Έχεις προσπαθήσει να πείσεις ένα παιδί 4 ή έστω 7, 8 ετών να φάει τη σαλάτα ή το φρούτο του κι όταν σε ρωτάει “γιατί, αφού δεν μου αρέσει” να του λες “γιατί σου κάνει καλό;”. Τότε, ξέρεις ότι το “σου κάνει καλό” ή “θα μεγαλώσεις”, δεν λειτουργεί με τα παιδιά.
Τα παιδιά θέλουν πιο συγκεκριμένες απαντήσεις και φυσικά είναι δύσκολο να καταλάβουν σε μικρή ηλικία τι είναι τα αντιοξειδωτικά και πώς λειτουργεί το σώμα μας. Μήπως, λοιπόν, αντί να προσπαθήσεις να εξηγήσεις στο παιδί σου γιατί μια τροφή του κάνει καλό, να το κάνεις πιο εύκολο;
Χώρισε τις τροφές σε ομάδες ανάλογα με το χρώμα τους και μάθε σε τι κάνουν καλό. Για παράδειγμα οι πορτοκαλί τροφές, όπως το καρότο, είναι πλούσια σε βιταμίνη Α που κάνει πολύ καλό στην όραση. Αν, λοιπόν, αντί να πεις στο παιδί “το καρότο είναι υγιεινό”, μπορείς να πεις “τα καρότα θα σου δώσουν όραση σούπερ ήρωα ή θα βλέπεις στο σκοτάδι όπως οι γάτες”!
Πώς μπορείς να μιλήσεις στα παιδιά για τη διατροφική αξία των τροφών με τρόπο καταονητό για αυτά:
Αντί για “τα μήλα σου κάνουν καλό”, πες “οι κόκκινες τροφές κάνουν την καρδιά σου δυνατή”
Αντί για “τα καρότα είναι υγιεινά”, πες “οι πορτοκαλί τροφές σε βοηθούν να βλέπεις καλύτερα στο σκοτάδι”
Αντί για “το καλαμπόκι σε βοηθά να μεγαλώσεις”, πες “οι κίτρινες τροφές θα σε κάνουν υπερήρωα, θα περνάνε οι γκρατζουνιές αμέσως!”
Αντί για “η σαλάτα κάνει καλό στην υγεία σου”, πες “οι πράσινες τροφές είναι οι πολεμιστές κατά των ασθενειών”
Αντί για “τα μούρα έχουν αντιοξειδωτικά”, πες “οι μωβ και οι μπλε τροφές κάνουν τον εγκέφαλό σου παντοδύναμο!”
Αντί για “τα μακαρόνια δεν κάνουν τόσο καλό”, πες “οι άσπρες τροφές σου δίνουν ενέργεια”