Το παιδί ζηλεύει το νεογέννητο αδελφάκι του; Πώς μπορείς να το διαχειριστείς

Δεν είναι εύκολο να κρατήσετε ένα νεογέννητο ασφαλές…. από το μικρό του αδελφάκι αλλά υπάρχουν κάποιες συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να μην πέσει καi πολύ βαρύ το μωρό στο μικρό σας.

Τα μικρά παιδιά συνήθως δεν ενθουσιάζονται με την προοπτική να μοιράζονται την αγκαλιά των γονιών τους με ένα άλλο μωρό και αυτό είναι απόλυτα φυσιολογικό. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η άφιξη του μωρού στο σπίτι τις πρώτες δυο τρεις μέρες είναι συναρπαστική για το μικρό σας αλλά από τη στιγμή που θα συνειδητοποιήσει ότι το μωρό ήρθε για να μείνει κι ότι θα πάψει το μικρό να είναι το επίκεντρο του ενδιαφέροντός σας θα ζηλέψει, θα παλιμπαιδίσει, θα προσκολληθεί πάνω σας και οι υπερβολές στη συμπεριφορά του θα ενταθούν γιατί αυτός είναι ο τρόπος του να διεκδικήσει το χώρο και τα προνόμια του. Δείτε τι μπορείτε να κάνετε για να ισορροπήσετε την κατάσταση μετά τον ερχομό του νέου μέλους.

Ελάτε στη θέση του μικρού σας

Λίγη διορατικότητα μπορεί να σημαίνει πολλά στην προσπάθειά σας να καταλάβετε την αμφιθυμία του μεγαλύτερου παιδιού σας για το νέο μέλος της οικογένειας. Σε κανέναν δεν αρέσει να μοιράζεται την αγκαλιά και την προσοχή των άλλων. Επομένως μία πικρία από την πλευρά του μικρού σας είναι απολύτως φυσιολογική. Δώστε του άφθονες αγκαλιές και φιλιά και λίγη περισσότερη προσοχή προκειμένου να εκτονωθεί η συσσωρευμένη πικρία.

Αν το δαγκώνει, το χτυπάει ή του τραβά τα μαλλάκια

Τα νήπια εκφράζουν συχνά τον εκνευρισμό τους αλλά και επιδεικνύουν τη σημαντική έλλειψη κοινωνικών δεξιοτήτων που τα χαρακτηρίζει, τραβώντας μαλλιά, τσιμπώντας, δαγκώνοντας ή υιοθετώντας κάποια άλλη μορφή επιθετικής συμπεριφοράς. Γίνετε πρότυπο συγκαταβατικότητας διδάσκοντας στο παιδί σας πολιτισμένες κοινωνικές δεξιότητες, μιλώντας του ήρεμα, ζητώντας συγνώμη, αγκαλιάζοντας τρυφερά.
Εάν το μικρό δαγκώνει το μωρό ή το τσιμπάει αυτό δηλώνει και την αδυναμία του να εκφράσει τον εκνευρισμό που νιώθει επειδή έχετε στραμμένη την προσοχή σας σε αυτό. Είναι η απόλυτη επίκληση για προσοχή. Βέβαια, τέτοιες συμπεριφορές μπορεί να είναι και ο τρόπος να πει σε «αγαπώ» ή να επικοινωνήσει την ανία, την πείνα ή την κούραση που νιώθει εκείνη την στιγμή. Σε καμία περίπτωση όμως μην ανταποδίδετε τις δαγκωματιές ή τις τσιμπιές για να μάθει το παιδί πόσο πονάει αυτή κίνηση. Εάν κάνετε κάτι τέτοιο του διδάσκετε ότι επιτρέπεται κάποιος να δαγκώνει ή να τσιμπάει τον άλλον όταν είναι θυμωμένος. Αν το δαγκώσετε, το τσιμπήσετε ή τραβήξετε τα μαλλιά του μπορεί να ξαφνιαστεί ή να πονέσει αλλά αυτό δεν θα το αποτρέψει από το να το ξανακάνει στο μέλλον. Εξηγήστε του ήρεμα αλλά σταθερά: «ξέρω ότι είσαι θυμωμένο αλλά δεν μπορείς να το κάνεις αυτό και να πονάς το μωρό. Πόνεσε το μωρό. Σε παρακαλώ μη δαγκώνεις/τσιμπάς/τραβάς μαλλιά. Πονάνε.» Τέλος, μη στέλνετε διπλά μηνύματα και αποφεύγετε να δαγκώνετε παιχνιδιάρικα το μωρό σας μπροστά στο μικρό σας ή να το τσιμπάτε στα μαγουλάκια του.

Διορίστε το βοηθό

Δείξτε του πώς να φιλά το μωρό χωρίς να το πνίγει, πώς να το αγκαλιάζει χωρίς να το συνθλίβει, πώς να το κρατά στηρίζοντας το κεφαλάκι του (πάντα καθιστό και με επιτήρηση). Αν θέλει να παίξει μαζί του δίνετέ του μια κουδουνίστρα να χτυπά απαλά ή να του τραγουδά σιγανά. Όλα αυτά φυσικά με αυστηρή επίβλεψη. Κάντε του δώρο μία κούκλα για να εξασκηθεί και να έχει τον πλήρη έλεγχο στην κούκλα (κι όχι στο μωρό). Γενικά δίνετέ του να αναλαμβάνει δουλειές κατάλληλες για την ηλικία του, προκειμένου να νιώθει περήφανο και ικανό.

Βρείτε χρόνο να περνάτε αποκλειστικά μαζί του

Είναι αλήθεια ότι τα νεογέννητα χρειάζονται πολλή φροντίδα αλλά θα πρέπει να βρίσκετε λίγο χρόνο μόνο για τους δυο σας κάθε μέρα, να καθησυχάζετε το μικρό σας, να του δείχνετε ότι το αγαπάτε, να διαβάζετε ιστορίες ή να παίζετε μαζί του όταν το μωρό κοιμάται.

Μην το πιέζετε

Η σχέση ανάμεσα στα αδέλφια εξελίσσεται με τα χρόνια κι όχι μέσα σε μερικές μέρες, οπότε αν το μικρό σας αρνείται μια πρόσκλησή σας για ομαδική αγκαλιά ή αδιαφορεί για το τελευταίο κατόρθωμα του μωρού μην το πιέζετε. Δώστε του το χρόνο να εξελιχθεί και να παίξει το ρόλο του μεγάλου αδελφού όταν θα είναι έτοιμο.

Μην ξεχνάτε: Επιβλέπετε, επιβλέπετε, επιβλέπετε!

Για να κρατήσετε ασφαλές το μωρό από το μικρό σας μένετε πάντα κοντά τους και μην αφήνετε ποτέ, μα ποτέ, το μικρό σας μόνο του με το μωρό.

Επιμέλεια: Φίλια Μητρομάρα

Ακολούθησε το TheMamagers στο Instagram

Διαβάστε περισσότερα

Best of network