Γονεϊκότητα: Τι είναι αυτό που μας αγχώνει τελικά πιο πολύ;

Μια πολύ ενδιαφέρουσα έρευνα έκανε η ραδιοφωνική Cross Country Checkup του CBS ζητώντας από τους γονείς να περιγράψουν τα θέματα που προκαλούν το μεγαλύτερο άγχος στις οικογένειές τους. Η ραδιοφωνική εκπομπή δέχθηκε απαντήσεις γονέων από όλη τη χώρα, οι οποίοι μίλησαν για το πόσο έχουν αλλάξει τα πράγματα ως προς την γονεϊκότητα, μίλησαν για το burn out και την απομόνωση, μεταξύ άλλων.

«Εγώ μεγάλωσα στις δεκαετίες του ’80 και του ’90, ενώ εκείνη, ήταν στα τέλη της δεκαετίας του ’90, κι αυτό αποτελεί ένα κάποιο χάσμα», δήλωσε ο Albert Jame για τις διαφωνίες που έχει με τη σύζυγό του σχετικά με την ανατροφή των παιδιών. «Αρχίζεις να βλέπεις πόσο διαφορετικά προσεγγίζει τα πράγματα η επόμενη γενιά».

Κάποιοι γονείς μίλησαν στην εκπομπή για γενικότερα θέματα όπως η ανάγκη να σπάσουν κύκλους γενεών και να μάθουν στα παιδιά να ρυθμίζουν τα συναισθήματά τους, άλλοι όμως ήταν πολύ πιο συγκεκριμένοι για το τι τους προκαλούσε το μεγαλύτερο άγχος.

«Πώς να χειριστούμε τους ιδιότροπους φαγάδες», είπε η Melanie Reaveley από την Cowichan Valley της B.C., εξηγώντας ότι όταν εκείνη και ο σύντροφός της απέκτησαν το δεύτερο παιδί τους, δεν είχαν πια την ενέργεια για μάχες για το φαγητό και ενέδωσαν. «Είναι σχεδόν 17 ετών τώρα και μαντέψτε τι; Εξακολουθεί να τρώει δύσκολα. Εξακολουθούμε να ανησυχούμε γι’ αυτό».

Η ανατροφή των παιδιών έχει αλλάξει πραγματικά

Η απόκτηση παιδιών είναι όλο και πιο δαπανηρή, χρονοβόρα και αγχωτική ήταν τα μηνύματα που εισηγήθηκε για τη δημόσια υγεία που εξέδωσε ο γενικός χειρουργός των ΗΠΑ. Τον Αύγουστο, ο Dr. Vivek Murthy προειδοποίησε για τις επιπτώσεις του σύγχρονου άγχους στην ψυχική υγεία των γονέων, λέγοντας ότι οι σημερινοί γονείς αντιμετωπίζουν μοναδικές προκλήσεις, όπως το αυξανόμενο κόστος ζωής, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και η κρίση ψυχικής υγείας των νέων.

Συν τοις άλλοις, ορισμένοι ειδικοί έχουν υποστηρίξει ότι η γονική μέριμνα έχει γίνει πιο έντονη. Τα στοιχεία δείχνουν ότι οι γονείς σήμερα περνούν περισσότερο χρόνο με τα παιδιά τους σε σχέση με τις προηγούμενες γενιές (ακόμη και ενώ περισσότερες γυναίκες εργάζονται με πλήρη απασχόληση) και ότι το κυρίαρχο σύγχρονο στυλ γονικής μέριμνας επικεντρώνεται στην αναγνώριση των συναισθημάτων του παιδιού – γεγονός που έχει αφήσει πολλούς γονείς να αισθάνονται εξαντλημένοι.

«Έχουμε αλλάξει την οπτική μας για τη μέριμνα των παιδιών μας», δήλωσε η Alyson Schafer, οικογενειακή σύμβουλος στο Κίνγκστον του Οντάν, ειδική σε θέματα γονέων και συγγραφέας του βιβλίου Ain’t Misbehavin’, Honey I Wrecked the Kids και Breaking the Good Mom Myth.

“Μπορεί να είναι δύσκολο να το πιστέψετε”, δήλωσε η Schafer στο Cross Country Checkup, “αλλά πριν από 100 χρόνια, δεν πιστεύαμε καν ότι η ανατροφή των παιδιών είχε σημασία”. Υπάρχει η πεποίθηση σήμερα ότι οι γονείς πρέπει να προσπαθούν να κρατούν τα παιδιά τους ευτυχισμένα όλη την ώρα, η οποία είναι πολύ διαφορετική από τις προηγούμενες γενιές, σημειώνουν άλλοι ειδικοί.

«Ζούμε πραγματικά σε μια πολύ εποχή γεμάτη φόβους», δήλωσε ο Schafer. «Νομίζουμε ότι τα παιδιά μας είναι πολύ εύθραυστα και μας λένε ότι πρέπει να ανησυχούμε για τα πάντα – από τη διατροφή ως αν το κάθισμα είναι ρυθμισμένο σε μια συγκεκριμένη γωνία», είπε. «Το επίπεδο εξειδίκευσης που πρέπει να έχει ένα γονιός και όλα όσα πρέπει να προσέχουν έχουν διογκωθεί υπερβολικά».

«Πού είναι το υποτιθέμενο χωριό;»

Ένα παλιό ρητό έλεγε πως χρειάζεται ένα ολόκληρο χωριό για να μεγαλώσει ένα παιδί, εννοώντας πως θα πρέπει να βοηθάνε πολλοί άνθρωποι στο μεγάλωμα ενός παιδιού καθώς και η πολιτεία, κι όχι μόνο οι γονείς.

Η Genevieve Gee από το Vaughan, Ont., δήλωσε ότι προσπαθεί να μην αγχώνεται καθώς μεγαλώνει τα τέσσερα παιδιά της, γνωρίζοντας ότι οι δύσκολες στιγμές δεν θα διαρκέσουν για πάντα. Αλλά αναγνώρισε επίσης ότι αυτό δεν θα ήταν εφικτό αν δεν είχε επιλέξει να ζήσει σε μια κοινότητα όπου ήξερε ότι θα είχε υποστήριξη.

«Νομίζω ότι αυτό είναι κάτι που λείπει από πολλές οικογένειες. Οι γονείς μου μένουν στη γωνία, έχω ένα σπουδαίο δίκτυο φίλων… έχουμε ένα σπουδαίο κοινοτικό κέντρο που βρίσκεται σε κοντινή απόσταση με τα πόδια από το σπίτι μας», δήλωσε η Gee. Και πρόσθεσε: «Αν δεν το είχαμε αυτό, δεν ξέρω αν θα είχαμε κάνει τις επιλογές που κάναμε για να έχουμε μια μεγάλη οικογένεια».

Οι περισσότεροι γονείς σήμερα νιώθουν όλο και περισσότερο απομονωμένοι και μοναχικοί, σημειώνει η έκθεση του γενικού ιατρού των ΗΠΑ, επικαλούμενη έρευνα του 2021, σύμφωνα με την οποία περίπου το 65% των γονέων και των κηδεμόνων βιώνουν μοναξιά, σε σύγκριση με το 55% των μη γονέων.

Σύμφωνα πάλι με έρευνα του περιοδικού Developmental Psychology: «Τα παιδιά μπορεί εξελικτικά να περιμένουν εξαιρετικά υψηλά επίπεδα σωματικής επαφής και φροντίδας, άμεσες καταπραϋντικές απαντήσεις στο κλάμα τους και προσωπική προσοχή από διάφορους φροντιστές και πέρα από τους βιολογικούς τους γονείς», γράφουν οι συγγραφείς στην ερευνητική εργασία.

Ωστόσο, οι προσδοκίες πρέπει να απαντηθούν κυρίως από ένα πρόσωπο: τη μητέρα. Που σημαίνει ότι το burn out είναι κάπως προδιαγεγραμμένο. Και μολονότι οι πατεράδες ασχολούνται σήμερα πολύ περισσότερο με την οικογένειά τους απ΄ό,τι στο παρελθόν, έρευνες έχουν δείξει ότι η ενασχόλησή τους αφορά κυρίως τα παιδιά και όχι τις δουλειές του σπιτιού που πέφτουν και πάλι στους ώμους των γυναικών.

Παράλληλα, οι μητέρες αναλαμβάνουν την επικοινωνία με το σχολείο και με τις άλλες μαμάδες φέροντας και αυτό το φορτίο. Τελικά τι μπορεί να γίνει; Να ξαναφτιαχτεί το σύστημα από την αρχή και να βοηθήσουν περισσότεροι άνθρωποι.

Ακολούθησε το TheMamagers στο Instagram

Διαβάστε περισσότερα

Best of network