Τι χρειάζεται μια νέα μαμά; Ένα δυνατό σύστημα στήριξης από τους αγαπημένους της ανθρώπους, την οικογένεια και τους φίλους της. Οι γυναίκες που έχουν στήριξη, σύμφωνα με έρευνες, μετά τη γέννα έχουν λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν επιλόχειο κατάθλιψη ενώ έχουν καλύτερη ψυχική υγεία. Η στήριξη και η βοήθεια που δέχεται κάνει καλό σε εκείνη αλλά και στην ανάπτυξη του παιδιού.
Οι μαμάδες που δέχονται βοήθεια δεν είναι μόνο συναισθηματικά καλύτερα αλλά μπορούν να ανταπεξέλθουν καλύτερα στη νέα καθημερινότητα με το μωράκι τους, αφού σύμφωνα με έρευνες, κοιμούνται περισσότερο, κάτι απαραίτητο για όλες τις λεχώνες.
Κι αν έχεις παρατηρήσει ότι η προσφορά των αγαπημένων σου “θέλεις βοήθεια” ή “πες μου αν θέλεις κάτι” σου δημιουργεί περισσότερο άγχος, δεν είσαι μόνη. Η εξάντληση, η σωματική κούραση και όλες οι υποχρεώσεις που αφορούν στο νεογέννητο μωράκι σου, δημιουργούν μια πολύ απαιτητική κατάσταση στην οποία το “θέλεις βοήθεια”, δεν βοηθάει. Γιατί δεν ξέρεις αν θέλεις, τι θέλεις και πώς τη θέλεις. Έχεις να σκεφτείς κι αυτό.
Για αυτό το μήνυμα που πρέπει να στέλνει όποιος θέλει να βοηθήσει πραγματικά μια λεχώνα πάει κάπως έτσι:
“Γειά σου. Αύριο θα είμαι διαθέσιμη από τότε μέχρι τότε για να σε βοηθήσω σε ό,τι θέλεις. Θα μπορούσα να καθαρίσω το σπίτι, να πλύνω, να μαγειρέψω όσο είσαι με το μωρό. Να κάτσω με το μωρό όσο κοιμάσαι ή κάνεις μπάνιο. Να σου φέρω ψώνια. Να πάμε μαζί μια βόλτα με ή χωρίς το μωρό. Να κάτσουμε μαζί κι απλά να βλέπουμε τηλεόραση. Ό,τι θέλεις”.
Αντί να βάζουμε τη νέα μαμά να σκεφτεί τι χρειάζεται, μπορούμε, δηλαδή, να της πούμε συγκεκριμένα πώς θα μπορούσαμε να βοηθήσουμε, κάνοντάς της και πιο εύκολο το να δεχτεί τη βοήθειά μας!