“Η μητρότητα προβάλλεται σαν επάγγελμα”: Η ανάρτηση του Μάριου Μάζαρη για τις συμβουλές και τις ιστορίες των μαμάδων που βλέπουμε στα social media

Άρθρα για μαμάδες και συμβουλές για μαμάδες διαβάζουμε καθημερινά. Εμείς τα γράφουμε κιόλας! Πάντα μέσα από το δικό μας βίωμα, μέσα από διάβασμα μελετών, ερευνών και δημοσιεύσεων ειδικών και επιστημόνων. Μέσα από όσα μας λένε οι ειδικοί, οι παιδίατροι, οι παιδοψυχολόγοι, οι λογοθεραπευτές. Με στόχο την ενημέρωση, τη σύνδεση με τις άλλες μαμάδες, να βρουν αυτό που ψάχναμε κι εμείς όταν μπαίναμε στο διαδίκτυο γεμάτες αμφιβολίες για όλα όσα βιώναμε.

Το διαδίκτυο, βέβαια, δεν έχει μόνο άρθρα που ενημερώνουν. Έχει και social media και content creators με followers που καθημερινά μοιράζονται τη δική τους καθημερινότητα, τις δικές τους συμβουλές – χωρίς να είναι ειδικοί. Και είτε το κάνουν καλοπροαίρετα είτε το κάνουν μόνο για τις προβολές, η αλήθεια είναι, ότι κι εμάς που καθημερινά διαβάζουμε πολλά και ξεχωρίζουμε τα αληθινά από τα μη… αγχωνόμαστε πολλές φορές.

Η μαμά που προλαβαίνει να φτιάχνει ταπεράκια, η μαμά που διακόσμησε τέλεια το δωμάτιο, η μαμά με το τέλειο χτένισμα. Η μαμά που δεν φωνάζει στα παιδιά της, η μαμά που ξέρει να βάζει όρια, η μαμά που σου λέει τι να μην κάνεις… αλλά εσύ δεν μπορείς να σταματήσεις να το κάνεις. 

Μπορεί να έχει δίκιο ο Μάριος Μάζαρης στην πρόσφατη ανάρτησή του. Η μητρότητα προβάλλεται σαν επάγγελμα στα social media. Κι εμείς ξεχνάμε ότι απλά βλέπουμε στιγμιότυπα από τη ζωή των μαμάδων, όχι όλη την πραγματικότητα.

Κι οι συμβουλές; Οι συμβουλές από ειδικούς, όπως μπορούμε καλά να πούμε, είναι ενημέρωση. Και η κάθε μαμά μπορεί να ενημερωθεί και να κρίνει πώς θα αξιοποιήσει την πληροφορία. Η ενημέρωση δεν έχει σκοπό να αγχώσει ή να προκαλέσει τύψεις. Τύψεις νιώθει, εξάλλου, κάποιος όταν δεν κάνει το καλύτερο που μπορεί. Κι όταν ενημερώνεσαι, τότε ενδιαφέρεσαι, μαθαίνεις πώς μπορείς να κάνεις ό,τι καλύτερο μπορείς. Η ζήλια είναι άλλο πράγμα. Τα social media μπορεί να το προκαλέσουν αυτό.

Κι αν νιώθεις ότι οι συμβουλές στα social media σε αγχώνουν για το πόσο θήλασες, αν θήλασες, αν έκανες συγκοίμηση, αν κάνεις gentle parenting ή αν προλαβαίνει να δεις το παιδί σου πάνω από 2 ώρες την ημέρα….τότε κλείσει αυτή την εικόνα. Δες μόνο τη δική σου. Δες αν μπορείς να την κάνεις καλύτερη. Δες αν σου αρέσει κι αν δεν θέλεις να αλλάξεις τίποτα.

Όπως έγραψε κι ο γνωστός εκπαιδευτικός: “εσένα τι σε κάνει ευτυχισμένη; Εμένα να ακούω ιστορίες ανθρώπων, και να τις μοιράζομαι, μου γεννούν αμέτρητες σκέψεις και εκδοχές κόσμων που αναρωτιέμαι αν είναι όμορφοι, εύκολοι ή απλοί. δεν υπάρχει ένας μόνο κόσμος. είναι αμέτρητοι. Γι’ αυτό νομίζω ποτέ (διορθώστε με αν κάνω λάθος) δεν πρόβαλα κάτι ως μοναδική αλήθεια. υπάρχουν αμέτρητες εκεί έξω. δεν έκανα αναρτήσεις «τα 5 κόλπα που πρέπει να εφαρμόσεις για να …», «δες τι να κάνεις για να αποκτήσεις …» και όλα αυτά που θεωρώ μάταια. Γιατί είμαστε διαφορετικοί. κι αυτό σημαίνει ότι δεν μπορούμε τίποτα να το κάνουμε ίδιο και να έχει το ίδιο αποτέλεσμα. κι ας νομίζουμε ότι μοιάζουμε. κάπως, λίγο, κάπου κάπου συμβαίνει κι αυτό. μια φίλη μοιράστηκε μαζί μου τις σκέψεις της ανάρτησης, τις άκουσα σαν παράπονο και σαν εξομολόγηση, σαν ανάσα από έναν κόσμο που φτιάξαμε διαδικτυακό να μας δίνει χαρά και τελικά κι αυτός κατέληξε να μας είναι αφόρητος πότε πότε. Κρίνει, συγκρίνει , επικρίνει.

Εσύ πώς νιώθεις τη μητρότητα στα social media; Τι σου προκαλεί και πόσο σε βοηθούν οι εμπειρίες των άλλων μαμάδων ; Πόσο μπορείς να συνδεθείς ή να ακολουθήσεις; Μην ξεχνάς ότι μεταφέρουν απλώς στιγμιότυπα, όχι όλη την εικόνα. Όλη η εικόνα είσαι εσύ και την έχεις στα χέρια σου. Αυτή έχει σημασία”.

Γιατί αυτό που λένε, ισχύει “κάθε μαμά κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί για το παιδί της“. Κι αυτό θα ισχύει πάντα, ακόμα κι αν μερικές φορές αμφιβάλλουμε με κάποιες μαμάδες-τέρατα που απασχολούν την επικαιρότητα. Οι μαμάδες είμαστε αγάπη. Για αυτό ας διώξουμε τη ζήλια, το άγχος, τις τύψεις. Ας κλείσουμε τις εικόνες που μας αγχώνουν και δεν μας αφήνουν να χαρούμε τα παιδιά μας. Ας έχουμε μάτια μόνο για εκείνα, για τα χαμόγελά τους. Εκείνα θα μας πουν “είσαι η καλύτερη μαμά του κόσμου”, όχι τα social media.

Δες εδώ την ανάρτηση του εκπαιδευτικού:

Ακολούθησε το TheMamagers στο Instagram

Διαβάστε περισσότερα

Best of network