Γίνατε γονείς; Αυτή η αλλαγή στη ζωή σας αλλάζει και τις ισορροπίες που είχατε βρει στην κοινή σας ζωή, καθώς ως ζευγάρι προσπαθείτε να προσαρμοστείτε στη νέα πραγματικότητα. Δείτε πώς να ενδυναμώσετε τη σχέση σας με τον σύντροφό σας μετά τη γέννηση του παιδιού.
Η άφιξη ενός παιδιού μεταλλάσσει ολοκληρωτικά την προσωπική σας ζωή και τη ζωή σας ως ζευγάρι. Είναι μια κατάσταση που μερικές φορές προκαλεί σοκ. Όσα κι αν έχετε ακούσει γι’ αυτά, όσα και να έχετε διαβάσει, όσο και να έχετε προετοιμαστεί για το θέμα, αν δεν το ζήσετε, δεν θα μπορέσετε να συνειδητοποιήσετε σε ποιον βαθμό αυτό το πλασματάκι χρειάζεται το χρόνο σας, την ενέργειά σας και την προσαρμοστικότητά σας. Παρ’ όλο τον ενθουσιασμό που θα έρθει με την άφιξη του μωρού, οι πρώτοι μήνες αποτελούν μια έντονη περίοδο αλλαγών και επαναπροσδιορισμών στη ζωή σας ως ζευγάρι.
Φροντίστε να ξεκουράζεστε
Πολλές φορές το άγχος για τη φροντίδα του μωρού, η κούραση και η έλλειψη ύπνου οδηγούν σε καυγάδες μεταξύ των δυο συντρόφων. Αυτές οι συγκρούσεις δημιουργούν αρνητικά συναισθήματα και σας κάνουν να νιώθετε ότι δε βρίσκετε την κατανόηση που περιμένατε από τον άλλο. Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να φροντίζετε να ξεκουράζεστε όσο περισσότερο μπορείτε. Όταν είμαστε πιο ξεκούραστοι είμαστε και πιο ήρεμοι να αντιμετωπίσουμε κάποια σύγκρουση ή να τη διαχειριστούμε καλύτερα και με πιο ψύχραιμο τρόπο.
Μη βάζετε την ερωτική σας ζωή σε δεύτερη μοίρα
Αν και τον πρώτο καιρό λόγω των ορμονικών διακυμάνσεων οι μητέρες, κυρίως, δεν έχουν διάθεση για σεξ, μη βάζετε την ερωτική σας ζωή σε δεύτερη μοίρα. Ακόμα κι αν έχει μειωθεί η συχνότητα της σεξουαλικής επαφής μεταξύ σας εκδηλώνετε την ερωτική σας διάθεση με τρυφερότητα, μια αγκαλιά, ένα μασάζ… Επίσης, μην κοιμάστε ξεχωριστά επειδή ως μητέρα θέλετε να έχετε την αποκλειστική φροντίδα του μωρού.
Μην ανταγωνίζεστε τον άλλον
Προσπαθήστε να αποφεύγετε τους ανταγωνισμούς μεταξύ σας για το ποιος είναι πιο πιεσμένος, ποιος κάνει τα πιο πολλά στο σπίτι κ.λπ., γιατί κάτι τέτοιο υποτιμά τη σχέση και οδηγεί σε καυγάδες, ματαιώσεις και απογοητεύσεις. Δώστε περισσότερη σημασία στο πώς θα οργανώσετε καλύτερα την καθημερινή σας ζωή και κατανείμετε μεταξύ σας τις δουλειές που χρειάζεται να γίνουν. Οι μητέρες βάζετε τους πατέρες να εμπλέκονται στη φροντίδα του παιδιού και μην τα αναλαμβάνετε όλα μόνες σας. Γίνετε μία δυνατή ομάδα στη φροντίδα του παιδιού και προσπαθήστε να συμπεριφέρεστε ως “μαζί”. Έτσι θα νιώθετε ότι είστε πιο κοντά ο ένας με τον άλλον κι όχι απέναντι.
Μάθετε να ακούτε
Προσπαθήστε να ακούτε τον άλλον με το να γίνετε καλός ακροατής. Συζητάτε μεταξύ σας τις σκέψεις, τα άγχη σας, τους προβληματισμούς και τα συναισθήματά σας. Αφήστε και τον άλλον να μιλήσει για όσα σκέφτεται και νιώθει και μην ακυρώνετε τις απόψεις του. Μη θάβετε πράγματα και καταστάσεις που πονάνε, οποιοδήποτε ξεκαθάρισμα μόνον θετικές συνέπειες μπορεί να έχει στη σχέση σας ως ζευγάρι.
Μην αποκλείσετε την επαφή σας με τον έξω κόσμο
Μην κλειστείτε στην οικογενειακή σας γυάλα και μην περιορίζετε τις επαφές σας με τους φίλους ή τους συγγενείς σας, οι οποίοι μπορεί να σας βοηθήσουν κάποια στιγμή με τη φροντίδα του μωρού και να σας ανακουφίσουν. Έχετε υπόψη σας ότι δεν έχει ανάγκες μόνον το παιδί αλλά και εσείς ως ζευγάρι. Μια κοινωνική έξοδος και μια βόλτα χωρίς το μωρό θα σας βοηθήσει να αποκαταστήσετε την κοινωνική σας ζωή με την καινούργια σας οικογενειακή ζωή και να επανεκτιμήσετε και τη σχέση σας ως ζευγάρι.
Ζητήστε επαγγελματική βοήθεια αν είναι αναγκαίο
Μερικές καταστάσεις όπως η έντονη στεναχώρια, το αυξημένο άγχος κ.λπ. δικαιολογούν την αναζήτηση ενός επαγγελματία υγείας ιδιαίτερα όταν δημιουργούνται καταστάσεις κρίσης ανάμεσα στο ζευγάρι (συγκρούσεις, δυσκολία προσαρμογής κ.λπ.). Ζητήστε βοήθεια από έναν ψυχολόγο ο οποίος θα σας βοηθήσει να βιώσετε τα συναισθήματα και τις σκέψεις σας.