Παγωτό για μεσημεριανό γεύμα, ένα γεμάτο ντουλάπι από μπισκότα και καραμέλες και αμέτρητα σοκολατάκια στο ψυγείο για να δοθούν ως επιβράβευση επειδή “έφαγε όλο το φαγητό του”! Η Ελληνίδα μάνα που έγινε γιαγιά, και θεωρεί τα εγγόνια της δυο φορές παιδιά της, περνάει στην αντεπίθεση και προσφέρει την αγάπη της πάντα με ένα γλυκό στο χέρι. Μαμά VS γιαγιάς λοιπόν!
Όταν εσείς πασχίζετε να σχεδιάσετε ισορροπημένα γεύματα για τα παιδιά και να τα εκπαιδεύσετε διατροφικά, περιορίζετε τα γλυκά στο ένα την εβδομάδα και δεν δίνετε χυμούς με ζάχαρη όλη αυτή η δουλειά πάει χαμένη όταν τα παιδιά περνούν το κατώφλι της γιαγιάς. Οι περισσότερες γιαγιάδες νομίζουν ότι όσο πιο πολύ μπουκώσουν το παιδί τόσο πιο καλό του κάνουν. Κι αυτό είναι η αφορμή που μπορεί να δημιουργήσει μεγάλες οικογενειακές διαμάχες.
Τι μπορείτε να κάνετε λοιπόν;
Πολλοί γονείς είναι σε δίλημμα: να δείξουν τη δυσαρέσκειά τους κινδυνεύοντας να προσβάλλουν τους γονείς ή τα πεθερικά τους ή να μην πουν τίποτα προκειμένου να μη δημιουργήσουν φασαρία πνίγοντας το θυμό τους; Αν και δεν υπάρχουν συγκεκριμένες συνταγές εκείνο που εσείς θα πρέπει να κάνετε είναι αυτό που θεωρείτε το καλύτερο για τα παιδιά σας. Μερικές φορές είναι απαραίτητο να μιλήσετε. Και κάποιες φορές δεν πειράζει να κάνετε τα “στραβά μάτια”.
Εξηγήστε χωρίς να διατάζετε. Για παράδειγμα, εάν πιστεύετε ότι το παιδί σας καταναλώνει αρκετά γλυκά στη γιαγιά ή έρχεται στο σπίτι από τη γιαγιά με πόνο στην κοιλιά μιλήστε της. Οπωσδήποτε. Ακόμη κι όταν η γιαγιά φροντίζει το παιδί θα πρέπει να βάζετε όρια στην πρόσληψη τροφής επειδή αυτή μπορεί να επηρεάσει και τις καθημερινές συνήθειες του παιδιού και να το οδηγήσει σε παχυσαρκία. Έτσι, εάν λείπετε αρκετές ώρες από το σπίτι ετοιμάστε εσείς οι ίδιοι το φαγητό του παιδιού από την προηγούμενη μέρα, όσο δύσκολο κι αν σας φαίνεται. Εξηγήστε στη γιαγιά ότι το παιδί πρέπει να μάθει να αντιλαμβάνεται το πότε πεινάει, πότε είναι χορτάτο, πότε διψάει κ.λπ.
Δεν χρειάζεται να φωνάζετε. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να κάνετε τη μαμά σας ή την πεθερά σας να νιώθουν κακές που έδωσαν έναν χυμό στο παιδί σας ή να τις κατηγορείτε ότι δεν φροντίζουν για την υγεία του παιδιού σας. Μην συμπεριφέρεστε στη γιαγιά αυταρχικά θέτοντας κανόνες υπό τη μορφή διαταγών. Κρατήστε τη συζήτηση όσο το δυνατόν πιο απλή π.χ. “Η Μαρία είχε ένα χαλασμένο δόντι στην τελευταία επίσκεψή της στον οδοντίατρο, έτσι αποφεύγουμε τη ζάχαρη” ή “ο Μάριος έχει δυσκοιλιότητα, οπότε φροντίζουμε να τρώει περισσότερα φρούτα και λαχανικά με το μεσημεριανό γεύμα”. Το «Είπε ο γιατρός ότι..» είναι επίσης μία φράση που θα σας φανεί σωτήρια καθώς οι μεγαλύτερης ηλικίας άνθρωποι έχουν μάθει να ακούν με διαφορετικό τρόπο, οπότε θα πρέπει να τους μιλήσετε στη «δική τους γλώσσα».
Κάθε σπίτι έχει τους δικούς του κανόνες. Το παιδί μπορεί να έχει ένα επιπλέον επιδόρπιο στο σπίτι της γιαγιάς, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι ισχύει το ίδιο και στο δικό σας σπίτι.
Γίνετε πιο ευέλικτοι. Το σπίτι της γιαγιάς είναι μια ευκαιρία να δοκιμάσουν τα παιδιά νέα τρόφιμα και διαφορετικούς τρόπους μαγειρέματος. Εάν το παιδί σας τρώει παγωτό μία φορά την εβδομάδα στη γιαγιά ή πατάτες τηγανητές προσπαθήστε να μην τα τρώει και στο σπίτι.
Εσείς είστε εκείνοι που έχετε την απόλυτη ευθύνη των παιδιών και κανείς άλλος. Μη δίνετε το δικαίωμα στις γιαγιάδες να αναλαμβάνουν ρόλο «γονέα». Μπορεί αυτός ο ρόλος να σας εξυπηρετεί αλλά μη γκρινιάζετε και μην απαιτείτε να πάρουν πίσω το ρόλο που οι ίδιοι τις αναθέσατε. Ξεκαθαρίστε τους ρόλους και μην αφήνετε στη γιαγιά όλη την ευθύνη για την ανατροφή των παιδιών επειδή είναι βολικό για εσάς. Μην ξεχνάτε όποιος μαγειρεύει είναι αυτός που έχει την εξουσία στο σπίτι!
Χαρείτε τις γιαγάδες! Τέλος, μην ξεχνάτε πως η φροντίδα της γιαγιάς στα παιδιά είναι πολύτιμη βοήθεια. Δείξτε πόσο πολύ εκτιμάτε το χρόνο που περνάει με τα παιδιά σας και την αγάπη που τους δείχνει. Δεχθείτε ότι ο ρόλος της γιαγιάς είναι για να «κακομαθαίνει» το εγγόνι. Φέρτε στο μυαλό σας τις δικές σας αναμνήσεις από τις γιαγιάδες σας και θα βρείτε ότι αναπολείτε πρώτα από όλα τα χατήρια που σας έκαναν. Όσο είστε εσείς εκεί ως γονείς να θέσετε τα όρια, τους κανόνες και τις βάσεις για την ανατροφή των παιδιών σας μπορείτε να αντιμετωπίζετε τις γιαγιάδες άφοβα!