Η μικρή Ιωάννα πήγε την πρώτη της εκδρομή… Εκεί διαπιστώνεις ότι πλέον ούτε στις εκδρομές ξεκουράζεσαι… Απεναντίας, η μικρούλα επειδή άλλαξε περιβάλλον, γκρίνιαζε περισσότερο και δυσκολευόταν στον ύπνο. Για την ακρίβεια, δε σταμάτησε να θηλάζει… Έτσι, γυρίσαμε πτώματα από την κούραση με τους μαύρους κύκλους κάτω από τα μάτια ακόμη πιο ευδιάκριτους… Ευτυχώς, η μικρή αγαπάει τις βόλτες και το αυτοκίνητο…
Γενικά, οι νέοι γονείς, αν θέλετε να αποφεύγετε την γκρίνια όποτε βγαίνετε έξω να θυμάστε:
1. Φροντίστε να βγαίνετε έξω τις ώρες που δεν θα πρέπει να φάει.
2. Κρατήστε τις υποσχέσεις σας, αν τάξετε στο μικρό σας ότι θα το πάτε στο πάρκο, μην το πάρετε πίσω.
3. Φροντίστε να μην πλησιάζει η ώρα του ύπνου όσο θα είστε έξω.
4. Αποφύγετε να το πάτε βόλτα αν ήδη είναι κουρασμένο από κάποια προηγούμενη δραστηριότητα.
(Μη φοβάστε, δεν θα αρρωστήσει από το κρύο αν είναι καλά ντυμένο, αλλά από τους ανθρώπους σε κλειστούς χώρους. Η βόλτα έξω, στον καθαρό αέρα, βοηθά και στον νυχτερινό του ύπνο).
Έχω πάρει, λοιπόν, την απόφαση ότι η Ιωάννα καθορίζει το 24ωρο πρόγραμμά μου. Αν και αποφεύγω μανιωδώς τις καταστάσεις στις οποίες δεν έχω ελευθερία επιλογής, με την μικρή νιώθω εντελώς διαφορετικά… Αφήνομαι στον δικό της έλεγχο πλήρως… Κάτι που τελευταία διαισθάνομαι ότι είναι λάθος…
Όποτε είμαστε μαζί θ’ασχοληθούμε με την μικρή (καθώς δεν είναι απ’τα παιδιά που κάθονται κι απλά κοιτάνε κι ακούνε). Όταν εκείνη κοιμηθεί, είμαστε κι οι δύο πολύ κουρασμένοι (ειδικά εγώ, μετά από μια ώρα βραδινού θηλασμού – γιατί το μπουκάλι συνεχίζει να το μισεί…) για ν’αφιερώσουμε ποιοτικό χρόνο ο ένας στον άλλον. Όλες οι έμπειρες μαμάδες θα μου πουν ότι είναι πολύ νωρίς ακόμη κι ότι η μικρή είναι πολύ μικρή για να μας αφήνει περισσότερο ελεύθερο χρόνο. Απ’την άλλη, όμως, αναρωτιέμαι τι περνάει απ’το χέρι μου για να έχω μαζί του λίγο περισσότερο χρόνο. Ανέτρεξα σε παλιά άρθρα, διάβασα κάποια ακόμη βιβλία, σκέφτηκα, συζήτησα και σας καταθέτω κάποιες προτάσεις.
Αν κι εσύ έχεις παιδιά και νιώθεις ότι έχεις χαθεί, κάπως, με τον σύντροφό σου τότε:
Άφησε το κομμάτι της μητρότητας έξω από τη σχέση
Πολλές μητέρες, δηλώνουν ότι προσπαθούσαν να γίνουν και πάλι σύντροφοι, αφήνοντας το κομμάτι της μητρότητας έξω από τη σχέση. Παραδέχονται ότι ήταν δύσκολο, αλλά ότι αυτές οι στιγμές έσωσαν το γάμο τους και βοήθησαν να μείνουν μαζί με τον σύντροφό τους και σαν ζευγάρι, αλλά και σαν γονείς.
– Δες τον ρόλο της μητέρας σαν κάτι τελείως διαφορετικό από αυτόν της συντρόφου. Κι αν έχεις ξεχάσει πως ήταν όταν ήσουν μόνο η σύντροφος του άντρα σου, ανέτρεξε σε παλιές σας φωτογραφίες και θυμήσου την τότε ψυχολογία σου.
– Τι προτεραιότητες είχες τότε; Πώς σκεφτόσουν; Δε σου μένει παρά να εντάξεις ξανά στην καθημερινότητά σου, έστω κάποιες απ’τις παλιές σου συνήθειες και ν’αρχίσεις να βλέπεις τον εαυτό σου ελκυστικό όπως παλιά.
Το σεξ ενώνει
Το σεξ μπορεί να’ναι ένας καλός τρόπος για να επουλώσετε μια τραυματισμένη σχέση. Ειδικά αν ένας απ’τους δύο αισθάνεται συναισθηματικά εγκαταλειμμένος.
– Αν αυτό δεν γίνεται γιατί είστε εξαντλημένοι, τουλάχιστον βρείτε χρόνο να αγκαλιαστείτε και να έχετε σωματική επαφή.
– Μπορεί να είστε σκληροί ο ένας με τον άλλον και να βρείτε γαλήνη και επικοινωνία αφού κάνετε έρωτα. Μην ξεχνάτε ότι τρώγοντας έρχεται η όρεξη…