Η εξίσωση είναι απλή: όσο πιο ισορροπημένοι κι ευτυχισμένοι είναι οι γονείς τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες να είναι ισορροπημένα και ευτυχισμένα τα παιδιά σας.
Η πιο σημαντική σχέση στη ζωή μας είναι η οικογενειακή, και το καλύτερο πράγμα που μπορούν να κάνουν οι γονείς για τα παιδιά τους είναι να αγαπούν ο ένας τον άλλο. Έτσι διδάσκουν στα παιδιά σημαντικά μαθήματα για την οικειότητα, τις σχέσεις και την αγάπη. Οι γονείς διαδραματίζουν έναν αναντικατάστατο ρόλο στη ζωή των παιδιών τους. Αυτή η ζωτική σχέση επηρεάζει θετικά τη σωματική, ψυχική και συναισθηματική υγεία του παιδιού.
Τι μαθαίνουν τα παιδιά όταν σας βλέπουν ερωτευμένους
Αγάπη: Το να βλέπουν τα παιδιά τους γονείς τους να κρατιώνται από το χέρι, να αγκαλιάζονται, να φιλιούνται κ.λπ. μαθαίνουν τι σημαίνει αγάπη και πώς να την εκφράζουν στους άλλους. Η αγάπη δεν αφορά μόνον την προσφορά υλικών αγαθών αλλά τα λόγια, τις πράξεις, τη συνέπεια και την αφοσίωση.
Ασφάλεια: Με το να εκφράζετε την αγάπη, τη στοργή και την φροντίδα μεταξύ σας, ενισχύετε την ιδέα ότι η οικογενειακή σχέση είναι ένα ασφαλές μέρος για τα παιδιά. Η αίσθηση ασφάλειας προσφέρει τα μέγιστα στη συναισθηματική ασφάλεια των παιδιών, στη διαμόρφωση της προσωπικότητας και στη μελλοντική κοινωνική και οικογενειακή τους ζωή.
Ανεξαρτησία: Όταν τα παιδιά σας βλέπουν να κάθεστε στο μπαλκόνι για να μιλήσετε, ή βγαίνετε έξω μαζί για φαγητό, και αντιλαμβάνονται ότι έχετε τη δική σας σχέση και δεν υπάρχετε αποκλειστικά και μόνο για να εξυπηρετείτε τις ανάγκες των παιδιών σας, ενισχύει την ανεξαρτησία τους.
Ευγένεια: Λέγοντας «ευχαριστώ» και «παρακαλώ» ή ακόμη και «συγνώμη» οι γονείς μεταξύ σας δίνετε στα παιδιά ένα υπέροχο μάθημα ευγένειας και σεβασμού στον άλλον.
Καλές σχέσεις: Μην υποτιμάτε τη δύναμη του προτύπου! Τα παιδιά καταγράφουν εικόνες, σκέψεις και συμπεριφορές που σίγουρα επηρεάζουν και διαμορφώνουν την άποψή τους για τη σχέση και το γάμο.
Αλήθεια: Είναι σημαντικό να μη δείχνετε την αγάπη σας μόνον όταν ο ένας έχει κάνει κάτι καλό. Αφήστε τα παιδιά να δουν ότι αγκαλιάζετε τον/την σύντροφό σας ακόμη κι όταν έχει κάνει κάτι λάθος. Τα παιδιά πρέπει να πάρουν το μήνυμα ότι οι άνθρωποι δεν χρειάζεται να είναι τέλειοι για να αγαπηθούν.
Μοίρασμα: Αν και αυτού του είδους την γενναιοδωρία δηλαδή το μοίρασμα των παιχνιδιών του (ιδιαίτερα αν το παιδί είναι στην ηλικία των 2 ετών) είναι δύσκολο να κατανοήσουν, θα το κάνουν όμως πιο πρόθυμα όταν βλέπουν τους γονείς τους να παραδίδουν το τηλεχειριστήριο ο ένας στον άλλον, να μοιράζονται το ίδιο φαγητό, να δίνουν τα πράγματά τους μεταξύ τους.
Υποστήριξη: Όταν τα παιδιά σας παρακολουθούν να στηρίζετε ο ένας τον άλλον στις δύσκολες στιγμές – όταν είστε απογοητευμένοι, έχετε οικονομικά προβλήματα, ο ένας από σας είναι άρρωστος ή άνεργος – μαθαίνουν ότι η υποστήριξη στη σχέση είναι πολύ σημαντική για να αντιμετωπίσουν τις αντιξοότητες της ζωής.
Τέλειο ζευγάρι δεν υπάρχει. Ακόμη και ένα ευτυχισμένο ζευγάρι μπορεί να μαλώνει. Όμως όταν υπάρχει σεβασμός και γνωρίζετε και οι δυο καλά τα όριά σας, διαφωνείτε δημιουργικά, χωρίς να πληγώνετε ο ένας τον άλλον, τα παιδιά μαθαίνουν ότι δεν υπάρχουν τέλεια ζευγάρια αλλά επικοδομητική σχέση και επικοινωνία.
Πρότυπο: Να θυμάστε ότι το μοντέλο της γονικής συμπεριφοράς αποτελεί το κυρίαρχο και μόνιμο πρότυπο που αποτυπώνεται στα παιδιά και τα επηρεάζει για όλη τους τη ζωή.