Τι μπορείς να κάνεις όταν δεν συμπαθείς τους γονείς από τους φίλους των παιδιών σου

Είναι Παρασκευή πρωί και καθώς ετοιμάζεις το πρωινό, το παιδί σου σε ρωτά εάν μπορεί να καλέσει το φίλο σου να έρθει σπίτι για παιχνίδι μετά το σχολείο. Δέχεσαι αμέσως, αφού το θεωρείς πολύ καλή ιδέα και ευκαιρία για χαλάρωση, ωστόσο μετά το παιδί σου αναφέρει το όνομα του φίλου του και εσύ νιώθεις τη διάθεσή σου να αλλάζει. Γιατί; Όσο κι αν χαίρεσαι που το παιδί σου έχει κάνει φιλίες, ακριβώς όπως θα έπρεπε δηλαδή, νιώθεις κάπως αμήχανα, αφού δεν τρέφεις ιδιαίτερη συμπάθεια για τη μητέρα του εν λόγω παιδιού. Κάθε φορά που βρίσκεστε για να παίξουν τα παιδιά σας ή συναντιέστε σε κάποιο πάρτι, επιβεβαιώνεις ολοένα και περισσότερο πως εσύ και το εν λόγω άτομο δεν θα γίνεται ποτέ φίλοι. Φυσικά, αυτή είναι μία φυσιολογική αντίδραση, αφού δεν γίνεται να συμπαθείς ή να ταιριάζεις με τους πάντες. Ταυτόχρονα ωστόσο νιώθεις τύψεις, αφού δεν θέλεις να αποκόψεις το παιδί σου από τον φίλο του. Πώς μπορείς να το αντιμετωπίσεις;

Αρχικά χρειάζεται να σκεφτείς και να κατανοήσεις τον λόγο που σε έχει ωθήσει να μην συμπαθείς τον συγκεκριμένο γονέα. Έχετε διαφορετικά ενδιαφέροντα; Θεωρείς τις απόψεις του παροχημένες; Υπάρχει κάτι άλλο που σε ενοχλεί; Παρακάτω είναι οι πιο συχνές αιτίες για την εν λόγω αντιπάθεια.

Διαφορετικά ενδιαφέροντα

Εάν μία μαμά αγαπά να μιλά για ταινίες, για τις οποίες εσύ δεν έχεις την παραμικρή ιδέα, εάν μιλά συνήθως για τη διακόσμηση του σπιτιού που εσένα σε αφήνει παγερά αδιάφορη, είναι απολύτως λογικό να νιώθεις πως πλήττεις στη διάρκεια της εν λόγω συνάντησης. Είστε απλώς δύο ενήλικες με διαφορετικά ενδιαφέροντα. Σε αυτή την περίπτωση, θα χρειαστεί να κάνεις λίγη υπομονή και να δείξεις ενδιαφέρον για το εν λόγω θέμα, κάνοντας κάποιες ερωτήσεις. Υπάρχει πάντα η πιθανότητα να γνωρίσεις κάτι που θα κερδίσει το ενδιαφέρον σου.

Διαφορετικές μέθοδοι ανατροφής των παιδιών

Αυτή είναι μία πολύ συχνή διαφωνία ανάμεσα στους γονείς. Μπορεί εσύ να έχεις υιοθετήσει μία πιο φιλική προσέγγιση στο μεγάλωμα του παιδιού σου και η άλλη μητέρα μία πιο πειθαρχική. Για ακόμα μία φορά, η ψυχραιμία είναι η λύση για να αντιμετωπίσεις την εν λόγω κατάσταση. Προσπάθησε να κάνεις υπομονή και απέφυγε την κριτική. Ο μοναδικός λόγος που μπορεί να σε κάνει να θέλεις να απομακρύνεις το παιδί σου από την εν λόγω οικογένεια είναι η πιθανότητα να γίνεται χρήση βίας.

Διαφορετικές πολιτικές απόψεις

Πρόκειται για ένα πολύ προσωπικό θέμα που καλό θα ήταν να μην γίνει αντικείμενο συζήτησης σε ένα play date. Σε περίπτωση που συμβεί όμως, να έχεις στο μυαλό σου πως ο καθένας είναι υπεύθυνος για την επιλογή της πολιτικής ιδεολογίας που ακολουθεί στη ζωή του. Προτίμησε την συζήτηση για άλλα θέματα, λιγότερο προσωπικά.

Συμβουλές για να διατηρήσεις μία καλή σχέση

Απόφυγε τη συζήτηση για αμφιλεγόμενα θέματα

Όσο παθιασμένη κι αν είσαι με κάποια πολιτική, θρησκευτική ή φιλοσοφική θέση, το πιθανότερο είναι πως δεν θα μπορέσεις να αλλάξεις τη γνώμη του άλλου γονέα. Ακόμα πιο συγκεκριμένα, δεν υπάρχει λόγος να προσπαθήσεις να τον πείσεις για κάτι. Αυτά τα θέματα τείνουν να προκαλούν έντονη συζήτηση και συχνά αντιπαραθέσεις που δεν χρειάζεται να δημιουργήσεις με τα συγκεκριμένα πρόσωπα.

Η πλήρης αποφυγή άκρως αμφιλεγόμενων θεμάτων βέβαια είναι ένας καλός κανόνας στα play dates. Ορισμένα θέματα είναι ασφαλή για συζήτηση με οποιονδήποτε και δεν προκαλούν αναστατώσεις ή παρεξηγήσεις. Προσπάθησε να συζητήσεις πιο ασφαλή θέματα που δεν θα προκαλέσουν εντάσεις.

Μην κακολογείς κάποιον άλλο γονέα

Μπορεί να έχεις συνηθίσει πως με τις φίλες σου θα κάνεις ένα σχόλιο για κάποιον τρίτο. Ωστόσο, οι μαμάδες των παιδιών που κάνουν παρέα με τα παιδιά σου δεν είναι φίλες σου. Είναι προτιμότερο λοιπόν να κρατήσεις μία πιο ουδέτερη στάση, αφού δεν γνωρίζεις τον χαρακτήρα του ανθρώπου που έχεις απέναντι σου και εάν είναι εμπιστοσύνης.

Δημιούργησε μία ομάδα

Ένας έξυπνος τρόπος για να αποφύγεις μία μαμά που δεν συμπαθείς ιδιαίτερα είναι να δημιουργήσεις μία παρέα από μαμάδες, τα παιδιά των οποίων, μαζί με το δικό σου παίζουν όλοι μαζί. Κάπως έτσι, και στην παρεά, δεν θα χρειαστεί να μιλήσεις αποκλειστικά και μόνο με τη συγκεκριμένα μαμά, συνεπώς δεν θα νιώσεις και άβολα.

Προσπάθησε να σκεφτείς διαφορετικά

Σίγουρα, υπαρχουν κάποιοι άνθρωποι που δεν θα συμπαθήσεις ποτέ γιατί οι απόψεις σας είναι ακραία αντίθετες. Ωστόσο, υπάρχουν και κάποιες άλλες περιπτώσεις που μπορεί αρχικά να μην συμπαθήσεις κάποιον άνθρωπο, ωστόσο στη συνέχεια να αλλάξεις γνώμη. Σε αυτή τη διαδικασία, το εξαιρετικά σημαντικό είναι να έχεις ανοιχτό το μυαλό σου και να μην είσαι προκατειλημμένη. Που ξέρεις μπορεί να βρεις μία νέα φίλη εκεί που δεν το περιμένεις.

Θέσε τα όρια σου

Κάποιοι γονείς επιτρέπουν στα παιδιά τους να κάνουν περισσότερα από κάποιοι άλλοι. Όλοι οι γονείς ανεξαιρέτως όμως κάνουν το καλύτερο για τα παιδιά τους. Εάν το ένστικτό σου, σου λέει πως δεν θέλεις το παιδί σου να συμμετέχει σε κάποια δραστηριότητα μπορείς να αρνηθείς, ακόμα και αν η άλλη μαμά προσπαθεί να σε πείσει για το αντίθετο. Το ίδιο ισχύει και για την περίπτωση που κάποια μητέρα χρησιμοποιεί άσχημες λέξεις μπροστά στα παιδιά. Σε αυτή την περίπτωση μπορείς να δηλώσεις πως ακόμα κι αν χαίρεσαι που τα παιδιά σας κάνουν παρεά, θα πρέπει να είναι πιο προσεκτική με τις λέξεις που χρησιμοποιεί μπροστά στα παιδιά.

Ακολούθησε το TheMamagers στο Instagram

Διαβάστε περισσότερα

Best of network