“Μην λέτε στα παιδιά ψέματα, αλλά ιστορίες”: Τα παιδιά τις χρειάζονται για να καταλάβουν τον εαυτό τους και τον κόσμο

Ας πάρουμε για παράδειγμα μια μαμά που δεν νιώθει καλά. Μαγειρεύει και σκέφτεται. Ακούει ένα τραγούδι, κάτι της θυμίζει και δακρύζει. Κλαίει και το παιδί το καταλαβαίνει. Τη ρωτάει “μαμά, κλαις” κι εκείνη σκουπίζει τα δάκρυα, χαμογελάει και του λέει “όχι παιδί μου μια χαρά είμαι”.

Σκέψου να το έκανε αυτό μια συνάδελφος σου. Να σου έλεγε “έγινε ένα μεγάλος λάθος στη δουλειά, θα γίνει χαμός” και όταν την ρωτούσες να σου εξηγήσει να σου έλεγε “όχι εντάξει, δεν έγινε τίποτα“.

Όταν λέμε ψέματα για αυτά που νιώθουμε οι άλλοι το καταλαβαίνουν, ειδικά τα παιδιά μας. Κι όταν λέμε ψέματα δημιουργούμε αμφιβολίες κι ανασφάλεια στον άλλο. Πάρε το παράδειγμα της συναδέλφου. Αν σου έλεγε “έγινε αυτό, αλλά θα κάνω αυτό και θα διορθωθεί, θα ένιωθες καλά. Το ψέμα της σε έκανε, όμως, να νιώσεις ανασφάλεια. Είδες έναν άνθρωπο που δεν δείχνει να μπορεί να διαχειριστεί την κατάσταση.

Όταν τα παιδιά μας βλέπουν να μην είμαστε καλά δεν επηρεάζονται σημαντικά. Όταν μας βλέπουν να μην μπορούμε να το διαχειριστούμε, τότε χάνουν τις ισορροπίες. Τότε νιώθουν ανασφάλεια και μαθαίνουν να κρύβουν κι εκείνα τα συναισθήματά τους.

Τα παιδιά δεν χρειάζονται γονείς που είναι συνέχεια χαρούμενοι. Χρειάζονται γονείς που τους δείχνουν ότι ξέρουν να διαχειριστούν τις προκλήσεις (και τα συναισθήματά τους).

Τα παιδιά δεν θέλουν ψέματα για να νιώσουν καλύτερα. Θέλουν ιστορίες. Οι ιστορίες τα βοηθούν να καταλάβουν τον εαυτό τους και τον κόσμο μας.

Την επόμενη φορά που θα κλάψεις ή θα θυμώσεις ή θα γκρινιάξεις και το παιδί θα σε ρωτήσει μην του πεις ψέματα. Πες του την ιστορία. Δώσε του την εξήγηση για το τι νιώθεις και γιατί νιώθεις έτσι (με εξηγήσεις ανάλογα με την ηλικία του). Πες του για τη μέρα σου, που κουράστηκες, που έκανες ένα λάθος στη δουλειά. Πες του πώς το κλάμα μας βοηθάει να νιώσουμε καλύτερα. Πες του ότι μετά το κλάμα, κατάφερες να βρεις μια λύση. Πες του ότι είναι ωραίο να αποδεχόμαστε τα συναισθήματά μας, να τα αναγνωρίζουμε, να τα μοιραζόμαστε και να χαλαρώνουμε. Πες του ότι πάντα καταφέρνεις να βρεις λύσεις σε ό,τι κι αν συμβεί. Αλλά μέχρι τη λύση, υπάρχει μια ιστορία. Κι αυτή η ιστορία είναι αυτή που θα βοηθήσει το παιδί να καταλάβει.

Ακολούθησε το TheMamagers στο Instagram

Διαβάστε περισσότερα

Best of network