Πριν λίγο καιρό, καθώς έκανα scroll down στο Twitter, διάβασα ένα tweet, το οποίο σχεδόν αμέσως έγινε viral και είχε χιλιάδες κοινοποιήσεις. Το tweet έλεγε πως “Η γυναίκα μου μας βάζει να βάζουμε 5$ στο «βάζο» κάθε φορά που την αναγκάζουμε να βρει κάτι που δεν μπορούμε να εντοπίσουμε το σπίτι. Μετά από 13 μήνες εξοικονόμησης χρημάτων με αυτόν τον τρόπο, αγοράζουμε ένα αυτοκίνητο Ford Explorer”.
Στην αρχή μου φάνηκε εξαιρετικά αστείο, κυρίως γιατί εγώ είμαι εκείνη που γνωρίζει τι υπάρχει και σε ποια ακριβή θέση μέσα στο σπίτι. Μάλλον φταίει η φωτογραφική μου μνήμη. Ξεκίνησα να σκέφτομαι λοιπόν. Από που προέρχεται αυτή η πεποίθηση για τις μαμάδες; Θα μπορούσε να είναι απλώς μια άλλη αντανάκλαση της κοινωνίας που μας διδάσκει πως οι γυναίκες σηκώνουν σταθερά το ψυχικό φορτίο μίας οικογένειας;
Σύμφωνα με τη dr. Robyn Miller, η οποία ειδικεύεται στο τρόπο κατανομής των οικιακών εργασιών στα κορίτσια και τα αγόρια, ναι. Αφού, διάβασα τη θεωρία της, ξεκίνησα μία νέα τακτική στην οικογένειά μας, έχοντας ως στόχο να αλλάξω την πεποίθηση πως “η μαμά γνωρίζει και παρακολουθεί τα πάντα μέσα στο σπίτι”. Η dr. Miller υποστηρίζει πως αυτό μπορεί να επιτευχθεί με τη χρήση της φράσης “Ας θυμηθούμε μαζί”.
Ο στόχος είναι λοιπόν να μοιράζονται τα παιδιά και οι γονείς τις υποχρεώσεις του σπιτιού χωρίς να θεωρείται ως δεδομένο πως η μαμά γνωρίζει τα πάντα και που βρίσκεται τι ανά πάσα στιγμή. Ο στόχος είναι να υπάρχει οργάνωση μέσα στο σπίτι, την οποία γνωρίζει κάθε μέλος της οικογένειας. Θα πρέπει μάλιστα, τα παιδιά να μάθουν πως σωστή οργάνωση σημαίνει πως επιστρέφω από εκεί που πήρα το ο,τιδήποτε.
Όσο για μένα, προσπαθώ να εκπαιδεύσω ξανά τον εαυτό μου ώστε να μην παρεμβαίνει και να προσπαθεί να λύσει το κάθε πρόβλημα που προκύπτει μέσα στο σπίτι. Ή να αναζητώ συνεχώς τα χαμένα αντικείμενα. Όσο περισσότερο ζητάω βοήθεια από τον γιο μου, τόσο περισσότερο συνειδητοποιώ πως γνωρίζει που βρίσκονται διάφορα αντικείμενα μέσα στο σπίτι μας και συνεισφέρει επίσης στις δουλειές του νοικοκυριού. Αυτό σαφώς είναι εξαιρετικά βοηθητικό για όλους μας.
Πηγή: PureWow