Από το πρωί που ξυπνάς μέχρι το βράδυ που πέφτεις πάλι για ύπνο σκέφτεσαι πολλά πράγματα. Οργανώνεις στο μυαλό σου τα γεύματα, τις υποχρεώσεις του σπιτιού, τις δραστηριότητες των παιδιών, τις δουλειές σου. Κι αν προκύψει και κάτι εκτός προγράμματος προσπαθείς να το λύσεις κι αυτό. Από τα ταπεράκια που θα ετοιμάσεις για το σχολείο μέχρι τα παπούτσια που πρέπει να πάρεις για τα παιδιά και από το πότε θα πας για το δώρο για το πάρτι του συμμαθητή μέχρι να σκεφτείς πώς θα καταφέρεις να πείσεις τα παιδιά να βλέπουν λιγότερη τηλεόραση.
Οι λίγες στιγμές που έχεις για τον εαυτό σου δεν είναι ουσιαστικά δικές σου. Όσο κι αν προσπαθείς να χαλαρώσεις καταλήγεις να ψάχνεις στο Internet τρόπους για να κάνεις το διάβασμα του παιδιού πιο διασκεδαστικό, πώς να βελτιώσεις τη σχέση της κόρης σου με τη συμμαθήτριά της που τσακώθηκε, αλλά και να διώξεις τις τύψεις επειδή δεν είχες χρόνο να παίξεις μαζί με τα παιδιά.
Οι μαμάδες τα υπεραναλύουμε όλα (γιατί θύμωσα τόσο πολύ, πώς θα μπορέσω να συνδεθώ περισσότερο με τα παδιά κ.α.) και σκέφτονται συνέχεια. Αυτό το overthinking είναι σαν μια παράλληλη δραστηριότητα που μας ρουφάει αρκετή ενέργεια, μας αγχώνει, μας κουράζει και μπορεί να δημιουργήσει μέχρι και προβλήματα ύπνου.
Σύμφωνα με την ψυχολόγο Jenny Maenpaa που έγραψε ένα άρθρο για το overthinking στο CNBC, ευτυχώς υπάρχουν 3 καθημερινές πρακτικές που μπορούμε να ακολουθούμε καθημερινά για να σταματήσουμε να σκεφτόμαστε συνέχεια και να μπορέσουμε να χαλαρώσουμε:
1. Να αλλάξουμε οπτική
Αυτό δεν σημαίνει ότι θα προσπαθούμε να σκεφτόμαστε συνέχεια θετικά, αυτό δεν είναι εφικτό, ειδικά όταν περνάμε μια δύσκoλη κατάσταση. Όμως, ό,τι κι αν έχει συμβεί, μπορούμε να επιλέγουμε να δούμε μια κατάσταση από άλλη οπτική, πιο αισιόδοξη, βλέποντας φυσικά και τα αρνητικά. Έτσι θα εστιάζουμε στη λύση και στην ευτυχία μας κι όχι σε όλες τις σκέψεις που έρχονται στο μυαλό μας.
2. Να γράφουμε τις σκέψεις μας αντί να τις… σκεφτόμαστε
Όταν υπεραναλύουμε τα πράγματα, ίσως είναι πιο εύκολο να καταγράψουμε τις σκέψεις μας και μετά να προσπαθήσουμε να μην ασχοληθούμε με το ζήτημα για μια μέρα. Έτσι έχουμε χρόνο να διαχειριστούμε τα συναισθήματά μας και να δούμε με μια πιο λογική ματιά ό,τι μας απασχολεί.
3.Να είμαστε ευγνώμονες
Η ευγνωμοσύνη φέρνει ευτυχία και σταματάει και το overthinking! Νιώθοντας ευγνωμοσύνη για όσα έχουμε και όσα μας συμβαίνουν- κυρίως για συγκεκριμένα πράγματα και καθημερινά, όχι γενικά- μπορούμε να αφήσουμε στην άκρη τις αρνητικές σκέψεις.