Όλοι οι γονείς έχουμε νιώσει δυσφορία και άγχος την ώρα που το παιδί έχει ξεσπάσματα θυμού και εμείς καλούμαστε να το διαχειριστούμε. Το ζήτημα είναι πως κι εμείς έχουμε συναισθήματα εκείνη τη στιγμή και φορτιζόμαστε όσο σχεδόν και το παιδί, καθώς η ένταση φαίνεται να μεταδίδεται από εκείνο προς εμάς.
Αυτό που συμβαίνει εκείνη την ώρα, σύμφωνα με την Dr. Becky Kennedy είναι πως το σώμα μας «θυμάται» όσα βίωνε απ΄όταν ήμασταν και εμείς μικροί και βρισκόμασταν στην ίδια θέση με το παιδί. Πόσο μάλλον όταν οι ενήλικες εκείνης της εποχής δεν άνοιγαν ακριβώς τα αυτιά και την αγκαλιά τους για να χωρέσουν τον θυμό μας.
Σύμφωνα με την Dr. Kennedy αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να αποστασιοποιηθούμε λίγο συναισθηματικά και να υπενθυμίσουμε στον εαυτό μας πως αυτό που συμβαίνει στο παιδί δεν συμβαίνει και σε εμάς.
Μπορούμε λοιπόν εκείνη την ώρα να πούμε ένα mantra στον εαυτό μας προκειμένου να ανακτήσουμε την ψυχραιμία μας:
1. Είμαι ασφαλής
2. Αυτό δεν είναι επείγουσα κατάσταση αυτό (υπό την έννοια πως δεν τραυματίστηκε ή πεθαίνει κάποιος!)
3. Μπορώ να το αντιμετωπίσω.
Ενεργοποιώντας την εσωτερική μας φωνή μπορούμε να ηρεμήσουμε και τότε να διαχειριστούμε την κατάσταση με αποδοχή, αγάπη και κατανόηση ώστε να βοηθήσουμε το παιδί να συνειδητοποιήσει τι του συμβαίνει. Μάλιστα, αυτή είναι μια καλή μέθοδος να διαχειριζόμαστε κάθε στιγμή κρίσης, όπως στη δουλειά ή με τη σχέση μας. Δεν ξεχνάμε λοιπόν πως η ψυχραιμία είναι πάντα το κλειδί!