Πώς θα αντιμετωπίσεις την κριτική επειδή αποφάσισες να αποκτήσεις μόνο ένα παιδί

Η μητρότητα είναι ένα φαντασμαγορικό ταξίδι με πολλές υπέροχες στιγμές, αλλά και κάποιες άλλες πιο περίπλοκες ή ακόμα και δύσκολες. Για παράδειγμα, μία από τις αποφάσεις που χρειάζεται να λάβει ένα ζευγάρι είναι ο αριθμός των παιδιών που θα αποκτήσουν. Κάποιοι επιλέγουν να κάνουν μόνο ένα, κάποιοι βάζουν ένα όριο σε συγκεκριμένο αριθμό παιδιών και κάποιοι άλλοι δεν βάζουν κανέναν περιορισμό. Μία έρευνα των New York Times που πραγματοποιήθηκε το 2018 όμως έδειξε πως πλέον ολοένα και περισσότερες γυναίκες επιλέγουν να αποκτήσουν μόνο ένα παιδί. Ο κυριότερος λόγος που τις οδηγεί σε αυτή την απόφαση είναι η οικονομική αστάθεια, το υψηλό κόστος ζωής αλλά και το γεγονός πως γνωρίζουν ότι το άγχος για τα οικονομικά θα επηρεάσει την ψυχολογία τους και κατ΄επέκταση την ανατροφή των παιδιών τους. Η εν λόγω επιλογή, δηλαδή να αποκτήσεις ένα παιδί, είτε ηθελημένα είτε όχι, μπορεί συχνά να προκαλέσει διάφορα σχόλια από τον περίγυρό σου. Πώς μπορείς να τα αντιμετωπίσεις;

Αναλογίσου τη δική σου οικογένεια

Κάθε οικογένεια, ζευγάρι, άνθρωπος είναι διαφορετικός. Συνεπώς κανένας δεν πρέπει να συγκρίνεται με κανέναν. Όταν κάποιο ζευγάρι επιλέξει να κάνει μόνο ένα παιδί έχει σίγουρα αναλογιστεί παράγοντες όπως η οικονομική ευχέρεια, οι επαγγελματικές υποχρεώσεις, οι προσωπικές επιθυμίες κλπ. Κάπως έτσι, έχει καταλήξει πως επιθυμεί να αποκτήσει μόνο ένα παιδί. Μία μαμά μάλιστα μοιράστηκε τους λόγους που την έκαναν να πάρει αυτή την απόφαση. Ποιοι είναι αυτοί;

  • Εργάζεται ως freelancer
  • Η ίδια είχε αρνητικές εμπειρίες με τα αδέρφια της στην παιδική ηλικία
  • Η ηλικία της
  • Δυσκολία στη σύλληψη του πρώτου παιδιού
  • Νιώθει ευτυχισμένη ως μητέρα ενός παιδιού

Εάν καθώς διαβάζεις τους παραπάνω λόγους, συνειδητοποίησες πως ταυτίζεσαι ή συμφωνείς με όλους ή με κάποιους από αυτούς, τα νέα είναι καλά. Δεν είσαι η μόνη που έχει τις εν λόγω σκέψεις. Η απόφαση είναι δική σου και δεν χρειάζεται να σε απασχολεί ο,τιδήποτε άλλο.

Μην επηρεάζεσαι από τις κλισέ απόψεις

Να θυμάσαι πως όποια απόφαση κι αν πάρεις στη ζωή σου, πάντα θα βρεθεί κάποιος που θα κάνει κάποιο σχόλιο. Ανεξάρτητα από το πώς μπορεί να αισθάνεται ένας γονέας που έχει ένα μοναχοπαίδι, υπάρχουν πολλοί μύθοι που σχετίζονται με αυτό το θέμα. Κάποιοι σκέφτονται το «σύνδρομο του μοναχικού παιδιού», το οποίο βασίζεται σε υποθέσεις ότι μεγαλώνουν αυταρχικά, κακομαθημένα, αντικοινωνικά και απορροφημένα από τον εαυτό τους. Υπάρχει επίσης και ο χαρακτηρισμός του “μοναχικού” που αποδίδεται συχνά στα μοναχοπαίδια. Ωστόσο, όλες αυτές οι απόψεις είναι απλώς κλισέ. Ο τρόπος που θα μεγαλώσει το παιδί σου σχετίζεται με άλλους παράγοντες και όχι τόσο με το αν έχει αδέρφια. Άλλωστε, υπάρχουν και άνθρωποι που δεν έχουν μεγαλώσει ως μοναχοπαίδια και στην πάροδο του χρόνου έχουν αποκτήσει τα εν λόγω στοιχεία στον χαρακτήρα τους.

Μελέτες που χρονολογούνται από τη δεκαετία του 1980 έδειξαν ότι δεν υπάρχουν σαφείς διαφορές ανάμεσα στα μοναχοπαίδια και σε εκείνα τα παιδιά που μεγαλώνουν με αδέρφια. Το μόνο σίγουρο είναι πως τα πρώτα αναπτύσσουν πιο ισχυρούς δεσμούς με τους γονείς τους. Άλλες έρευνες δείχνουν ότι τα μοναχοπαίδια τείνουν να είναι πιο δημιουργικά και ευφάνταστα, αλλά μπορεί να μην έχουν δεξιότητες συναισθηματικής αυτορρύθμισης.

Σκέψου όλη την αγάπη που προσφέρεις στο παιδί σου

Χωρίς αδερφάκι για να ανταγωνιστούν, τα μοναχοπαίδια γίνονται αποδέκτης της αμέριστης προσοχής των γονιών τους. Σίγουρα  είναι αρκετά απαιτητικό για μία μαμά να είναι ταυτόχρονα γονέας και παρτενέρ για παιχνίδι, ωστόσο το δέσιμο που υπάρχει είναι ανεκτίμητο. Τα μοναχοπαίδια έχουν επίσης την ευκαιρία να αναπτύξουν τα δικά τους πάθη πιο συγκεκριμένα. Είναι σε θέση να κάνουν ό,τι θέλουν και να επιλέγουν τις εμπειρίες στις οποίες προτιμούν να διαπρέψουν βασιζόμενοι αποκλειστικά στις δικές τους προτιμήσεις. Το μοναχοπαίδι λαμβάνει αποκλειστική αγάπη από τους γονείς του, την ευκαιρία να παίξει με ανεξαρτησία, να μάθει καλύτερα τον εαυτό του, ενώ μπορεί επίσης να αναπτύξει κοινωνικές δεξιότητες με την ευρύτερη οικογένεια ή τους φίλους στο σχολείο.

Το να έχεις ένα μοναχοπαίδι συνοδεύεται από προνόμια και προκλήσεις. Συχνά, οι γονείς τείνουν να αισθάνονται τύψεις για την εν λόγω απόφαση και να την αμφισβητούν. Το σημαντικό όμως είναι να σκεφτείς τι πραγματικά θέλεις εσύ και ο σύντροφός σου, τι οικογένεια θέλετε να δημιουργήσετε χωρίς να επηρεάζεστε από γνώμες τρίτων.

Ακολούθησε το TheMamagers στο Instagram

Διαβάστε περισσότερα

Best of network