Πολλοί σημερινοί γονείς μεγαλώσαμε με το “να γίνεις επιτυχημένος”, να σπουδάσεις, να βρεις μια καλή δουλειά, να έχεις χρήματα για όλα όσα θέλεις να κάνεις. Και πολλοί σημερινοί γονείς ήδη γνωρίζουμε ότι πρόκειται για έναν από τους μεγαλύτερους μύθους στην ανατροφή των παιδιών.
Όχι μόνο γιατί σπουδάσαμε αλλά δεν βρήκαμε καλή δουλειά ή δεν βγάλαμε χρήματα, αλλά κυρίως γιατί όταν γίναμε κι εμείς γονείς εύκολα συνειδητοποιήσαμε ότι άλλο επιτυχία άλλο ευτυχία.
Ευτυχία: Το Νο1 πράγμα που ξεχνάμε να διδάξουμε στα παιδιά μας
Όλοι οι γονείς θέλουμε τα παιδιά μας να πετύχουν αλλά αν τα μεγαλώνουμε μόνο για να γίνουν επιτυχημένα τότε ξεχνάμε τόσα άλλα. Και στην προσπάθειά μας να γίνουν επιτυχημένα δεν τους δίνουμε τις δεξιότητες που χρειάζονται για να γίνουν ευτυχισμένα. Όχι ότι δεν μπορεί να συνδυαστεί, αλλά συχνά τα γεμίζουμε με διαβάσματα, δραστηριότητες, κανόνες και προγράμματα που δεν επιτρέπουν το ελεύθερο παιχνίδι, εποικοδομητικό χρόνο σύνδεσης μαζί μας και χρόνο για να… βαρεθούν, να φανταστούν, να ονειρευτούν, να δουλέψει το μυαλό τους.
Συχνά ξεχνάμε ποια είναι πραγματικά τα παιδιά μας, τι θέλουν να κάνουν, ποιες είναι οι κλίσεις τους και τα ταλέντα τους. Θέλουμε καλούς βαθμούς και σωστούς μαθητές. Ξεχνάμε να τα ρωτήσουμε τι θέλουν, πώς πέρασαν, τι τους δυσκολεύει. Κι όταν δεν κάνουμε αυτές τις ερωτήσεις, δεν συνειδητοποιούμε ποιες πραγματικά είναι οι ανάγκες τους. Ποιες δεξιότητες χρειάζονται για να διαμορφώσουν μια υγιή σχέση με τον εαυτό τους, με τους φίλους τους, με τους συντρόφους τους.
Πώς η στοργή του γονέα διαμορφώνει την ευτυχία του παιδιού για μια ολόκληρη ζωή
Οι γονείς που έχουν στο μυαλό τους την “επιτυχία” μόνο, άθελά τους συνήθως, γεμίζουν με άγχος τα παιδιά, ενώ δεν τους έχουν μάθει πώς να διαχειρίζονται τα συναισθήματά τους, τον θυμό τους, το άγχος τους, τις εκρήξεις τους. Η δουλειά μας ως γονείς δεν είναι να “φτιάξουμε” τα παιδιά μας ή να τα αλλάξουμε, όπως λέει και η συγγραφέας Mel Robbins, αλλά να δούμε μέσα από τα παιδιά μας τον εαυτό μας και να γίνουμε εμείς η καλύτερη εκδοχή του εαυτού μας. Έτσι θα γίνουμε καλύτεροι για τα παιδιά μας και δεν θα τους μεταδίδουμε τα δικά μας “θέλω” και τα δικά μας “άγχη”.
Άκου ένα απόσπασμα από το πολύ ενδιαφέρον podcast της:
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Διάβασε επίσης:
Η θεωρία του old fashioned parenting – μήπως οι γονείς μας τα έκαναν καλύτερα;