Μήπως μοιράζεσαι πολλές φωτογραφίες των παιδιών σου στα social media;

Από τη στιγμή που ποστάρετε μία φωτογραφία με το παιδί σας στα social media δεν μπορείτε να είστε σίγουροι για τη… μοίρα της. Γι’αυτό φροντίστε να παίρνετε κάποια μέτρα ασφαλείας που θα προστατέψουν το παιδί σας αλλά και εσάς.

Ως άνθρωποι, είναι στη φύση μας να μοιραζομάστε τη χαρά μας αλλά και τις ανησυχίες μας. Μοιραζόμαστε ιστορίες, μοιραζόμαστε γεύματα, μοιραζόμαστε πληροφορίες. Και με τα social media, μπορούμε να μοιραστούμε τα πάντα με περισσότερους ανθρώπους, πιο εύκολα από ποτέ.

Και είναι αλήθεια δελεαστικό το να μοιραζόμαστε τις τρελές, αστείες, τρυφερές ή απίθανες στιγμές των παιδιών στα social media. Είμαστε υπερήφανοι για τα παιδιά και θέλουμε να μάθουν όλοι τις επιτυχίες τους. Ο κόσμος του διαδικτύου, όμως, δεν είναι αθώος και είναι στο χέρι σας να προστατεύετε τα παιδιά από την έκθεση σε αυτόν. Είναι πολύ διαφορετικό το να δημιουργήσετε ένα άλμπουμ με φωτογραφίες, που βρίσκεται στο σπίτι και το δείχνετε σε συγγενείς και φίλους από το να τις αναρτάτε σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, πόσο μάλλον όταν το προφίλ σας είναι ανοιχτό σε πάρα πολλά άτομα. Ο καθένας, ακόμα και άγνωστοι, μπορεί όχι απλά να δουν τη φωτογραφία, αλλά να την κατεβάσουν στον υπολογιστή τους, να την επεξεργαστούν και να τη φυλάξουν, με όποιους κινδύνους αυτό συνεπάγεται.

Προτού ποστάρετε την επόμενη φωτογραφία του παιδιού σκεφτείτε τα εξής:

Το ψηφιακό αρχείο
Εκθέτοντας το παιδί σε διάφορες ηλικίες μέσω φωτογραφιών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δημιουργείτε το λεγόμενο «ψηφιακό αρχείο» του παιδιού. Ο καθένας μπορεί να έχει πληροφορίες για τη ζωή του παιδιού, τις οποίες μπορεί να διαχειριστεί όπως θέλει. Ενδέχεται μέσω φωτομοντάζ να πειραχτούν και να διαρρεύσουν στο σχολικό περιβάλλον των παιδιών φωτογραφίες με π.χ. το πρόσωπο του παιδιού με το σώμα κάποιας πορνοστάρ. Σκεφτείτε τον χλευασμό ή, ακόμα χειρότερα, το bullying που θα ακολουθήσει από τους συμμαθητές του.

Την κλοπή ηλεκτρονικής ταύτοτητας
Ο οποιοσδήποτε, χρησιμοποιώντας τη φωτογραφία του παιδιού και τις πληροφορίες (π.χ. όνομα, ηλικία, σχολείο κ.λπ.), μπορεί να φτιάξει ένα ψεύτικο προφίλ το οποίο θα το χρησιμοποιεί για όποιον σκοπό θέλει.

Το ό,τι ανεβαίνει, δεν καταβαίνει
Ακόμη κι αν διαγράψετε τις φωτογραφίες που έχετε ανεβάσει, διαγράφονται από τη σελίδα σας αλλά παραμένουν για πάντα στα αρχεία του μέσου κοινωνικής δικτύωσης που τις δημοσιεύσατε.

Τι να κάνετε

• Αποφεύγετε αυτές τις φωτογραφίες: τις γυμνές φωτογραφίες των παιδιών στη θάλασσα ή όταν κάνει μπάνιο, φωτογραφίες από σχολικές γιορτές ή παιδικά πάρτι, χωρίς τη συγκατάθεση των άλλων γονιών, φωτογραφίες ή πληροφορίες για το σχολείο του παιδιού.
• Διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου: Διαφορετικά μπορεί ακούσια να δώσετε άδεια σε άλλες ιστοσελίδες ή χρήστες να πάρουν τις φωτογραφίες σας.
• Ελέγξτε τις Ρυθμίσεις Ασφάλειας: Για να προστατέψετε το περιεχόμενο των φωτογραφιών σας περιορίστε αυτούς που επιτρέπεται να τις δουν, μόνο οι Φίλοι σας (ούτε καν οι Φίλοι των Φίλων) και επιλέξτε να ενημερώνεστε κάθε φορά που κάποιος σας κάνει tag σε μία φωτογραφία, προκειμένου να την εγκρίνετε πριν δημοσιευτεί. Επίσης, επιλέξτε να κρατάτε τις φωτογραφίες σας «κρυφές» από τις μηχανές αναζήτησης.
• Μη γράφετε λεπτομέρειες του παιδιού σας κάτω από κάθε φωτογραφία, όπως πχ ονοματεπώνυμο, σχολεία, το όνομα του παιδότοπου που παίζετε ή τη διεύθυνσή σας. Όταν «ανεβάζετε» φωτογραφίες σας, καλό είναι να έχετε κλειστή τη ρύθμιση της τοποθεσίας που δείχνει πού ακριβώς βρίσκεστε τη δεδομένη στιγμή.
• Ελέγχετε τους φίλους σας. Μην αποδέχεστε αιτήματα φιλίας από άτομα που δεν γνωρίζετε.
• Μη µπαίνετε σε ιστότοπους όπου ζητείται κωδικός (password) από υπολογιστές σε δηµόσιους χώρους (αεροδρόµια, κ.λπ.)
• Μη δίνετε τους κωδικούς σας σε κανέναν, ακόµα και στους πιο στενούς σας φίλους. Αν πιστεύετε ότι κάποιος κωδικός σας µαθεύτηκε ή εκλάπη, αλλάξτε τον αμέσως.
• Ενημερώστε τους φίλους σας ότι δεν θέλετε να δημοσιεύουν καμία φωτογραφία ή πληροφορία, στην οποία εμφανίζεται ή αναφέρεται το παιδί σας.

Σε περίπτωση που ανησυχείτε ή πιστεύετε ότι φωτογραφίες του παιδιού σας χρησιμοποιούνται από άλλους, χωρίς τη δική σας συγκατάθεση, το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να απευθυνθείτε στο Cyber Alert, την εφαρμογή για επικοινωνία με την Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος σε Πραγματικό Χρόνο –μάθετε περισσότερα εδώ- ή στο τηλέφωνο της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος στα 210-6476464, 210-6476000.

Καλό είναι να θυμάστε το εξής: Από τη στιγμή που αγαπάτε τα παιδιά σας, ο βασικός σας στόχος είναι να τα προστατεύετε, οπότε κρατήστε τις φωτογραφίες τους μακριά από το Ίντερνετ και προτιμήστε τις αναμνήσεις σας να τις μοιράζεστε με τους δικούς σας ανθρώπους και όχι στα social media.

Δημοσιογραφική επιμέλεια: Φίλια Μητρομάρα

Ακολούθησε το TheMamagers στο Instagram

Διαβάστε περισσότερα

Best of network