς που θα τον τοποθετήσουμε.
-Έπειτα παίρνουμε τον πλαϊνό τοίχο και βάζουμε στη βάση, αλλά και στις δύο πλαϊνές μεριές γλάσο.
-Κολλάμε με τέτοιο τρόπο, ώστε η μία πλευρά του πλαϊνού τοίχου, να ενώνεται με την άκρη της μέσα πλευράς του μπροστινού τοίχου.
Μυστικά
Aν θέλουμε να στολίσουμε το μπροστινό τοίχο και τις σκεπές βάζοντας πόρτα παράθυρα κλπ, καλό θα ήταν να τον διακοσμήσουμε πριν ξεκινήσουμε να στήνουμε το σπιτάκι μας. Μόλις παγώσει το γλάσο και η διακόσμηση τότε ξεκινάμε να στήνουμε.
Τα πατρόν μπορούμε να τα φτιάξουμε είτε σε κάποιο φύλλο χαρτί Α4 σκέτο ή πλαστικοποιημένο, είτε σε χαρτόνι. Προσέχουμε να μη λερωθεί με μολύβι ή στυλό, η πλευρά που θα ακουμπήσει στο ζυμάρι μας (η οποία πρέπει πάντοτε να είναι καθαρή).
Για να φαίνεται το σπιτάκι ακόμη πιο Χριστουγεννιάτικο, μπορούμε να κάνουμε έξτρα royal icing και να το απλώσουμε με απαλές κινήσεις γύρω από το σπιτάκι για να φαίνεται σαν χιόνι.
Με τα σοκολατένια πουράκια μπορούμε να φτιάξουμε κάποιο διάδρομο έξω από το σπίτι ή να σχηματίσουμε μια στιβάδα από ξυλαράκια.
Δείτε και το βίντεο: