Είναι κακό να βρίζουμε μπροστά στα παιδιά; Να τους επιτρέπουμε να βλέπουν τηλεόραση; Είναι πιο δύσκολη η μετάβαση από το ένα στα δύο παιδιά; Το μωρό αλλάζει τη ζωή σου; Για όσα έχουμε ακούσει για τη γονεϊκότητα, για όσα πιστεύουμε και για όσα δεν ξέρουμε τι να πιστέψουμε, οι ειδικοί απαντούν και μας λένε τις αλήθειες που πρέπει να ακούσουμε.
Η μετάβαση από κανένα σε ένα παιδί είναι πιο δύσκολη από το ένα στα περισσότερα
Μύθος: Η μετάβαση από το ένα παιδί σε περισσότερα είναι επίσης δύσκολη, αφού σύμφωνα με την ψυχολόγο και συγγραφέα του βιβλίου ‘The Book You Wish Your Parents Had Read’, Philippa Perry, στο δεύτερο ή στο τρίο παιδί “πρέπει να μάθεις πως να είσαι γονιός ξανά από την αρχή”. Αυτό που πρέπει να εξασφαλίσεις είναι ότι η εμπειρία του νέου ερχομού θα είναι θετική για το μεγαλύτερο παιδί και να συνεχίσεις να σκέφτεσαι τις ανάγκες του.
Ο καλός γονιός δεν φωνάζει ποτέ
Μύθος: Δεν γίνεται να είσαι ήρεμος όλη την ώρα. Όλοι κουραζόμαστε, εκνευριζόμαστε και φωνάζουμε στα παιδιά. Όπως λέει η συγγραφέας του ‘The Danish Way of Parenting’, Iben Dissing Sandahl, αυτό που έχει σημασία είναι το τι κάνουμε μετά τις φωνές. “Όταν ηρεμήσεις, πήγαινε στο παιδί και πες ‘ συγγνώμη, δεν έπρεπε να σου φωνάξω’. Εξήγησε ότι δεν είσαι τέλειος, πως δεν ήταν σωστό αυτό που έκανες και πως θα προσπαθήσεις να γίνεις καλύτερος”.
Το μωρό δεν αλλάζει τη ζωή σου
Μύθος: Το μωρό σε αλλάζει σωματικά και ψυχολογικά, σύμφωνα με τη μαία Anna Hammond. “Αλλάζει τις σχέσεις σου και την κοινωνική σου ζωή. Τα νεογέννητα χρειάζονται ασφάλεια, φαγητό, ζεστασιά και σύνδεση για να επιβιώσουν. Όσο περνάει ο χρόνος- περίπου από 3 μηνών και έπειτα- θα μπορέσεις να βρεις λίγο χρόνο για να συνδεθείς με τον παλιό σου εαυτό”, λέει εξηγώντας ότι οι γυναίκες μετά τη γέννα καλό είναι να θυμούνται σταδιακά τι είχε σημασία στη ζωή τους πριν το παιδί, μια βόλτα με φίλους ή η γυμναστική.
Οι οθόνες κάνουν κακό στα παιδιά
Μύθος: Δεν είναι οι οθόνες που κάνουν κακό στα παιδιά αλλά ο τρόπος που τις χρησιμοποιούν. Αν οι οθόνες είναι σαν την “πιπίλα” των μεγαλύτερων παιδιών για να ηρεμήσουν ή να απασχοληθούν, τότε αυτό δημιουργεί περισσότερα προβλήματα. Οι γονείς πρέπει να θέσουν κανόνες για τη χρήση τους, το πότε, πόσο και πως θα κάνουν χρήση του διαδικτύου ή της τηλεόρασης.
Δεν κάνει να βρίζουμε μπροστά στα παιδιά
Αλήθεια: Οι βρισιές ενθαρρύνουν τα παιδιά να χρησιμοποιούν ολοένα και λιγότερες λέξεις. Υπάρχουν τόσες όμορφες λέξεις, όμως κάποιοι αρκούνται σε βρισιές, εξηγεί η Iben Dissing Sandahl τονίζοντας πως “υπάρχουν πολλές λέξεις για να εκφράσουμε τι νιώθουμε”. Κι επειδή οι ενήλικες βρίζουμε, αν το κάνουμε μπροστά στα παιδιά, δεν ήρθε το τέλος του κόσμου. Απλά πρέπει να εξηγήσουμε γιατί είμαστε εκνευρισμένοι και να είμαστε ειλικρινείς με τα παιδιά μας. Μια όμορφη συμβουλή είναι να τα ρωτήσουμε “ποια λέξη θα μπορούσαμε να είχαμε χρησιμοποιήσει αντί για τη βρισιά”.
Οι καλοί γονείς είναι ανιδιοτελείς
Μύθος: “Ένας γονιός που είναι εντελώς ανιδιοτελής είναι μάρτυρας, όχι γονιός” εξηγεί η ψυχολόγος Philippa Perry. Ο γονιός δεν πρέπει να αμελεί τις ανάγκες του, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να έχει και το παιδί ως προτεραιότητα. Καλό είναι να εκφράζει τις ανάγκες του στο παιδί αλλά και τα συναισθήματά του. Αν για παράδειγμα, θέλεις να φύγετε από την παιδική χαρά, μην λες “φεύγουμε γιατί κάνει κρύο”, πες “φεύγουμε γιατί κρυώνω και κουράστηκα”. Τα παιδιά θέλουν την ειλικρίνειά μας και θέλουν να είμαστε ευτυχισμένοι. Αυτό σημαίνει ότι δεν μπορούμε να αγννούμε τις ανάγκες μας όλη την ώρα.
Μην αλλάζεις γνώμη/ μην δείχνεις την αδυναμία σου
Μύθος: Όταν οι γονείς προσπαθούν να θέσουν όρια, πολλές φορές αρνούνται να αλλάξουν γνώμη για να μην μπερδέψουν τα παιδιά και φοβούνται να δείξουν την αδυναμία τους για να μην χάσουν “το κύρος” τους. Σύμφωνα με τους ειδικούς, όμως αυτό δεν ισχύει. Από τη μία υπάρχει αυστηρότητα και από την άλλη το χάος. “Εάν δεν αλλάζεις γνώμη μαθαίνεις στα παιδιά σου να είναι άκαμπτα και αυστηρά. Το καλύτερο είναι να είσαι αληθινός. Οι αληθινοί άνθρωποι κάποιες φορές αλλάζουν τη γνώμη τους και κάποιες φορές αμφιταλαντεύονται”, λέει η Perry.
Μπορείς να διορθώσεις λάθη που έκανες με τα παιδιά
Αλήθεια: Πόσες τύψεις κι ενοχές για λάθη που έχουμε κάνει. Άραγε τραυματίσαμε το παιδί ανεπανόρθωτα; Σύμφωνα με τους ειδικούς, ποτέ δεν είναι αργά να μάθουμε από τα λάθη μας και να προσπαθήσουμε να τα διορθώσουμε. Αυτό, βέβαια, ισχύει περισσότερο όταν τα παιδιά μεγαλώνουν αφού τα πρώτα χρόνια στη ζωή ενός παιδιού είναι καθοριστικά. “Από τη γέννηση μέχρι τα πέντε, ειδικά μέχρι τα δύο”, λέει η Perry “είναι καθοριστική περίοδος. Το μωρό τότε είναι σε περίοδο που διαμορφώνεται και εάν οι γονείς είναι τρυφεροί και αξιόπιστοι, τότε τα παιδιά αναπτύσσουν εμπιστοσύνη για τον κόσμο”. Όπως τονίζει, όμως, χειρότερο από το λάθος είναι να το να μην προσπαθήσουμε να το διορθώσουμε.