Δεν έχουμε όλοι εμμονή με τα κινητά μας. Κάποιοι τα κλείνουμε όταν επιστρέφουμε σπίτι. Κάποιοι τα βάζουμε στο αθόρυβο και τα κοιτάμε όταν χρειαστεί ή όταν τα παιδιά κοιμηθούν. Υπάρχουν, όμως, και γονείς που τα έχουν διαρκώς πάνω τους. Κοιτούν κάθε notification, απαντάνε στα emails τους και κοιτάνε βιντεάκια στο διαδίκτυο. Θα ακούσεις, μάλιστα, να λένε “το χρειάζομαι για τη δουλειά”.
Σύμφωνα με έρευνες αυτή η χρήση των κινητών από τους γονείς μπορεί να επηρεάσει τη συναισθηματική νοημοσύνη των παιδιών και τη συμπεριφορά τους, γιατί όταν οι γονείς είναι προσκολλημένοι στα κινητά τους αλλάζει η αντίδραση που έχουν απέναντι στα παιδιά τους. Δεν θα απαντήσουν με το ίδιο ενδιαφέρον, δεν θα καταλάβουν κάτι που θέλει ή χρειάζεται το παιδί, μπορεί μάλιστα να ενοχληθούν από τις ερωτήσεις ή τη διαρκή απαίτηση του παιδιού για προσοχή.
Οι έρευνες αποτυπώνουν το πρόβλημα, αφού δείχνουν ότι τα παιδιά των γονιών που χρησιμοποιούν κινητά μπροστά τους έχουν χαμηλότερη συναισθηματική νοημοσύνη, ενώ παρουσιάζουν προβλήματα συμπεριφοράς και προβλήματα συναισθηματικής φύσεως.
Μια έρευνα που έγινε σε παιδιά 3 έως 5 ετών έδειξε ότι ρωτούν τους γονείς πολύ λιγότερες ερωτήσεις όταν εκείνοι ασχολούνται με το κινητό τους ή όταν βλέπουν τηλεόραση ή είναι στο laptop.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, μάλιστα, οι γονείς είναι πιο πιθανό να αντιδράσουν άσχημα σε μια απαίτηση ή συμπεριφορά του παιδιού όταν είναι προσκολλημένοι στο κινητό τους ενώ τα παιδιά επιδεικνύουν πιο έντονη συμπεριφορά για να τραβήξουν την προσοχή των γονιών τους.
Φυσικά, η επιστήμη δεν λέει ότι ο γονιός που χαζεύει στο κινητό του μπροστά στα παιδιά του είναι ένας κακός γονιός, ούτε χρειάζεται να νιώθουμε τύψεις για αυτό. Όμως χρειάζεται να βάλουμε όρια στη χρήση των οθονών όταν περνάμε χρόνο με τα παιδιά μας και να τους προσφέρουμε πιο ποιοτικές στιγμές!
Διάβασε επίσης: