Για τα παιδιά είμαστε οι ήρωές τους, οι τέλειοι γονείς. Θέλουν να μας μιμηθούν και να συμπεριφέρονται όπως εμείς. Τι συμβαίνει, όμως, στο μυαλό τους όταν δεν μας βλέπουν να κάνουμε κανένα λάθος; Προσπαθούν να γίνουν τέλειοι όπως εμείς, αλλά απογοητεύονται διαρκώς γιατί κανείς δεν είναι τέλειος.
Τα παιδιά που αγχώνονται ότι πρέπει να τα κάνουν όλα τέλεια είναι παιδιά που δεν μαθαίνουν να έχουν αντοχή στις προκλήσεις, δεν μπορούν να διαχειριστούν τις ήττες και βιώνουν υπερβολικό άγχος.
Πώς μπορούμε να το διορθώσουμε;
Υπάρχει μια έκφραση που μπορούμε να τη λέμε στα παιδιά μας ώστε να μάθουν ότι όχι μόνο δεν είμαστε τέλειοι, όχι μόνο κάνουμε λάθη αλλά μπορούμε να τα διαχειριστούμε. Μια φράση που τα μαθαίνει ότι στη ζωή υπάρχουν δεύτερες ευκαιρίες και δυνατότητες να διορθώσουμε ό,τι δεν μας αρέσει ή τα λάθη μας.
“Ας το δοκιμάσουμε ξανά”
-Αν το παιδί προσπαθεί να δέσει, για παράδειγμα, τα κορδόνια του και απογοητεύεται επειδή δεν τα καταφέρνει, μπορούμε να πούμε “δεν πειράζει, μπορείς να το δοκιμάσεις ξανά”
-Αν μιλήσεις με έντονο ύφος τότε πες στο παιδί “άσε με να το δοκιμάσω ξανά” και διόρθωσε το λάθος σου.
-Αν το παιδί τρέχει ενώ κρατάει το ποτήρι του και το ρίξει κάτω, πες του “δοκίμασέ το ξανά χωρίς να τρέχεις”
-Αν μιλήσει άσχημα ή δεν ακολουθήσει ένα κανόνα του σπιτιού, δώσε του μια ακόμα ευκαιρία λέγοντάς του “δόκιμασέ το ξανά”.
Με αυτή τη φράση το παιδί νιώθει ότι το καθοδηγούμε σωστά, του παρέχουμε ασφάλεια, τρυφερότητα και αγάπη. Έχουμε υπομονή μέχρι να μάθει κάτι και αποδεχόμαστε τα λάθη που μπορεί να προκύψουν! Αρκεί να το δοκιμάσουμε ξανά…
Διάβασε επίσης: