Ως ενήλικες, συνήθως σκεφτόμαστε τις συνηθισμένες αποφάσεις για τη νέα χρονιά: «θα χάσω 20 κιλά», «θα πηγαίνω στο γυμναστήριο κάθε μέρα», «θα αρχίσω να τρώω υγιεινά και να κάνω δίαιτα». Καλό είναι και εμείς οι ίδιοι να σκεφτούμε φέτος διαφορετικά, αλλά και να βοηθήσουμε τα παιδιά να μάθουν πώς να θέτουν και οι ίδιοι ατομικούς και ομαδικούς (οικογενειακούς ή με τους φίλους τους) στόχους.
Σύμφωνα με την Jennifer Katzenstein, Ph.D., από το Κέντρο Συμπεριφορικής Υγείας του Νοσοκομείου Παίδων Johns Hopkins, υπάρχουν μερικά πράγματα που αξίζει να λάβουμε υπ΄όψιν όταν θέτουμε στόχους μαζί με τα παιδιά.
Θα πρέπει οι γονείς να ενθαρρύνουν τις αποφάσεις της Πρωτοχρονιάς ως οικογένεια ή ως άτομο;
Και τα δύο! Αλλά το κλειδί είναι να βεβαιωθούμε πως πρόκειται για στόχους που μπορούμε να υλοποιήσουμε, πως όλοι θέλουν πραγματικά αυτό που συζητάμε και πως ο τρόπος που το διατυπώνουμε είναι θετικός κι όχι αρνητικός- δηλ. όχι τι δεν πρέπει να κάνουμε, αλλά τι θέλουμε να κάνουμε.
Ποια είναι τα χαρακτηριστικά που θα πρέπει να έχουν οι στόχοι μας;
Οι στόχοι μας θα πρέπει να έχουν τα εξής 5 χαρακτηριστικά: να είναι συγκεκριμένοι, μετρήσιμοι, εφικτοί, ρεαλιστικοί και να μπορούν να υλοποιηθούν εντός του χρόνου που ορίζουμε.
Μερικές καλές ιδέες
Παρέα με τα παιδιά μπορούμε να ορίσουμε κάποιους στόχους, όπως:
-Να είμαστε καλοί και να κάνουμε μια καλή πράξη την ημέρα.
-Ως γονείς, να επαινούμε τα παιδιά μας κάθε μέρα για κάτι που έκαναν καλά.
-Ως παιδιά, να φροντίζουμε να ευχαριστούμε κάποιον κάθε μέρα.
-Ως οικογένεια να κάνουμε κάτι μαζί εθελοντικά: να στηρίξουμε μια ομάδα ή φιλανθρωπικό ίδρυμα, να συμμετάσχουμε στην επόμενη δενδροφύτευση, ή να βοηθήσουμε κάποιον στη γειτονιά μας.
-Να μαθαίνουμε μια νέα λέξη κάθε μέρα.
-Να καθιερώσουμε μια οικογενειακή δραστηριότητα από κοινού (βραδιά παιχνιδιού, χειροτεχνία κ.λπ.) συγκεκριμένη μέρα της εβδομάδας
-Να μαθαίνουμε να μεταμορφώνουμε μια αρνητική σκέψη κάθε μέρα.
-Να αφιερώνουμε όλοι λιγότερο χρόνο στα ηλεκτρονικά, τα βιντεοπαιχνίδια, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κ.λπ.
-Να χρησιμοποιούμε λιγότερο πλαστικό, να είστε πιο φιλικοί προς το περιβάλλον.
Ποιοι είναι κάποιοι διασκεδαστικοί τρόποι για να προβάλουμε τις αποφάσεις μας;
Το να γράψει ο καθένας την απόφασή του και να την αναρτήσει σε ένα μέρος που να την βλέπει κάθε μέρα είναι μια πολύ καλή ιδέα, όπως π.χ στον καθρέφτη του μπάνιου, και αυτό είναι ένα εξαιρετικό μέρος για να χρησιμοποιήσουμε ειδικούς μαρκαδόρους και να γράψουμε τις αποφάσεις μας και να τις υπενθυμίζουμε στον εαυτό μας κάθε μέρα.
Μπορούμε επίσης να χρησιμοποιήσουμε βάζα για να παρακολουθούμε πόσες φορές κάνουμε τις αποφάσεις μας, βάζοντας μια χάντρα ή μια πέτρα στο βάζο, ή να οργανώσουμε έναν οικογενειακό διαγωνισμό για το πόσες μέρες στη σειρά μείναμε πιστοί στην απόφασή μας – κι όταν χάνουμε, θα πρέπει να ξεκινήσουμε και πάλι από την αρχή, και όποιος έχει το μεγαλύτερο σερί κάθε μήνα, κερδίζει!
Αλλά το πιο σημαντικό είναι να καθίσουμε και να μιλήσουμε ως οικογένεια. Μια νέα χρονιά είναι μια νέα αρχή και γεμάτη πολλή διασκέδαση και ευκαιρίες.