Οι συμβουλές για νέους γονείς μπορούν να μας κάνουν καλύτερους γονείς, να μας ενθαρρύνουν να διαβάσουμε, να μάθουμε, να χαλαρώσουμε. Μπορούν, όμως, και να μας αγχώσουν, να μας μπερδέψουν, να μας φέρουν σε μια απόσταση από το… ένστικτό μας.
Μια μαμά, για παράδειγμα, που θέλει το καλύτερο για το μωρό της, μπορεί να αποφασίσει να θηλάζει αποκλειστικά αλλά η παιδίατρος να ζητάει και ξένο γάλα επειδή δεν της αρέσουν οι καμπύλες. Μια άλλη μαμά μπορεί να έχει αποφασίσει να μην δώσει πουρέ στο παιδάκι της αλλά να δώσει από την αρχή finger food, αλλά στην πορεία να αλλάξει γνώμη.
Η κάθε μαμά και ο κάθε μπαμπάς ενημερώνονται και αποφασίζουν αυτό που είναι καλύτερο για το μωρό τους, όμως πολλές φορές, μέσα στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν καθημερινά, παθαίνουν εμμονή με κάποιες τεχνικές (π.χ. θα κάνω εκπαίδευση ύπνου στους 6 μήνες) ή με κάποια στιλ γονεικότητας (π.χ. το gentle parenting).
Αυτό που πρέπει να θυμόμαστε και συχνά μας το υπενθυμίζουν και οι ειδικοί είναι ότι όποια απόφαση κι αν πάρουμε, το αποτέλεσμα πολλές φορές θα είναι το ίδιο (είτε δώσουμε πουρέ είτε δώσουμε μήλο σε κομματάκια, το παιδί θα φάει). Άρα, ουσιαστικά αποφασίζουμε τι είναι αυτό που είναι καλύτερο για τη δική μας περίπτωση, για τη δική μας οικογένεια, για το δικό μας παιδί και τις προτιμήσεις του.
Το πιο έξυπνο πράγμα που μπορεί να κάνει μια νέα μαμά είναι, λοιπόν, να εμπιστευθεί τον εαυτό της. Να ενημερωθεί, να ακούσει τους γιατρούς, να ακούσει το ένστικτό της και να πράξει αυτό που βλέπει ότι είναι καλύτερο για εκείνη και το παιδί της. Και το πιο σημαντικό: Αν επιλέξεις κάτι, δεν σημαίνει ότι πρέπει να το ακολουθήσεις μέχρι τέλους.
Μπορείς να θηλάζεις ΚΑΙ να δίνεις ξένο γάλα αν αυτό σε βολεύει
Μπορείς να κάνεις συγκοίμηση ΚΑΙ να κοιμάσαι κάποιες μέρες χωρίς το παιδί
Μπορείς να δώσεις finger food ΚΑΙ να δίνεις πουρέ σε ορισμένες τροφές
Μπορείς να θηλάζεις ΚΑΙ να δώσεις πιπίλα
Μπορείς να έχεις ρουτίνα ύπνου ΚΑΙ κάποιες φορές να την προσαρμόζεις ανάλογα με τις δουλειές σου
Κι αυτό μερικές φορές το ξεχνάμε οι νέες μαμάδες. Αλλά ας μη ξεχνάμε ότι αν θέλουμε το καλύτερο για τα παιδιά μας, τότε πρέπει να εμπιστευθούμε τον εαυτό μας!
Διάβασε επίσης:
Νέα μαμά και άγχος: Πώς να το διαχειριστείς