Σας έχει σπρώξει στα άκρα; Εχει ξεπεράσει τα όρια και δεν μπορείτε να ασκήσετε πειθαρχία στο παιδί σας; Το ξύλο δεν είναι ο ενδεδειγμένος τρόπος για να την πετύχετε.
Κάποιοι γονείς πιστεύουν πραγματικά ότι «δεν βλάπτει», κάποιοι άλλοι το χρησιμοποιούν «μόνο σε σοβαρές περιπτώσεις», άλλοι καταλήγουν εκεί μόνο όταν όλα τα άλλα μέσα δεν έχουν επιφέρει αποτέλεσμα ενώ ορισμένοι πιστεύουν ότι μόνον «αυτή είναι η λύση» στο να αποκτήσει πειθαρχία το παιδί. Το ξύλο βγήκε από τον παράδεισο λοιπόν; Έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Pediatrics έδειξε ότι η σωματική τιμωρία μπορεί να οδηγήσει το παιδί αργότερα σε διαταραχές διάθεσης και προσωπικότητας, αγχώδεις διαταραχές και κατάχρηση ουσιών. Τέλος, σύμφωνα με Αυστραλό κοινωνιολόγο, ο οποίος μελέτησε την επίδραση του ξύλου στα παιδιά επί 40 χρόνια, ακόμη κι ένα χτύπημα με την παλάμη στα μαλακά, μπορεί να μειώσει το δείκτη νοημοσύνης του παιδιού, το IQ του!
Γιατί δεν πρέπει να χτυπάτε το παιδί
Δίνετε το κακό παράδειγμα
Το μόνο που καταφέρνει η επιθετικότητα είναι να δημιουργήσει και να προκαλέσει περισσότερη επιθετικότητα και να δώσει το κακό παράδειγμα στο παιδί ότι όταν είμαστε θυμωμένοι μπορούμε να χτυπήσουμε τον άλλον. Γενικά συγχύζετε το παιδί με αυτή τη συμπεριφορά δίνοντάς του αντιφατικά μηνύματα ότι η βία είναι ο σωστός τρόπος για να λύνεις τα προβλήματα σου.
Δεν έχει κανένα αποτέλεσμα
Συνήθως το κάνετε για να δείξετε ποιος κάνει κουμάντο στο σπίτι και να «σοκάρετε» το παιδί με την πράξη αυτή ώστε να μην ξανακάνει την αταξία. Όμως ένα παιδί που έχει δαρθεί δεν θα υπακούσει περισσότερο. Το ξύλο δε θα βοηθήσει το παιδί να κατανοήσει ότι η συμπεριφορά του δεν είναι σωστή ή ότι μπορεί να σέβεται τους άλλους.
Μειώνετε την αυτοεκτίμησή του
Η αυτοκριτική είναι κρίσιμης σημασίας και εύθραυστη στην παιδική ηλικία. Όταν χτυπάτε το παιδί το κάνετε να νιώθει ότι κάνει λάθος, ότι το ίδιο είναι ένα λάθος. Έτσι αργότερα στην ενήλικη ζωή του δυσκολεύεται να υπερασπιστεί τον εαυτό του, να πάρει αποφάσεις ενώ πιστεύει ότι δεν αξίζει και γι’ αυτό δεν αξιώνει ούτε διεκδικεί την καλή συμπεριφορά των άλλων. Οι σωματικά κακοποιημένοι ενήλικες είναι συνήθως αυτοτιμωρητικοί, υποτακτικοί, θύματα. Αν θέλετε το παιδί σας να επιτύχει στη ζωή του τότε φροντίστε να ενισχύετε την αυτοεκτίμησή του.
Ενθαρρύνετε το παιδί να σας πει ψέματα
Αν χτυπάτε το παιδί σας το οδηγείτε με μαθηματική ακρίβεια στο να σας πει ψέματα για να σας αποφύγει ή να σας αγνοήσει. Με το να δημιουργείτε φόβο μέσω σωματικής βίας για να «διορθώσετε» τη συμπεριφορά του στην πραγματικότητα ο φόβος αυτός δεν σταματά την κακή συμπεριφορά. Ενθαρρύνει την συγκάλυψη.
Τι να κάνετε
Μην εκλογικεύετε ή μη μειώνετε τη βαρύτητα της σωματικής βίας. Εξετάστε επίσης τη σχέση σας με το θυμό σας. Δείτε που διοχετεύεται αυτήν την ενέργεια. Μήπως την μεταθέτετε στα παιδιά σας; Και αν βλέπετε ότι η κατάσταση έχει ξεφύγει εκτός ελέγχου ζητήστε οπωσδήποτε επαγγελματική βοήθεια.